Ştiaţi că anual femeile petrec aproximativ 300 de ore la cumpărături? Te simţi copleşită sau stresată de anumite evenimente din viaţa ta? Gândul că o sesiune de shopping te va ajuta în astfel de momente nu-ţi dă pace? Eşti bombardată pe toate căile de informare că este o perioadă a reducerilor? Sigur că nimic nu-ţi mai poate sta în cale şi înarmată cu tot ce îţi trebuie, timp, bani, dorinţă şi desigur nevoia de relaxare, te avânţi cu toată forţa într-o „capcană” a cumpărăturilor, numită mai şic, sesiune de shopping.
Deşi există psihologi care recomandă terapia prin cumpărături ca o modaliate de combatere a stărilor psihice negative, un mod eficient de reducere a stresului şi tristeţii, ar trebui să ţii cont de faptul că asta te va ajuta doar pe moment şi că vei constata în scurt timp că banii cheltuiţi, uneori pe lucruri inutile să îţi creeze o altă stare de deprimare. Aşa că atunci când te copleşeşte tristeţea sau te simţi deprimată şi vrei să-ţi ridici moralul, alege o altă activitate care să te scoată din această stare şi care să-ţi facă plăcere, citeşte o carte, mergi la un film, o piesă de teatru, un concert, în excursie sau de ce nu, în vizită la persoanele dragi.
Reducerile pot reprezenta o capcană în momentul în care eşti determinată şi motivată să faci cumpărături. Te poţi alege cu multe lucruri inutile sau care pur şi simplu nu ţi se potrivesc, iar la produsele alimentare ideal este să citeşti cu atenţie ambalajul pentru că este clar, există un motiv pentru care au ajuns pe raftul de reduceri şi aşa poţi evita anumite probleme ce pot apărea în urma consumului lor. Nu te grăbi să cumperi ceva doar pentru că este la reduceri!
Un alt pericol pentru bugetul tău îl reprezintă cardul de cumpărături. Atunci când ai tendinţa de a achiziţiona un obiect mai scump şi banii din portofel nu sunt suficienţi, te gândeşti imediat că soluţia optimă constă în cardul de cumpărături, care pe moment îţi oferă avantajul că poţi plăti în rate şi că obţii ce ţi-ai dorit. Ar trebui să reflectezi mai mult la utilitatea şi urgenţa produsului respectiv pentru că nu ştii niciodată ce îţi rezervă viitorul şi te poţi confrunta cu apariţia unor cheltuieli urgente şi neprevăzute sau veniturile obişnuite ale familiei să scadă considerabil, ratele la bancă devenind o povară. Aşadar, când un obiect mai scump îţi face cu ochiul şi pe care potrivit veniturilor nu ţi-l poţi permite, gândeşte-te bine dacă ai neapărată nevoie de el. Încearcă să nu priveşti cardul de credit ca pe un remediu pentru lipsa de bani pentru a nu ajunge să regreţi mai târziu.
Nu te lăsa amăgită de ambalaj. Este posibil ca un ambalaj extravagant, o cutie interesantă, hârtie frumos colorată sau orice altă formă de prezentare mai deosebită să te determine să achiziţionezi un produs mai scump (ambalajul fiind inclus şi el în preţ). Dacă dai dovadă de răbdare şi de ce nu de înţelepciune, vei avea surpriza să găseşti acelaşi produs, care deşi ambalat mai puţin strălucitor, să-ţi ofere aceeaşi calitate, dar la un preţ mai mic. Alegerea îţi aparţine!
Lista de cumpărături, atunci când este respectată dai dovadă că eşti cu adevărat o persoană calculată şi echilibrată. Multora ni se întâmplă să plecăm hotărâţi la cumpărături cu o listă stabilită de acasă cu cele necesare şi la întoarcere să constatăm că avem trei sacoşe pline cu orice, mai puţin cu ce aveam pe listă. Încearcă să iei ce ai pe listă, iar restul să ignori şi priveşte cumpărăturile ca pe o necesitate, nicidecum ca pe un divertisment!
Pleacă la cumpărături însoţită de cineva care poate să te mai tempereze, ia la tine mai puţini bani, eventual fără cardul de cumpărături, pentru a evita cheltuielie excesive.