În timp, pielea noastră se schimbă și este supusă diverșilor factori care duc invetabil la îmbătrânire. Este un proces ireversibil, care ni se întâmplă tuturor pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Există câțiva factori naturali care stimulează procesul de îmbătrânire a pielii: pierderea colagenului din structura epidermei, a elastinei și a grăsimii, potrivit dermatologului Joyce Imahiyerobo-Ip, de la South Shore Medical Center. ”În jurul vârstei de 35 de ani, corpul nostru trece printr-o serie de modificări naturale. Producția de colagen și elastină scade, ceea ce duce la pierderea fermității pielii noastre și la apariția ridurilor.”
În același timp, procesul de îmbătrânire este influențat și de factorii de mediu, cum ar fi razale ultraviolete, produsele alimentare, băuturile sau fumatul. Acești factori externi inhibă producția de colagen, producând apariția liniilor fine sau a petelor. Această îmbătrânire prematură a pielii nu poate fi prevenită, de cele mai multe ori, în schimb, poate fi pusă sub control.
Acum, când pielea ta trece printr-o serie de schimbări, te gândești că ar fi bine să uiți de celelalte probleme pe care le-ai avut, de exemplu, în adolescență, în speță acneea. Ei bine, nu este așa. Această problemă te poate urmări chiar și până în pragul menopauzei.
Vestea bună este că multe ingrediente care sunt utilizate pentru a trata semnele de îmbătrânire, vindecă pe deplin și acneea. Includerea acestora în tratamentul zilnic poate avea o rezultat dublu.
Îți prezentăm patru indrediente dermatologice, recomandate, pentru îngrijirea pielii, care te vor scăpa de problemele acneice și îți vor aduce prospețimea pe chipul tău, spunând STOP îmbătrânirii tenului.
1. Retinolul
Acest ingredient anti-riduri este considerat un miracol pentru multe tipuri de ten. Atât retinolul care se eliberează fără prescripție medicală, cât și cel pe care ți-l recomandă medicul dermatolog va îmbunătăți metabolismul celulelor pielii, va stimula producția de colagen și va trata hiperpigmentarea și acneea.
Includerea retinolului în rutina zilnică de îngrijire a pielii înseamnă mai puține puncte negre sau albe pe față, precum și diminuarea liniilor fine și a ridurilor.
2. Acid glicolic
Ingredient din familia alfa-hidroxiclor, extras din plante este ideal pentru toate tipurile de piele. Mai mult, poate fi utilizat în timpul alăptării sau sarcinii. Acidul glicolic s-a dovedit a fi eficient în tratarea acneei ușoare, datorită capacității sale de a stimula procesul de metabolizare a pielii și în eliminarea celulelor moarte de la suprafața pielii.
Numeroase studii au demonstrat eficiența acidului glicolic: susține eficient procesul anti-îmbătrânire, îmbunătățește tonusul pielii, stimulează producția de colagen și redă luminozitate tenului tău.
3. Acid salicilic
Acest beta-hidroxid este un ingredient clasic utilizat în combaterea acneei. Acidul salicilic te va ajuta să scapi de celulele moarte de pe stratul superior al epidermei, va stimula producerea uleiului natural al pielii. Totodată, acest ingredient ajută în eliminarea hiperpigmentării post-inflamatorii, cauzată de acnee, întâlnită cel mai des la tipurile de piele de culoare închisă.
În cazul anti-îmbătrânirii este eficient întrucât îmbunătățește tonusul și previne decolorarea pielii și are o capacitate ușoară de stimulare a producției de colagen.
4. Acid azelaic
Acidul azelaic este un ingredient natural care se găsește în orz și secară. Deține proprietăți puternice antioxidante, antibacteriene și comedolitice, ceea ce înseamnă că împiedică apariția coșurilor.
Când vine vorba de prevenirea semnelor de îmbătrânire, acidul azelai are proprietăți uimitoare în redarea strălucirii pielii. Acest ingredient este folosit de cele mai multe ori de către medicii dermatologi în tratarea hiperpigmentării faciale sau în diminuare petelor cauzate de soare.
Totodată, acidul azelai este un antioxidant, care previne leziunile radicale ale pielii – ridurile profunde. Poate fi achziționat în farmacii și fără prescripție medicală.
Citește și: