Mijești ochii mai des decât de obicei? E posibil ca vârsta să-și facă prezența și în cazul ochilor. Dar avem și vești bune: dacă ai grijă de ei hrănindu-ți organismul cu cele mai bune nutrimente, poți preveni diminuarea acuității vizuale, dar și să previi unele boli.
Multe dintre noi au aflat deja despre importanța vitamina A pentru sănătatea ochilor, dar s-a dovedit că mai sunt și alte nutrimente de care organismul are nevoie pentru menținerea unei vederi bune. Complexul de vitamine B este extrem de important pentru sănătatea ochilor, în special vitamina B1 (cunoscută și sub numele de tiamină), B2 (cunoscută și sub numele de riboflavină), B3 (cunoscută ca niacină), B6, B9 și B12. S-a dovedit că acestea sunt benefice pentru ochi și ar putea preveni unele afecțiuni cum ar fi degenerescența maculară provocată de vârstă, cataractă, retinopatie diabetică și glaucom.
Vitaminele B6, B9 și B12
Un studiu recent a demonstrat că subiecții care au luat o combinație de vitamine B6, B9 (folați) și B12 avea un risc cu 34% mai mic de a suferi de degenerescență maculară provocată de vârstă, în timp ce un alt studiu a arătat cu aceeași combinație a determinat niveluri scăzute ale proteine homocisteină, care este asociată cu inflamația și un risc dezvoltat de a suferi de degenerescența maculară.
Poți mări canttitatea de B12 prin alimente precum ficat de la animale, carne de vită, sardine, scoici, somon, drojdie nutrițională și ouă. Sursele alimentare de folați includ legume cu frunze verde-închis, fasole, semințe de floarea soarelui și cereale integrale. Iar B6 poți obține dacă mănânci mai mult porc, pesște, pui, cereale integrale și ouă.
Tiamina
Tiamina este asociată cu un risc scăzut de a face cataractă. Rezultatele unui studiu de observație sugerează că o dietă bogată în tiamină poate diminua riscul de a face cataractp chiar cu 40 de procente. Ba mai mult, alte studii sugerează de asemenea că tiamina ar putea fi un tratament eficient pentru retinopatie diabetică. Poți lua tiamina ca supliment sau o poți absorbi în organism printr-un consum bogat în cereale integrale, pește, carne de vită și ficat.
Riboflavina
Riboflavina este un antioxidant despre care s-a spus că ajută și la prevenirea cataractei. Un studiu recent a descoperit că atunci când dieta subiecților a inclus între 1,6 și 2,2 mg de riboflavină pe zi, au avut un risc mai mic cu 31 până la 51 de procente de a face cataractă în comparație cu cei care au consumat numai 0,8 mg de riboflavină. Pentru mări cantitatea de riboflavină absorbită în organism poți consuma mai mult ovăz, lapte, iaurt și cereale fortificate.
Niacina
Și niacina are proprietăți antioxidante care ajută la menținerea sănătății ochilor și poate ajuta chiar și la prevenirea glaucomului. Rezultatele unor studii recente sugerează că niacina ajută la diminuarea riscului de glaucom prin prevenirea distrugerii nervului optic, în timp ce alte cercetări sugerează că o cantitate mică de niacină este asociată cu glaucomul. Prea multă niacină poate avea un impact negativ asupra ochilor, așa că încercați să o obțineți din surse naturale cum ar fi peștele, ciupercile, carnea de vită, puiul și leguminoase.
sursa: womansworld.com
Citește și: