„Dă-mi și mie fardul tău de pleoape“ sau „Împrumută-mi și mie rujul tău pentru că are o nuanță extraordinară“. Nu-i așa că îți sună familiar? Sunt numai două din produsele pe care obișnuim să le împrumutăm prietenelor sau rudelor.
Este o mare greșeală, spun specialiștii în frumusețe și dermatologie. Ei enumeră cinci obiecte pe care nu ar trebui să le împrumutăm niciodată de la altcineva. De ce? Ne explică tot ei.
Rujul
„Fie că vorbim despre ruj, gloss, balsam sau creion contur, acestea nu trebuie împrumutate. Ele pot fi contaminate cu virusuri și bacterii care pot fi apoi transferate pe buzele tale la prima aplicare. Poți lua herpes, dar și virusul hepatitei A, B sau C chiar, dacă cealaltă persoană are vreo rană la nivelul buzelor. De asemenea, foarte important: nu testa testerele din magazinel direct pe buze. Încearcă-le pe mână!“, explică Sandra Mihălaș, medic dermatolog.
Pensulele de machiaj
„Și acestea se pot contamina cu virusuri și bacterii. Și aceștia pot crea probleme. De la acnee și până la ciuperci care îți afectează pielea. Și toate astea numai prin uzul comun al unei pensule pentru machiaj. Spală-le des, chiar dacă nu le împrumuți, cu săpun și apă fierbinte, iar apoi lasă-le la uscat. La salon, poți întreba dacă pensulele au fost dezinfectate înainte de a începe machiajul. Chiar dacă stilistul s-ar putea să se uite strâmb la tine, dar este foarte important.“, spune dermatologul.
Fardul de pleoape
„Prin fardul de pleoape pot fi transmise mai multe bacterii de la o persoană la altă. Pericolul este de infecții la nivelul ochilor, iritații, cel mai des fiind cazul așa-zisului urcior“, explică medicul.
Antiperspirantul stick sau roll-on
„Zona de subraț este un sensibilă, este un loc umed, unde temperatura este mai mare decât în restul corpului. Este o zonă unde se pot dezvolta bacterii și ciuperci foarte ușor. Și lafel de ușor pot fi transferate de la o persoană la alta.“, explică Mihălaș.
Aparatul de ras
„Dacă folosești la comun lama de ras poți să ai probleme foarte mari. De la infecție cu stafilococi, hepatită C sau chiar HIV, dacă ia contact cu sângele“, conchide medicul.