Numărul româncelor care decid să aibă primul copil după vârsta de 35 de ani s-a dublat în ultimul sfert de secol. Astfel, anual, la fiecare o mie de femei care nasc pentru prima dată, 28 au între 35 şi 39 de ani, în timp ce cinci au între 40 şi 45 de ani. Spre comparaţie, în anul 1990, 14,6 din 1000 de copii care se năşteau ca fiind primii copii ai unei femei, erau aduşi pe lume de mame cu o vârstă cuprinsă între 35 şi 39 de ani.
În ciuda acestor statistici care arată că femeile au început să prefere să facă copii mai târziu, continuă să existe tot felul de concepții greșite legate de fertilitate și creșterea celor mici.
Mitul nr.1: Vei rămâne mai greu gravidă dacă încerci să faci un copil după 35 de ani
Realitatea: „The National Institute for Healthcare and Exellence din Marea Britanie a constatat că peste 80% din femeile sub 40 de ani reușesc să rămână însărcinate într-un an. Și asta pentru că nu folosesc ijloace contraceptive și au o viață sexuală activă“, explică Elizabeth Duff, expert al institutului. „Procentajul scade ușor atunci când vine vorba de femeile care sunt mai aproape de vârsta de 40 de ani“
Mitul nr.2: Este neobișnuit să devii mamă peste 35 de ani de vreme ce fertilitatea scade
Realitatea: „De fapt, este chiar foarte obișnuit“, spune Duff. „Aproape o cincime (17,7%) din toate nașterile în perioada 2016-2017 au fost ale unor mame cu vârsta între 35 și 39 de ani, potrivit statisticilor“. Și dr. James Nicopoullos, specialist în medicină reproductivă spune că nu estedeloc neobișnuit să rămâi gravidă după ce ai depășit vârsta de 35 de ani,
Mitul nr.3: Riști să pierzi sarcina
Realitatea: Da, este un risc minor de pierdere a sarcinii. La femeile sub 30 de ani, una din zece riscă să piardă sarcina. La femeile cu vârsta între 35 și 39 de ani, riscul crește ușor, la două din zece femei. Una din patru femei va pierde o sarcină în timpul vieții. Cele mai multe femei vor trece peste acest eveniment neplăcut și vor duce cu succes la termen o sarcină viitoare. „Pe cât de traumatic și dificilă este o pierdere de sarcină, organismul este cel care se asigură că nu se dezvoltă un embrion dintr-un ou anormal din punct de vedere genetic“, explică Nicopoullos.
Mitul nr.4: Dacă ai rămas gravidă după 35 de ani, sigur ai făcut fertilizare in vitro
Realitatea: Nu. 80% din cupluri cncep natural într-un interval de un an până la vârsta de 40 de ani. De exemplu, cifrele din Marea Britanie arată așa: în 2016, 42% din pcientele care au făcut fertilizarein vitro aveau sub 35 de ani. 23% aveau între 35 și 37 de ani, 14%, 38-39 ani, 14% cu vârsta 40-42 de ani, iar 4% între 43 și 44 de ani. Media de vârstă pentru o pacinetă care face fertilizare in vitro este 35, 5 ani.
Dr. Nicopoullos spune că cuplurile care se străduiesc să conceapă natural, ar trebui să ia în considerare investigația și tratamentul cât mai devreme posibil „de vreme ce succesul tratamentului de fertilitate începe să scadă rapid după 35 de ani“.
Mitul nr.5: Ești clasificată ca o mamă „geriatrică“
Realitatea: Au fost destule discuții despre Ducesa de Sussex ca fiind clasificată mamă „geriatrică“, dar dr. Nicopoullos spune că termenul nu este folosit de medici, din cauza asocierilor sale negative evidente. Acesta era un termen folosit cu câteva zeci de ani în urmă. „Din punct de vedere medical, trebuie avute în vedere toate informațiile legate de sănătatea și starea pacientei“.
Mitul nr.6: Riscul de complicații în timpul sarcinii și al nașterii este mult mai mare
Realitatea: Există un pic mai multe riscuri de complicații în timpul sarcinii și al nașterii pentru femeile care devin pentru prima dată mame după 35 de ani. „Asta înseamnă șanse mai mari de diabet, pre-eclampsie, hipertensiune, pierderea sarcinii sau un copil cu sindrom Down“, spune dr Duff.
Una peste alta, există anumite riscuri pentru femei pe măsură ce înaintează în vârstă – ceea ce poate fi valabil în general pentru starea de sănătate, să fim cinstiți -, dar nu putem generaliza.
Citește și:
Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională? Explicațiile psihologului
Psihologul Angela Nuțu: Inteligența încetinește procesul de îmbătrânire