Să fii o personă pozitivă nu este neapărat o calitate naturală. Cel puțin, nu mereu. Dar optimismul este ca un mușchi – trebuie doar să-l antrenezi, spune Tchiki Davis, psiholog și fondator al The Berkeley Well-Being Institute, într-un interviu pentru revista TIME.
Și să înveți să vezi partea plină a paharului are părțile sale bune: îți poate îmbunăți calitatea vieții și poate crește chiar durata de viață, spune ea. Când cercetătorii de la Harvard au studiat 70.000 de femei timp de peste opt ani, cel mai optimist grup avea aproape cu 30% mai mic riscul de a deceda din cauza unor cauze majore comparativ cu grupul mai puțin optimist.
Dacă vrei să ai o viață mai fericită, mai sănătoasă și mai pozitivă, iată ce recomandă experții să faci.
Reîncadrează sau schimbă direcția
Primul pas în abordarea unei situații negative cu o atitudine optimistă este să accepți ceea ce nu poți schimba, spune Karen Reivich, psiholog și autoare a cărții The Resilience Factor: 7 Keys To Finding Your Inner Strength And Overcoming Life’s Hurdles. Odată ce ai făcut asta, ai două opțiuni: reîncadrezi sau schimbi direcția, spune Dana Lightman, psihoterapeut și autoare a cărții POWER Optimism: Enjoy the Life You Have…Create the Success You Want. Ambele variante te vor ajuta să te simți imediat mai pozitiv, de vreme ce îți atrag atenția (și emoțiile) departe de ceea ce este negativ.
Reîncadrarea situației implică o oportunitate, căutarea uneia, în loc să te gândești la pierdere. „Când treci printr-o situație problematică, întreabă-te: Ce potențiale lucruri aș putea câștiga din asta?“, recomandă Lightman. De exemplu, oamenii care trec prin despărțiri dificile, se gândesc că au timp să se înțeleagă pe ei înșiși. Respingerea la facultate ar putea aduce un an de experiență în muncă ca să se pregătească mai bine pentru o și mai bună educație, spune Lightman.
Pregătirea ta pentru a observa oportunitățile din viitor te ridică dintr-o spirală de gânduri negative care te coboară, explică Lightman.
Uneori, emoțiile negative exagerate nu pot fi reîncadrate imediat, spune ea, iar în aceste cazuri, cel mai bine estre să-ți muți atenția în altă direcție. „Concentrează-te ope altceva“, spune Lightman. Poate fi ceva simplu, cum ar fi un film de comedie, să-ți suni un prieten sau să faci o plimbare.
Savurează binele
Ne pricepem destul de bine la a ne obișnui cu „nu prea grozav“, spune Davis. Dar când experimentăm ceva pozitiv – cum ar fi un compliment de la un prieten sau o zi frumoasă – avem tendința de a le lăsa să treacă pe lângă noi fără a le observa. Savurarea și asimilarea acestor momente plăcute și a gândirii „Uau, este o chestie grozavă!“ pot întări la propriu emoțiile pozitive, explică ea.
Fii cât poți de descriptiv cu lucrurile bune pe care le observi, recomandă Davis, chiar dacă vorbești cu tine însuți. Cu cât îți construiești un vocabular cu cuvinte pozitive, cu atât mai ușor creierul tău va fi capabil să le acceseze, ceea ce va impulsiona starea ta generală și modul de a privi lucrurile, spune ea. Lightman sugerează să faci un pas înainte notând experiențele pozitive. Păstrează notițele într-un borcan, cutie sau orice fel de recipient. Când simți că ai o stare proastă, vei avea un șir lung de gânduri pozitive și amintiri pe care să le citești, spune ea.
Stabilește-ți memento-uri
Nu te aștepți să-ți amintești task-uri importante fără să le notezi undeva ca să-ți aduci aminte de ele, nu-i așa? Ei bine, același lucru se întâmplă și atunci când vine vorba despre pozitivism, spune Davis. Scrie-ți un mesaj pe un post it și lipește-l de ecranul computerului de la lucru, spune Lightman. Îți poți nota un citat inspirațional care-ți place, un memento ca să zâmbești sau ceva pentru care trebuie să fii recunoscător. Micile mementouri te ajută să te concentrezi pe pozitivism, spune ea.
Fă ceva drăguț pentru altcineva
Una dintre cele mai rapide și mai eficiente modalități de a te simți mai fwericit este să arăți bunătate cuiva, spune Davis. „În America, suntem foarte individualiști, încât gândim: O, am această problemă, ar trebui să mo concentrez pe mine și să repar ce e stricat la mine“, spune Davis. „Dar, cu cât ne concentrăm pe alți oameni, cu atât suntem mai eficienți în ceea ce privește pozitivismul“. Într-un studiu din 2017 al Universității din Oxford, cercetătorii au descoperit ca actele de bunătate făcute timp de o săptămână au avut un efect pozitiv asupra stării de bine și emoțiilor sociale pozitive.
Telefonează-i unui prieten
Cei mai optimiști au relații puternice, de susținere, potrivit lui Reivich. „Nu trebuie să ai multe“, spune ea. „Dar trebuie să ai oameni în viața ta ca să simți că sunt acolo pentru tine și că tu ești acolo pentru ei“.
Optimiștii sunt mai predispuși decât pesimiștii să-și folosească rețelele de suport. „Un optimis o să gândească: E greu. Pe cine să sun? Ce fel de ajutor am nevoie?“, explică Reivich. Negativiștii au tendința de a se izola când situațiile devin dificile, spune ea, ceea ce nu face decât să aducă și mai multe gânduri negative.
Confortul de a-ți cunoaște propriile puteri și de a ști că nu trebuie să faci totul de unul singru contribuie la fericirea pe termen lung, potrivit lui Reivich.
Spune „Mulțumesc“
Gândindu-te la ceva pentru care ești recunoscător poate să-ți îmbunătățească starea de spirit, și dacă începi să faci din asta un obicei, vei vedea beneficii pe perioadă lungă de timp, spune Davis.
Asta funcționează pentru că interpretarea noastră a evenimentelor ne influențează emoțiile mai mult decât evenimentele în sine, explică Lightman. În experiențele negative, mulțumirea este una dintre cele mai eficiente unelte, pentru că poate schimba emoțiile pe care le simți, spune ea.
Notează undeva trei lucruri bune care ți se întâmplă în fiecare zi – o cercetare a făcut legătura între asta și o stare mai fericită și mai puține simptome de depresie.
Să fii recunoscător pentru lecțiile învățate într-o situație negativă, în ciuda a ceea ce te-a condus la aceste lecții, te va ajuta să ieși cu ceva câștigat din experiențele negative. „Dacă nu te prăbușești, n-ai cum să înveți să te ridici“, spune Lightman.
Citește și: