Extras din semințele de măceș, uleiul poate ajuta la ameliorarea roșeții, a semnelor de îmbătrânire, poate calma acneea și poate acționa ca un bun emolient pentru ten. Dermatologii îl recomandă, mai ales celor cu tenul sensibil sau problematic. Ei spun că acesta este un produs care poate fi introdus în rutina zilnică.
Uleiul de măceșe este extras din seminețele zdrobite ale plantei sălbatice prin presarea la rece, spune Elizabeth geddes-Bruce, dermatolog la Westlake Dermatology din Austin, Texas. Acest proces ajută la menținerea valorilor nutriționale ale uleiului, care conține mai multe vitamine, antioxidanți și acizi grași care-l fac un produs ideal pentru îngrijirea pielii și care poate fi folosit de toate femeile.
Uleiul de măceșe reduce ridurile și face pielea mai fermă
Uleiul de măceșe este bogat în vitamina A (cunoscută și ca retinol) care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii, inclusiv la ameliorarea liniilor fine. El ajută pielea să devină mai fermă și mai întinsă, spune chirurgul plastician Anthony Youn.
Uleiul de măceșe luminează pielea
Acest culei conține și vitamina C, un nutrient care stimulează colagenul și care ajută la îmbunătățirea fermității pielii și previne apariția liniilor fine. Vitamina C este recunoscută, de asemenea, și pentru că oferă luminozitate și strălucire pielii. Astfel vei obține un ten strălucitor.
Uleiul de măceșe protejează pielea de diverse vătămări
Antioxidanții din uleiul de măceșe, așa cum sunt tocoferolii și carotenoidele, ajută la protejarea pielii de stresul oxidativ, potrivit unui studiu publicat anul trecut în International Journal of Molecular Sciences. Aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi (un tip de molecule care afectează celulele), spune dr. Youn. Astfel, pielea ta va fi protejată.
Uleiul de măceșe calmează roșeața și iritația
Acest ulei conține acizi grași antiinflamatori, cum sunt acidul linoleic, acidul alfa-linoleic și cel oleic, spune dr. Youn. Pentru că problemele de piele cum sunt rozaceea și dermatita atopică sunt tulburări inflamatorii, uleiul de măceșe poate ajuta la reducerea inflamației și a roșeții ulterioare. Astfel, simpromele se vor ameliora.
În plus, uleiul de măceșe este foarte bogat în betacaroten, un antioxidant din familia carotenoidelor care ajută la dezvoltarea normală și la reînnoirea celulelor pielii, spune dr. Debra Jalliman, dermatolog.
Uleiul de măceșe calmează acneea
Uleiul de măceșe sună așa ca și cum ar fi ultimul lucru pe care ai vrea să-l aplici pe un ten gras, acneic. Dar puterile antiinflamtoare ale uleiului de măceșe poate calma de asemenea roșeața și iritația asociată cu erupțiile acneice. Ba mai mult, retinoidele (derivatele din vitamina A) sunt deseori prescrise ca tratamente împotriva acneei. Bonus: „Majoritatea oamenilor vor afla acum că uleiul de măceșe este noncomedogenic, adică nu va bloca porii“, adaugă dr. Youn.
Uleiul de măceșe hidratează pielea
Acizii grași se poartă, de asemenea, ca un excelent hidratant pentru piele, spune dr. Youn. O hidratează și o fac mai catifelată, jucând în același timp un rol în formarea ceramidei – o substanță care menține puternici pereții celulelor pielii astfel încât vor fi și mai bine hidratate.
Uleiul de măceșe ameliorează petele închise la culoare și cicatricele
În afară de hidratare și fermitate, vitamina A poate reda tonusul pielii, mai ales dacă ai cicatrici cauzate de acnee. După câteva luni de aplicare a uleiului de măceșe, s-ar putea să descoperi că petele închise la culoare nu mai sunt chiar atât de închise la culoare, spune dr. Youn. Cercetările sugerează că acest ulei ar putea îmbunătăți și textura și aspectul cicatricilor – poate datorită rolului pe care acizii grași îl joacă în modul în care celulele pielii se reconstruiesc după o rană, spun cercetătorii.
Uleiul de măceșe previne vergeturile
Sunt tone de creme pe piață pe care gravidele le folosesc pentru a reduce și preveni vergeturile de pe burtă. Poți adăuga în acestea și câteva picături de ulei de măceșe. Un studiu din 2012, publicat în International Journal of Cosmetic Science a scos la iveală faptul că femeile care au folosit creme antivergeturi cu ulei de măceșe, în perioada cât au fost însărcinate, nu au avut experiențe neplăcute cu vergeturile. Iar celor care aveau deja, nu li s-au agravat sau nu au dezvoltat altele.
Cum să folosești uleiul de măceșe pe față
Indiferent de ce firmă de ulei alegi, „având în vedere toți agenții botanici, este bine să începi prin a testa produsul pe o zonă restrânsă (cum ar fi antebrațul) pentru a te asigura că nu ai vreo reacție“, soune dr. Geddes-Bruce. Apoi, dacă totul decurge bine, adaugă câteva picături în crema sau gelul de curățare pe care le folosești înainte de culcare, înainte de a aplica crema. Dacă apare vreo iritație, încetează să mai folosești uleiul de măceșe.
Recomandările noastre
Ulei de măceșe de la Adams
Ulei din sâmburi de măceșe, presat la rece, de la Herbal Sana
Ulei de măceșe bio de la TopVet Bio
Citește și:
Un comentariu