Măcar o dată în viață ne-am confruntat cu roșeața, cearcănele, coșurile ori diverse cicatrici și imperfecțiuni ale feței. Ne-am dorit de fiecare dată să cunoaștem acele mici trucuri cu ajutorul cărora să le estompăm sau să scăpăm de ele.
Nu e vorba nici de matematică, nici de trucuri complicate care să necesite timp îndelungat sau bani mulți. Tot ce avem nevoie este să știm ce tip de machiaj să folosim și cum să-l folosim. Și mai avem nevoie și de puțină răbdare.
Cearcănele
În primul rând avem nevoie de cremă de ochi, anticearcăn-cremă (o nuanță mai deschisă decât cea a pielii) și pudră translucidă. Există riscul ca atunci când vrem să luminăm cearcănele, cutele și ridurile de expresie din jurul ochilor să devină mai vizibile. Din acest motiv este bine să folosim un produs cremos. După demachiere, masăm zona întunecată cu o cremă pentru ochi (de contur) pe care trebuie să o lăsăm să intre în piele. „Apoi aplicăm anticearcănul, începând din colțul intern al ochiului, doar pe zonele închise la culoare. Cu ajutorul degetului, întindem și stabilizăm uniform anticearcănul. Aplicăm pudră translucidă, tot pornind din colțul intern al ochiului“, explică Corina Mărcuș, cosmetician.
TRATAMENTUL DE ACASĂ: Dacă vrem să ne preparăm singure un remediu împotriva cearcănelor putem încerca să preparăm singure o rețetă acasă. Avem nevoie de o linguriță de suc de roșii și jumătate de linguriță de suc de lămâie. Înmuiem în acest amestec două dischete demachiante și acoperim cu ele ochii, timp de 10 minute. Repetă, în fiecare zi, până observăm o ameliorare a cearcănelor din jurul ochilor.
Pungile de sub ochi
Diminuarea țesutului umflat de sub ochi este o misiune destul de dificilă, dar nu imposibilă. Pentru asta avem nevoie de gel sau cremă-contur, creion sau baton iluminator. Trebuie să folosim un gel de ochi de fermitate sau o cremă-contur cu acid hialuronic ori colagen. „Aplicăm apoi creionul sau batonul iluminator. Anticearcănul poate accentua problema, așa că folosește-l doar în colțurile interne ale ochilor“, explică specialistul.
TRATAMENTUL DE ACASĂ: În cazul inflamațiilor din jurul ochilor, cartofii sunt cei mai eficienți. Seara, înainte de culcare, putem aplica două felii de cartof în zonele afectate de aceste inflamații timp de 10 minute. E foarte important ca, înainte de tăiere, cartoful să fie ținut la rece, în prealabil.
Acneea rozacee
Un fond de ten cu nuanțe aurii sau galbene este secretul pentru a masca aspectul roșiatic, rezultat al capilarelor sparte sau al acneei rozacee. Mai avem anevoie și de un produs de neutralizare a roșeții. Un ten cu astfel de probleme este de obicei uscat, așa că s-ar putea să fie nevoie și de o cremă emolientă, pe care să o folosim pentru hidratarea tenului înainte de aplicarea machiajului.
Soarele tinde să agraveze rozaceea, deci este nevoie de produse cu SPF. „Cele care conțin dioxid de titan și oxid de zinc cunt cele mai bune, deoarece ne pot ajuta să camuflăm roșeața. Produsele și corectoarele cu nuanțe de verde sunt indicate strict în cazuri mai grave“, spune Corina Mărcuș.
TRATAMENTUL DE ACASĂ: Puțin ulei de arbore de ceai este important pentru ameliorarea acestei afecțiuni. Este un bun antiseptic care tratează coșurile și calmează roșeața acneei rozacee. Punem câteva picături pe o dischetă demachiantă și o ținem pe zona respectivă 1-2 minute.
Porii dilatați
„Niciun produs de machiaj nu ne va ajuta să strângem porii. Însă, bazele de machiaj care conțin silicon îi vor face să pară mai mici. Avem nevoie de un produs-bază pentru machisj (primer) și un fond de ten – pulbere (mineral).“, explică specialistul. În momentul în care aplicăm fondul de ten, acesta va adera la baza de machiaj, și nu la ten, evitând accentuarea porilor. Specialistul recomandă variante de fond de ten-pulbere. E bine să le evităm pe cele cu particule strălucitoare, care vor reflecta lumina.
TRATAMENTUL DE ACASĂ: Este nevoie de un pachet de drojdie umezită cu suficient suc de lămâie, cât pentru a obține o textură păstoasă. Aplicăm acest amestece pe zonele cu probleme și stăm 5 minute, apoi clătim cu apă călduță.
Coșurile
„Trebuie să știm că, folosind anticearcănul, vom reuși să mascăm numai roșeața provocată de coșuri, și nu problema în sine, adică acneea sau coșurile. Astfel, avem nevoie de un anticearcăn compact și o pudră translucidă“, spune Corina Mărcuș. Este bine să folosim o perie specială pentru aplicarea corectorului, fix peste coșurile problematice. Apoi, cu un alt pămătuf, aplicăm pudra translucidă pentru a stabiliza corectorul și a lăsa un aspect neted.
TRATAMENTUL DE ACASĂ: Dizolvăm un sfert de linguriță de sare de masă în jumătate de cană de apă călduță. Înmuiem un tifon în această soluție salină și apăsăm ușor pe zona cu probleme, timp de un minut. Sarea va calma umflăturile și va elimina roșeața.
Citește și: