Este tonică, are ochii verzi, strălucitori și o poftă nebună de viață, oricât de grea i-a fost ziua. Spune că la prima ”degustare” este pentru mulți antipatică, fiind percepută ca fiind o femeie dură. Nici vorbă! Este o comoară de femeie! Cei mai mulți o știu ca fiind Flacăra Potcovaru din telenovela „Inimă de țigan“, însă a făcut roluri de excepție pe scena teatrului româneasc, acolo unde am admirat-o cei mai mulți dintre noi.
Marea actriță Carmen Tănase ne-a făcut bucuria și onoarea de a ne acorda un interviu. Ce este succesul, cum și dacă mai reușim să mai fim noi într-o lume în care tehnologia pare să ne acapareze viața, ce înseamnă frumusețea unei femei, cine a fost bărbatul vieții ei, ce modele a avut în viață, cât de importantă este actoria în viața domiei-sale, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am aflat de la marea actriță.
Mulțumiri INES STUDIOS (adresa 97-105 Ionescu Sisești; office@inesstudios.com) pentru facilitarea realizării acestui interviu.
”Tatăl meu a fost bărbatul vieţii mele. De la el am invăţat totul. În facultate ,eram un element de excepţie, până am realizat că nu era bine aşa.
(…) Forma ochilor este de la tatăl meu şi culoarea este de la mama mea. Nu mă consider o femeie frumoasă. Am avut şi eu complexele mele în tinereţe pe care acum le-am lăsat deoparte. Ca şi persoană, la prima vedere sunt percepută ca fiind extrem de dură, severă, chiar antipatică.
(…) Ca şi actriţă, iubesc comedia. Deşi în tinereţe eram considerată ca fiind potrivită pentru roluri dramatice.
(…) Doamna Olga Tudorache, care mi-a fost profesoară şi pe care am considerat-o ca pe o mamă, m-a învăţat foarte multe. Am învăţat în primul rând disciplina meseriei. Nu neapărat trucuri, există şi acestea, ci pur şi simplu disciplina acestei meserii.
(…) În copilărie nu am fost un copil docil, ascultător. Eram băieţoasă şi făceam multe trăsnăi. Lipseam de la şcoală, făceam farse profesorilor, jucam tenis cu piciorul cu băieţii, mă căţăram în copaci şi aveam grijă de pisicile pricăjite găsite pe la marginea drumului.
(…) Despre părinţii mei ce să vă spun? Tatăl meu, care nu mai este de multă vreme printre noi, era un om frumos, inteligent şi cu un simţ al umorului ieşit din comun. El a fost bărbatul vieţii mele şi cred că l-am căutat toată viaţa.
Mama mea, o femeie frumoasă, supusă, genul de soţie ideală, de la care am luat simţul datoriei.
(…) Mama, este şi rămâne cea mai importantă femeie din viaţa mea. Dar, am adorat-o şi o ador, căci este mereu cu mine, pe Olga Tudorache. Mi-am început cariera fiind îndrăgostită de Gina Patrichi, pe care o ascultam pe vremea aceea la piesele de teatru de la radio.
(…) Am cunoscut-o personal pe Gina Patrichi şi am avut o relaţie foarte apropiată. Era o persoană fascinantă, lăsa o dâră pe unde trecea. Nu aveai cum să nu o remarci. Era imposibil.
Un om, o poveste, o actriță, un rol…
S-a născut la 18 ianuarie 1961 la Ploiești. A urmat, între 1980 și 1984, cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie, la clasa profesoarei Olga Tudorache. A debutat pe o scenă profesionistă alături de Olga Tudorache și de Radu Duda, colegul ei de la Actorie, în rolul Foca din piesa Fluturi, fluturi de Aldo Nicolaj, regizată de Cristian Hadjiculea la Teatrul Foarte Mic din București (data premierei: 26 octombrie 1982), spectacol preluat ulterior de Teatrul Național din Iași. Între 1984 și 1990 a fost actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, fiind repartizată inițial la secția suceveană a acestuia, împreună cu Radu Duda, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Adrian Păduraru, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Mioara Ifrim și alți câțiva tineri absolvenți de teatru din țară. Din anul 1990, Carmen Tănase este actriță la Teatrul Odeon din București. A fost Polina Andreevna în Pescărușul de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga; infirmiera șefă în Veronika se hotărăște să moară, dramatizare de Gelu Colceag și George Bănică după romanul omonim de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag;Colette Duduleanu în Gaițele de Al. Kirițescu, regia Alexandru Dabija cu care a obtinut Premiul pentru rol secundar la Festivalul Dramaturgiei Romanesti, Timisoara, 2004; Lora în Stele în lumina dimineții de Alexandr Galin, regia Gelu Colceag; Paraschiva în Domnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, regia Horea Popescu; Foca în Fluturi, fluturi de Aldo Nicolaj, regia Cristian Hadjiculea etc.
A jucat și în filmele Inimã de tigan, 2007; Nod, regia Alina Ciocârlie, 2007; Prea târziu, regia Adi Sitaru, 2006; Legături bolnăvicioase, regia Tudor Giurgiu, 2006; Bani de dus, bani de-ntors, regia Alexandru Tocilescu, 2005; Dormir avec le diable, regia Yves Boisset, 2001; Une femme piégée, regia Laurent Carceles, 2001; E pericoloso sporgersi, regia Nae Caranfil, 1994; Crucea de piatră – ultimul bordel, regia Andrei Blaier, 1993; Un bulgăre de humă, regia Nicolae Mărgineanu, 1989 etc
sursa foto: acasa.tv