Natura abundă de plante care ne pot face mâncarea mai gustoasă şi suferinţele mai uşor de suportat. Să nu ignorăm ce ne oferă natura prin generozitatea ei, arome şi o gamă variată de ierburi vindecătoare. Simplu de folosit ca atare, în ceaiuri, creme şi arome în mâncare.
Vă prezentăm câteva dintre plantele minune şi la îndemâna oricui. Multe dintre ele, dacă nu dispunem de o curte, pot fi cultivate şi în apartamente.
Menta
Are un efect antispastic, datorită uleiurilor eterice şi flavonoidelor. Ceaiul de mentă alină durerile de stomac şi ajută la problemele de digestie.
Masaţi fruntea şi tâmplele cu ulei eteric de mentă, care alină durerile de cap şi migrenele.
Urzica
Ajută la purificarea sângelui, iar ceaiul de urzică poate fi folosit la orice cură de dezintoxicare şi în cazul inflamaţiilor la nivelul vezicii urinare.
Frunzele tinere ale acestei plante, sunt foarte bogate în vitamine şi minerale, mai ales fier. Piureul de urzici este recomandat mai ales organismelor devitalizate.
Muşeţelul
Este antiinflamator şi calmează durerile. Consumat sub formă de ceai, este recomandat în caz de răceli. Ajută şi în cazul inflamaţiilor mucoasei gastrice.
Gălbenelele
Florile acestei plante au proprietăţi antiinflamatoare. Alifia de gălbenele este eficientă în caz de contuzii, vânătăi şi entorse. Poate fi folosită ca variantă de cremă pentru faţă şi mâini.
Ceaiul de gălbenele ajută în cazul durerilor şi altor manifestări de dismenoree (sindrom dureros care precede sau însoţeşte menstruaţia), precum şi la meopauză.
Coada- şoricelului
Este recomandată pentru alinarea suferinţelor specific feminine. Sub formă de ceai, ameliorează durerile menstruale, deoarece are acţiune antispastică.
Băile de aburi cu ceai din coada-şoricelului, sunt recomandate pentru purificarea tenului.
Sunătoarea
Este considerată o plantă pentru suflet. Două căni de ceai de sunătoare pe zi, alungă stările de proastă dispoziţie. Pentru depresii, se recomandă consumul de capsule cu extract de sunătoare de la plafar.
Uleiul de sunătoare este şi un bun cicatrizant.
Salvia
Gargara cu ceai de salvie ajută în cazul inflamaţiilor gingiei şi durerilor de gât, fiind recunoscută pentru efectul antiinflamator şi dezinfectant. Este recomandată femeilor aflate la menopauză care suferă de bufeuri şi pentru a frâna transpiraţia excesivă. Se recomandă consumul a 2-3 ceşti de ceai din salvie pe zi.
Lămâiţa
Este recomandată pentru calmarea neliniştii, nervozităţii şi tulburărilor de somn. Este eficientă şi în cazul meteosensibilităţilor, problemelor stomacului şi ale intestinelor.
Frunzele pot fi folosite şi ca decor pentru deserturi şi băuturi.
Coriandrul
Folosit ca şi mirodenie, ajută la digestia preparatelor culinare. Fructele au efect terapeutic, astfel că ceaiul de coriandru limitează diareea, ajută în cazul balonărilor, colon iritabil şi favorizează secreţia de lapte.
Cimbrul
Adăugat în mâncare, ajută la digestia alimentelor grase. Are un puternic efect antispastic şi este folosit în tratamentul tusei, bronşitei şi astmului. Se recomandă şi pentru tulburările renale şi ale vezicii urinare.
Rostopasca
Este recomandată în cazul inflamaţiilor vezicii biliare şi a problemelor hepatice. Cu efect antispastic, ceaiul de rostopască este folosit şi în caz de astm şi tuse.
Ceaiul de rostopască, aplicat pe piele ajută la vindecarea eczemelor.
Rozmarinul
În afară de mirosul încântator, folosit ca mirodenie, face ca preparatele grele din carne să fie mai uşor de digerat.
Sub formă de ulei eteric, stimulează circulaţia având efect vitalizant. Se picură în cada de baie 15 picături de ulei eteric de rozmarin.
Ceaiul de rozmarin se recomandă pentru probleme circulatorii, respiratorii şi durerile de cap.
Citește și: