Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei patiserii. Daca nu inghiti in sec doar la vederea strudelelor, atunci sigur te va cuceri mirosul de mere coapte. Eu asa fac de fiecare data.
Mai intai ma uit de la distanta in vitrina magazinului, apoi mananc pe nerasuflate… un strudel.
Unii dintre dumneavoastra ar putea spune ca germanii au fost acele minti luminate care au inventat strudelele. Cu mare parere de rau va spun ca va inselati. Totul a pornit de la celebra baclava, un desert de origine asiriana, adus la perfectiune de catre turci. Se folosea un amestec de nuci, fructe uscate si paine inmuiata intr-un lichior, rulat in interiorul unui aluat foarte fin.
Turcii nu au putut pastra doar pentru ei acest desert, asa ca din fericire a ajuns si in Europa, printr-o imprejurare mai nefericita. In secolul al XVI-lea, armata sultanului Suleiman invinge Ungaria, trecand-o astfel sub influenta Imperiului Otoman. Cei 200 de ani de dominatie otomana au dus, in mod inevitabil, la aparitia unor schimburi intre cele doua culturi atat de diferite, iar ceea ce a urmat nu poate decat sa ne bucure pe noi, gurmanzii. Bucatarii unguri au inceput sa prepare savuroasa baclava, imbunatatind-o pe gustul lor. Ei au considerat firesc sa foloseasca si merele, unul dintre ingredientele traditionale ale bucatariei ungare. Astfel, compozitia crestea in volum, iar datorita continutului de zahar un pic mai scazut, putea fi consumata in cantitati mult mai mari.
Cand Austria a cucerit Ungaria, in anul 1699, primele strudele s-au raspandit de-a lungul intregii Europe. Nu inainte insa ca ei, austriecii, sa ii schimbe numele. Si i-au spus… strudel!
Acum, sa pregatim impreun un strudel cu mere, dupa o reteta culeasa din satul săsesc Criț:
Ai trebuință de: pentru aluat: 500 g făină, 100 g zahăr, 100 g margarină vegetală, două ouă, o jumătate de pahar de suc de portocale, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeţ de praf de copt, sare; pentru umplutură: 500 g mere, 100 g zahăr, 250 g stafide, 100 g migdale măcinate, 100 g miez de nucă, pesmet.
Citește continuarea AICI