Stabilirea comunicării în orice relație romantică are un impact uriaș asupra modului în care se dezvoltă acea relație în timp. Din păcate, nu este întotdeauna evident că există un vid de comunicare în relația voastră până când tensiunea din cuplu nu ajunge la punctul de fierbere și când devine destul de dificil să mai puteți face ceva. Semnele că tu și partenerul tău nu comunicați bone ar putea fi subtile, dar cu siguranță nu ar trebui ignorate.
Am vorbit cu psihologul Cristina Chivu pentru a afla cum ai putea descoperi semnele problematice în relația cu partenerul tău, semne care vă fac zile grele și practic nici nu vă mai înțelegeți unul pe altul. „Comunicarea în cuplu este esențială. Ajută la dezvoltarea relației și la fericirea celor doi“,spune psihologul. „Sunt multe conflicte care vor apărea într-o relație. Dar este important să stabiliți un stil de comunicare plin de respect care împiedică escaladarea conflictului“
Cu toții știm cum e atunci când te cerți cu cineva, dar nu rezolvi nimic pentru că stilul de comunicare este ineficient. Când ești pe aceeași lungime de undă cu partenerul tău, asta înseamnă că terenul pentru o bună comunicare cu partenerul a fost bătătorit.
Se întâmplă frecvent să nu vă înțelegeți unul pe altul
Neînțelegeri există evident în orice cuplu. Dar, atâta timp cât nu se întâmplă foarte des, nu există motive să te îngrijorezi. Așadar, dacă tot ce spuneți este interpretat greșit de celălalt, acesta poate fi un semnal de alarmă. „Indiferent de cât de clar spui și explici totul, partenerul tău va interpreta greșit. Ba mai rău, niciun fel de clarificare ori de explicație pare să nu-l mulțumească“, explică Cristina Chivu.
Și tu, și el faceți presupuneri
De vreme ce ești de mult timp într-o relație, poate fi mult mai ușor să presupui ce simte în loc să asculți și să încerci să înțelegi ce se întâmplă în acel moment.
„Dacă partenerul tău presupune ce simți, chiar dacă tu încerci să clarifici care îți sunt sentimentele, el va presupune și că nu spui adevărul sau că încerci să-l ascunzi. Acesta este un alt semn că în relația ta, comunicarea nu funcșionează așa de bine cumar trebui.“, spune psihologul.
Vă ciondăniți mult
Neînțelegerile fac parte din viață, așa că imaginează-ți cât de ciudată (și chiar plictisitoare) ar fi o relație dacă tot timpul ați fi de acord cu orice. Pe de altă parte, spune psihologul, nu este normal nici să vă ciondăniți toată ziua pe chestiuni absolut nesemnificative. Ar putea, de asemenea, să escaladeze în conflicte mai mari.
„Dacă discuțiile raționale sunt rare în cuplultău, iar stilul de comunicare s-a degradat, iar tot ce faceți nu este decât să vă ciondăniți din nimicuri și să vă urmăriți greșelile unul altuia, înseamnă că există o problemă“.
Cum să îmbunătățești comunicarea în relația ta de cuplu
Privind la suprafață, comunicarea efectivă sună a ceva foarte banal, dar de fapt este o chestiune destul de dificilă. Din fericire, lipsa de comunicare într-un cuplu poate fi reparată cu ceva efort. „Formatele sănătoase de comunicare în cuplu pot fi învățate. Există ședințele cu psihologul, cărți și video care ar putea să-i ajute pe ambii parteneri.
Când intră în obișnuință, comunicarea nu este decât o abilitate ca oricare alta, dar durează să exersezi și să o îmbunătățești. Așa că, atâta timp cât ambii parteneri depun timp și efort pentru ca relația lor să funcționeze, nu este cazul de panică. Este vorba pur și simplu de o problemă de reeducare, de spargere a tiparelor negative de comunicare.Ambii parteneri ar trebui să se simtă confortabil să-și expună sentimentele unul altuia. Dacă relația a involuat la punctul unde nu te mai simți sigur și în siguranță din punctul acesta de vedere, este nevoie de intervenția unui specialist în relațiile de cuplu.“, conchide medicul psiholog.