Roşiile – numite şi merele de aur de către italieni sau merele Raiului, de către germani, ocupă locul întâi în topul celor mai consumate legume-fructe la nivel mondial. Cu un conţinut mare de săruri minerale precum calciu, potasiu, fier şi fosfor şi bogate în vitamine: A, B, C, PP, glucide şi acizi organici, roşiile se numără printre cele mai consumate legume de pe glob.
Licopenul, substanţa cea mai de preţ din compoziţia roşiilor, are un rol puternic antioxidant, antitumoral, de protejare a celulelor. Tot el este răspunzător şi de culoarea roşie a acestor legume. De menţionat este şi faptul că licopenul are proprietatea de a nu se distruge prin procesul de gătire, ba dimpotrivă, îşi sporeşte cantitatea şi proprietăţile, astfel că roşiile gătite sunt recomandate în diverse cure şi diete antioxidante. Absorbţia şi proprietăţile licopenului sporesc şi în momentul în care este însoţit de uleiuri vegetale, în special uleiul de măsline. Licopenul protejează organismul împotriva radiaţiilor ultraviolete, ajută în afecţiunile oculare(întîrzie apariţia cataractei), reduce colesterolul, tulburările şi riscul datorate aterosclerozei, încetineşte procesul de îmbătrânire celulară. Roşiile sunt recomandate şi în reumatism pentru conţinutul lor în substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare, asemănătoare cortizonului. Au rol antidiabetic, sunt mineralizante, vitaminizante, depurative şi detoxifiante.
În bucătărie roşiile pot fi folosite în stare crudă la salate, pot fi fierte, coapte sau stoarse pentru prepararea sucurilor. Aşadar, roşiile se pretează la orice formă de gătire, pentru orice tip de reţetă. Plantele aromate care merg bine cu roşiile sunt: mărarul, busuiocul, tarhonul, cimbrul şi usturoiul.
De recomandat este să le păstraţi la temperatura camerei pentru a nu-şi pierde gustul şi savoarea.
Ca soiuri, cele mai cunoscute sunt: roşiile cherry(care sunt şi cele mai mici dintre toate soiurile), prunişoară, galbene-portocalii, kumato, „ inimă de bou” şi cele rotunde.