Dacă aţi decis ca anul acesta, în vacanţă să mergeţi în Marea Britanie şi aţi ales să vizitaţi cu precădere Londra, iată câteva sugestii de călătorie care să vă ajute în labirintul de puncte turistice ce merită vizitate.
Un oraş istoric dar şi modern, Londra este considerat unul dintre cele mai frumoase şi atractive oraşe. Londra este un loc sigur şi plăcut pentru plimbări pe jos pe întreaga durată a zilei. Aici se află sediul guvernului, la Westminster, marea reşedinţă regală de la Palatul Buckingham şi cele mai renumite galerii de artă, muzee şi scene artistice ale acestei ţări. În Londra există atracţii cu adevărat extraordinare care merită toată atenţia: Catedrala St. Paul, Turnul Londrei, Westminster Abbey, National Gallery, Trafalgar Square,Sir John Sloane Museum, precum şi vânzătorii ambulanţi de mâncare chinezească de sub arcadele din Soho´s Chinatown.
Cartierul City (Mila Pătrată), din Londra, considerat şi inima financiară a capitalei cu ale sale Bank of England şi Stock Exchange, este dedicat aproape în întregime comerţului. Un amalgam interesant de arhitectură georgiană, victoriană şi modernistă, zona City un loc destul de aglomerat şi totuşi bun pentru plimbări, cu multe biserici ce datează din secolul al XVII-lea care oferă adevărate oaze de linişte cum ar fi biserica St. Stephen Walbrook ( 1672-1679), un lăcaş liniştit din piatră, biserica St. Lawrence Jewry , ce conţine un portret pe sticlă a lui Wren, Guidhall, cu turle şi spirale, în a cărei Sală Mare se află monumentele lui William Pitt, Lord Nelson, Ducele de Wellington şi Sir Winston Churchill.
Catedrala St. Paul, piesa cea mai de preţ a renaşterii City-ului londonez din secolul al XVII-lea, te va purta printre multe comori arhitecturale şi printre bijuterii medievale care au supravieţuit focului, bombardamentelor de pe vremea războiului şi dezvoltatorilor moderni. Astfel că imensa biserică, conferă grandoare împrejurimilor sale, iar o mare parte din farmecul Catedralei St. Paul este dat de monumentele sale. Chiar la intrare, aveţi ocazia să treceţi pe lângă Capela tuturor sufletelor.
Domul. Trepte înguste de lemn duc către o scară mică de piatră şi către intrarea în Whispering Gallery, cu picturile sale murale şi priveliştea spre altar, unul din unghiurile din care telespectatorii au urmărit imaginii de la oficierea căsătoriei dintre prinţul Charles de Wales şi Lady Diana Spencer, în anul 1981.
Veţi avea ocazia de a vizita şi alte obiective turistice ca: Temple (Middle Temple Hall, Middle Temple Lane, care în evul mediu timpuriu era cartierul general al Cavalerilor Templieri, Royal Courts of Justice, Old Curiosity Shop (despre care vi se spune că l-a inspirat pe Dickens), Sir John Sloane Museum, una dintre marile comori ascunse ale Londrei.
Westminster este, fără îndoială inima Londrei turistice. În această zonă a capitalei, se află Casa Parlamentului şi Big Ben, Westminster Abbey şi Palatul Buckingham, Trafalgar Square şi National Gallery, toate reprezentând puncte de atracţie pentru turişti. Pe lângă faptul că este un important obiectiv turistic, Wesminster reprezintă inima administrativă, politică şi regală a naţiunii. Tot aici se desfăşoară toate marile ceremonii.
Westminster Abbey, pe lângă faptul că este cea mai mare şi cea mai frumoasă catedrală gotică din Londra, reprezintă şi punctul în care viaţa politică, religioasă şi monarhică se întâlnesc. Aici au fost oficiate 38 de încoronări, prima fiind cea a lui William Cuceritorul în anul 1066.
Palatul Buckingham. Casa originală Buckingham a fost construită în 1703 pentru ducele de Buckingham, într-o zonă care la acea vreme era rurală, suferind transformări profunde de-a lungul timpului. Din cele 661 de camere, 19 sunt deschise publicului pe timpul verii. Astfel că puteţi vedea Grand Hall, decorată în roşu şi auriu, cu scări curbate şi domul strălucitor proiectate de Nash, Camera Tronului, cu tavanul aurit, Picture Gallery, State Dinning Room şi alte camere de ceremonii. Alte atracţii pe lângă acestea, sunt Royal Mews cu colecţia sa de trăsuri şi maşini oficiale, precum şi colecţia de artă a reginei. Queen´s Gallery şi Schimbarea Gărzilor Regale, când gardienii îmbrăcaţi în uniforme roşii, cu căciuli negre înalte, mărşăluiesc prin faţa palatului.
National Gallery, este principala galerie de artă din Londra unde este expusă una dintre cele mai mari colecţii de picturi vest-europene din lume (datând din 1260 până în sec. XX). Dispunerea operelor de artă pe patru aripi principale este uşor de vizitat. Aripa Sainsbury (per. 1260-1510), Aripa Vestică ( per. 1510-1600), Aripa Nordică ( per. 1600-1700), Aripa Estică ( per. 1700-1900).
Big Ben, marele turn cu ceas ce şi-a primit denumirea de la clopotul său de 14 tone, care a sunat ora exactă încă din 1859.
Parliament Square cu statuile ce reprezintă eroi naţionali.
Houses of Parliament, cu o adevărată arhitectură gotică construită pentru a găzdui Camera Lorzilor şi Camera Comunelor.
Westminster Hall, construită în sec al XI-lea pentru William al II-lea.
Biserica St. Margaret, folosită de Casa Comunelor din anul 1614, reprezintă o bijuterie din Evul Mediu târziu cu vitralii pictate.
James Park, cel mai vechi parc din Londra.
National Portrait Gallery, conţine circa 9.000 de portrete, schiţe, fotografii şi sculpturi ce acoperă peste 500 de ani de istorie şi o mare varietate de teme. „Emma, Lady Hamilton”, de George Romney, se află în colecţia National Portrait Gallery.
Tate Britain/Tate Modern.
Tate Britain (fosta Tate Gallery), aşezată pe malul Tamisei la Millbank, este un cadou oferit naţiunii de producătorul victorian de zahăr Sir Henry Tate 1819-1899. Tot aici puteţi vedea cele mai frumoase picturi britanice de la epoca Tudorilor până în secolul al XX-lea. Pe celălalt mal al fluviului se află Tate Modern, ce găzduieşte o colecţie eclectică şi adesea neconveţională de picturi şi sculpturi moderne din toată lumea.
Bloomsbury, se află la nord-est de Soho şi la nord de New Oxford Street. Inima acestei zone este British Museum.
British Museum, este unul dintre cele mai mari muzee din lume şi a fost fondat în 1753, când guvernul britanic a plătit 20.000 de lire sterline, la moartea lui Sir Hans Sloane, medicul Casei regale, pentru naţionalizarea celor 79.000 de obiecte de artă aflate în posesia sa. De atunci, muzeul a cunoscut o creştere continuă asfel că în prezent deţine şapte milioane de obiecte de artă, din toată lumea. Curtea exterioară a Reading Room, transformată în Great Court, este un spaţiu cu un acoperiş de sticlă spectaculos.
Knightsbridge şi Kensington, gemeni divini care se află la sud de Hyde Park, sunt două dintre cele mai elegante centre comerciale ale Londrei.
Muzeul Victoria & Albert (V&A), cel mai mare muzeu de artă decorativă din lume. Galeriile acestui muzeu prezintă una dintre cele mai bogate şi eclectice colecţii din lume din absolut orice formă de artă aplicată cunoscută de om. Un felinar de piatră şi un dom, superb construite, ornează faţada muzeului.
Science Museum (Muzeul Naţional al Ştiinţei şi Industriei), unde există peste o mie de expoziţii interactive, aşa că o vizită aici va fi o experienţă plăcută pentru toată lumea. Expoziţiile şi exponatele acoperă intervalul lung de timp al cercetăriilor ştiinţifice întreprinse de om, de la tehnicile medicale precreştine până la ultimele descoperiri din informatică, fizică nucleară şi microbiologie.
Natural History Museum (Muzeul Naţional de Istorie), cu structura sa victoriană din oţel forjat şi piatră cioplită, muzeul conţine exponate de ultimă oră, iar ca punct de atracţie maxim sunt vechii dinozauri.
Palatul Kensington, cunoscut în toată lumea ca fiind casa londoneză a cuplului regal Charles şi Diana, până la divorţul din 1991, după aceea ca reşedinţă a Dianei.
Turnul Londrei, este considerat şi principala atracţie turistică a ţării. Pentru aproape 30 de generaţii de londonezi, acesta reprezintă simbolul judecăţii nemiloase, al încarcerării, torturilor şi execuţiilor. Tot aici pot fi văzuţi gardienii îmbrăcaţi în roşu, legendarii corbi şi strălucirea Bijuteriilor Regale.
Parcurile Londrei. Londra este renumită pentru numeroasele parcuri unde eşti liber să te plimbi cum doreşti. Cele mai renumite parcuri sunt: Hyde Park, Parcul St. James, Regent’s Park, Green Park, Kensington Gardens, Grădina Zoologică, precum şi multe altele mai puţin celebre.
O plimbare de-a lungul Tamisei, oferă o panoramă superbă şi cuprinzătoare a capitalei.
Desigur că mai există şi alte locuri interesenate de vizitat în Londra ca: Hampstead, Chelsea, Sir John Sloane’s Museum, Museum of London, Marylebone ( unde se află Sherlock Holmes Museum şi Madame Tussaud’s, cu faimoasele figuri de ceară reprezentând celebrităţi din toate domeniile).