Lipsa de concentrare şi nerăbdarea au devenit trăsăturile caracteristice ale copiilor din ziua de azi. Unul dintre motive este tehnologia. Iată care sunt efectele acesteia asupra copiilor!
S-a constatat că în ziua de azi majoritatea copiilor, chiar de la o vârstă fragedă întâmpină greutăţi în ceea ce priveşte răbdarea şi concentrarea. Fie că sunt la şcoală sau acasă, răbdarea lor este tot mai limitată şi parcă nu au timp de nimic, astfel că şi nivelul de concentrare scade tot mai mult. Evoluţia tehnologiei a adus schimbări majore în dezvoltarea micuţilor, aşa s-a ajuns că încă de la primele luni de viaţă copilul ajunge să fie bombardat de mii de informaţii venite de la aparatura disponibilă în orice loc al casei, televizoare, computere, tablete, telefoane inteligente, etc. Toate acestea au un efect negativ asupra celor mici, mai ales când sunt utilizate fără un anumit control. O cale de a interveni în a ne ajuta copilul să ducă un stil de viaţă ordonat la propiu şi la figurat este să reducem accesul la tehnologie, să învăţăm cum să o folosim într-un mod înţelept fără a renunţa total la ea.
Pentru copii sub 3 ani este suficient un timp de 20 de minute pe zi în care să stea în faţa televizorului la desene animtae sau filmuleţe destinate vârstei lor. Timpul de acces poate creşte odată cu vârsta dar şi atunci este bine de menţinut un anumit program pentru această activitate. Un program prestabilit pentru fiecare zi şi chiar o pauză totală, măcar pentru o zi. Indicat ar fi să amânăm cât mai mult momentul în care să punem la dispoziţia celor mici smartphon-uri, tablete, computere sau alte gadget-uri care sunt ca nişte piedici în calea formării şi a dezvoltării creierului lor.
Un alt factor cu influenţă negativă asupra copiilor, îl reprezintă excesul de activităţi extra şcolare la care îi inscriem adesea, crezând că asta îi va ajuta în asimilarea mai multor informaţii utile sau în dezvoltarea fizică sau artistică. Dar acest lucru tinde să se generalizeze sau chiar să se automatizeze şi ei îşi vor pierde repede interesul şi vor fi în căutarea de noi stimuli. Lipsa timpului petrecută ca părinte alături de cei mici, duce la un comportament superficial al copiilor. Beneficiile timpului petrecut alături de copii, implicarea directă în diverse activităţi creative, stimularea şi exploatarea potenţialului celor mici, vor contribui la întărirea nivelului de concentrare şi vor sta la baza însuşirii capacităţii de a avea mai multă răbdare în tot ce vor face. Un lucru important în dezvoltarea corectă a copilului ţine şi de o alimentaţie sănătoasă.
Consumul excesiv de dulciuri, alimente procesate, energizanţi sintetici, pot contribui la scăderea nivelului de concentrare, scăderea memoriei şi a atenţiei celor mici. De asemenea şi anemia poate poate da aceste simptome. Încercaţi să îi asiguraţi copilului necesarul de acizi graşi Omega 3 ( peşte gras, seminţe, carne de pasăre, ouă), proteine (carne, leguminoase, lactate), vitamina B12 fructe de mare, ouă, peşte, ficat, carne, produse lactate) şi celelalte vitamine din fructe şi legume preferabil crude. Încurajaţi-l pentru a desfăşura cât mai multe activităţi în aer liber. Indiferent de anotimp, atracţiile sunt multiple în natură. Iarna, chiar dacă nu dispunem de zăpadă, este bun şi un patinoar sau măcar o plimbare prin parc.
Nu ezitaţi să vă implicaţi cât mai mult în dezvoltarea şi creşterea copilului dumneavoastră chiar dacă asta implică uneori sacrificii pe plan profesional, nimic nu este mai presus decât o dezvoltare armonioasă a celui mic.