De la polițiști la atleții de elită, de la profesori la oameni de afaceri, lumea este plină cu oameni care sunt descirși ca fiind „duri, puternici din punct de vedere mental“. În general, exemplele sunt de bărbați. Și asta nu este chiar corect.
Și de multe ori, cei care sunt dați ca fiind astfel de exemple se află la extreme. Sunt aceia care îți tratează organismul ca fiind o mașinărie ori cei care pariază mult cu viața. Adevărul este însă, că există foarte multe femei despre care se poate spune că sunt foarte puternice din punct de vedere mental. Foarte puțină lume vorbește despre asta, și și mai puțină vorbește despre cum ajungi să fii o femeie puternică în lumea de azi.
Strategiile de construirea a forței mentale sunt aceleași la bărbați și femei – ai nevoie de obiceiuri sănătoase pentru a construi puterea și trebuie să renunți la obiceiurile proaste contraproductive. Dar presiunea socială și normele culturale fac ca experiența femeilor de a-și construi o forță mentală să fie puțin diferită. Femeile sunt mai predispuse la a se implica într-un anumit set de obiceiuri nesănătoase. Renunțarea la acele obiceiuri, este însă cheia de a deveni mai puternică și mai bună.
Amy Morin, psiholog și psihoterapeut, identifică în cartea sa „13 Things Mentally Strong Women Don`t Do“ obiceiurile care țin femeile pe loc, ba mai mult le pot trage înapoi. Ea le punctează într-un articol pentru mingbodygreen.ro pe principalele cinci:
Își subestimează succesul
Multe femei se tem să pară realizate sau ambițioase. Chiar și pe Linkedin, unde este foarte important să scrii care-ți sunt abilitățile și realizările, listele femeilor par de departe mult mai mici decât cele ale bărbaților. Femeile vor deseori să pară umile și asta pentru a evita ofensarea celor din jurul lor. Dar diminuând succesul tău nu înseamnă că ceilalți oameni se vor simți mai confortabil. Și nu vei face nimănui un favor prin subestimarea succesului tău. Fă un exercițiu prin acceptarea complimentelor cu un simplu „mulțumesc“, decât insistând pe „e, nu e mare lucru“. Împărtășește celor dragi succesele și realizările tale astfeș încât să se poată bucura împreună cu tine. Și amintește-ți de câtă muncă a fost nevoie pentru a ajunge unde ai ajuns azi.
Se autoînvinovățesc atunci când ceva nu merge bine
Acceptând responsabilitatea personală pentru greșelile tale este sănătos. Dar să exagerezi în a te autoînvinovăți este toxic. Dacă îți ceri iertare în mod exagerat sau te simți vinovată tot timpul, autoînvinovățirea exagerată te va marca. Tindem să fim mai dure cu noi însene decât cu ceilalți. Așa că atunci când te simți vinovată, întreabă-te „Ce i-aș spune unui prieten care ar avea această problemă?“ I-ai oferi cuvinte și sfaturi blânde, de compasiune, dar înțelepte. Încearcă să vorbești și cu tine însăți exact la fel.
Tac tot timpul
Fie că este vorba de râsul zgomotos la o glumă sau de liniștea la o ședință de afaceri, tăcerea te poate goli de putere mentală. Asta nu înseamnă că femeile care nu vorbesc sunt slabe – dar păstrarea unor secrete și reprimarea ideilor fac mai mult tău decât bine. Spune-ți părerea, chiar și atunci când nu este ușor să o faci. Asta nu înseamnă neapărat să țipi la cineva care te jignește sau să mergi la poliție din orice nimic. Dar dacă se întâmplă ceva cu tine, spune cuiva. Primește ajutor și susținere de la un prieten, sau poate chiar ar fi bine să apelezi la un ajutor specializat. Și fii atentă la cât de des apuci să vorbești atunci când sunt și bărbați în preajmă. Unele studii spun că femeile vorbesc cu 75% mai puțin decât bărbații la întâlnirile de afaceri și că sunt mult mai des întrerupte. Nu aștepta să te invite oamenii să vorbești – sigur ai idee care merită spuse.
Lasă îndoiala de sine să le împiedice în a-și realiza scopurile
Creierul tău va încerca să te convingă că nu ești suficient de bună sau că nu ai de ce să încerci să faci lucrurile grele. Și când te uiți în jur, o să ai impresia că toată lumea se simte mult mai încrezătoare decât tine. Dar adevărul e că fiecare dintre noi trece printr-un astfel de moment de îndoială, și nu înseamnă că este neapărat un lucru rău. Asumă-ți incertitudinea și ai încredere că această îndoială de sine te poate ajuta de fapt să fii concentrată ca să dai ce e mai bun din tine. Doar pentru că creierul tău îți spune că nu ai fost făcută pentru ceva nu înseamnă că este adevărat. Nu crede tot ce gândești.
Se compară cu alte persoane
Fie că este vorba despre un model de pe Instagram care te face să te simți grasă, fie că e vorba de un prieten de pe Facebook care arată mai fericit decât tine, este foarte ușor să cazi în capcana aia în care începi să te întrebi dacă ești la fel de bun ca ceilalți. Comparându-te cu alte persoane (chiar și cu aceia care par și mai puțin norocoși) nu faci altceva decât să pierzi timp și energie. Te va face să uiți de ceea ce este important în propria ta viață. Privește-i pe ceilalți ca oameni de la care poți afla o părere, ceva util, nu ca pe competitori. Nu sunt mai buni sau mai răi decât tine – doar diferiți. Încearcă să înveți ceva de la orice persoană pe care o întâlnești.
Nimeni nu se naște puternic din punct de vedere mental, dar oricine are posibilitatea de a construi această forță. Fă exerciții care te vor ajuta să ai un control mai bun asupra comportamentului tău și asupra gândurilor și sentimetelor tale. Și renunță la obiceiurile nesănătoase care te împiedică să fii cea mai bună variantă a ta.
Citește și: