Stăteam zilele astea și mă gândeam că aș mânca ceva așa bun, așa diferit, așa altceva după sărbători. Da, da, parcă nu mai vreau carne, nu mai vreau cârnați, nu mai vreau sarmale. Parcă vreau altceva! Și, tot căutând și cercetând internetul, mi-a sărit în ochi o denumire: edamame. Recunosc, nu știam ce sunt și cum se folosesc. Însă, cu ochii pe fotografie, mi-a trecut prin minte un gând! Ar merge să încerc ceva nou, culiar vorbind? Urmăriți-mă!
Ei bine, tot sfântul internet m-a liniștit. Mai exact, edamamele sunt boabele imature de soia, gătite direct în păstaie. Acest fel de mâncare este popular în Asia, în special în bucătăria chineză, japoneză, indoneziană sau coreeană. Cea mai simplă metodă de preparare este fierberea sau înăbuşirea la abur a păstăilor, care apoi se servesc cu sare. În occident se găseşte în restaurantele cu specific sau în magazinele de produse bio sau de hrană sănătoasă.
Și, ca să nu nu avem vorbe, vă spun de la bun început că, pentru gătire, se îndepărtează capetele păstăii (exact ca la fasolea verde), şi de obicei se fierb în apă sau la abur. Condimentele tipice pentru ele sunt sarea şi usturoiul.
Nu am ales la întâmplare edamamele. Spun asta deoarece păstăilele de edamame sunt extrem de bogate în grăsimi sănătoase, proteine şi fibre, ceea ce le face excelente pentru vegetarieni. În edamame se regăsesc toţi cei nouă aminoacizi esenţiali organismului nostru. Păstăile de edamame conţin vitaminele B, C si E, dar sunt o sursă bogată şi de minerale precum magneziul, calciul, fierul, manganul, cuprul.
Edamamele contin izoflavone, ce sustin densitatea osoasa, au proprietati anti-inflamatorii, intaresc sistemul imunitar, asigura un aport semnificativ de proteine cu valoare biologica inaltă. Ei bine, edamamele pot înlocui cu succes carnea în alimentaţie. Această legumă poate fi consumată în diverse preparate cum ar fi chiftele crocante, sos pentru dip, sotate, supă sau salate.
Probabil ați auzit d edamame, o legumă lăudată și devenită din ce în ce mai populară. Considerată un super aliment, cu o mulțime de proprietăți, cum ar fi proteine, fibre și carbohidrați buni, edamame se găsește și în supermarketurile de la noi, la raionul cu produse congelate.
Vă propun o rețetă ușoară și rapidă de edamame cu usturoi și condimente, pe care o puteți prepara pentru orice ocazie.
- 1 pungă edamame congelate
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță ulei de susan
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1/2 linguriță chilli
- sare
- piper
- susan pentru decor
Mod de preparare
Puneți o oală cu apă și sare la fiert. Când apa fierbe, adăugați edamamele și lăsați pentru 3-4 minute. Ele sunt deja fierte în prealabil, așa că tot ce aveți de făcut este să le mai dați într-un clocot.
Într-o tigaie pe foc, puneți uleiurile, usturoiul zdrobit, sare, piper și chilli. Când începe să sfârâie, adăugați edamamele scurse de apă. Sotați, la foc mare, pentru 1-2 minute. Opriți focul. Edamamele sunt gata de servit. Presărați susan deasupra, dacă doriți sau serviți ca atare.