Elegantă, feminină, comodă, lungă, scurtă cu sau fără imprimeu şi mereu în pas cu moda, aşa s-ar putea cataloga şi descrie cel mai îndrăgit articol vestimentar pentru femei, rochia.
Aşadar, ştim cu toate că uneori devine un chin alegerea unei rochii care să ne întrunească o mare parte din dorinţe şi rezultatele să ne mulţumească pe deplin. În primul rând, la alegerea unei rochii va trebui să ţinem cont de nişte criterii de bază care să ne bucure atunci când o vom îmbrăca şi nicidecum să ne demoralizeze.
Dacă eşti o persoană mai plinuţă, cu o siluetă în formă de clepsidră, poţi opta pentru o rochie midi în nuanţe tari la care să adaugi o curea în talie, pentru a o accentua, iar dacă îţi doreşti o rochie lungă care de altfel este potrivită pentru orice tip de siluetă, trebuie să ţii cont ca aceasta să fie cu dungi verticale ( pentru a alungi silueta) sau o variantă sigură sunt cele uni. Pentru acest tip de siluetă, indicat este să evitaţi pe cât de mult se poate rochiile cu volane, eventual puteţi opta pentru un model cu unul mic aflat la marginea rochiei pentru a nu deranja vizual şi pentru a distrage atenţia de la disproporţii. Dacă porţi măsuri mari, alege ca rochia să fie din materiale fluide (mătase sau voal) sau din bumbac sau jerse, evitând pe cât posibil vâscoza sau microfibra care se mulează pe forme.
Pentru doamnele, domnişoarele fără forme pronunţate ideal este să opteze pentru rochii cu motive florale sau cu imprimeuri mari pentru a crea senzaţia de volum. Şi tot pentru ele există o gamă variată de modele cu volane de la cele cu volane aplicate în partea de jos până la cele cu volane pe umeri, în talie sau în zona bustului. Pentru persoanele foarte slabe, de ajutor sunt rochiile cu volane care dau volum ţinutei şi se vor aşeza perfect pe trup. În acest caz, croiala rochiei trebuie să fie dreaptă ca să nu încarce ţinuta. Şi tot pentru această categorie este indicat să înlocuiască rochiile mulate şi drepte cu cele asimetrice, uni sau cu imprimeuri, care dau volum.