Frumos şi sănătos! Cam asta ne dorim cu toţii de la părul nostru. Majoritatea investim destul de mult timp şi bani pentru îngrijirea podoabei capilare, alegând produse în special şampoane, de la care uneori avem aşteptări mari dar rezultatele nu sunt deloc mulţumitoare.
Ceea ce trebuie să luăm în calcul, este faptul că părul fiecărei persoane are nevoi diferite în funcţie de tipul de scalp şi de păr. Astfel că îngrijirea corespunzătoare a scalpului este elementul de bază pentru a avea un păr sănătos şi frumos. Tipurile de scalp pot fi de la cel gras, uscat, sensibil sau normal, iar uneori poate exista o combinaţie între ele, influenţată de sezon sau de diverse schimbări hormonale.
Şi tipul de păr diferă la rândul lui, fiind cunoscute mai multe categorii ca: părul rar şi subţire, gras, uscat, cu fir gros sau normal. Aşadar, după identificarea tipului de scalp şi de păr, important în alegerea şamponului este să ţinem cont de ingredientele pe care acesta le conţine.
Şi textura părului reprezintă un element important în alegerea şamponului potrivit. Aşa că ţine cont şi în această situaţie de specificaţiile trecute pe produs: pentru păr creţ, drept, ondulat sau vopsit şi alege-l pe cel care ţi se potriveşte.
Pentru păr uscat, cu aspect tern, este nevoie de o hidratare optimă pentru a-i reda vitalitatea şi strălucirea. Alege un şampon pe bază de uleiuri naturale, precum uleiul de argan jojoba sau de cocos, care ajută la refacerea structurii firului de păr.
Pentru păr gras, şamponul trebuie să aibă la bază ingrediente care curăţă scalpul fără să-l agreseze şi care să ţină sub control excesul de sebum. Recomandate sunt şampoanele care conţin muşeţel, urzică sau argilă.
Pentru părul rar şi subţire, sunt recomandate produsele ce care au în compoziţia lor colagen şi cheratină, care întăresc structura firului de păr făcându-l mai puternic.
În sezonul rece, aplică 4-5 picături de ulei de cocos pe vărfuri, după fiecare spălare, deoarece există riscul ca în această perioadă părul să devină mai fragil.
Intervalul la care trebuie să ne spălăm părul se stabileşte în funcţie de necesitate, aşa că nu există o regulă generală privind perioada la care trebuie să-l şamponăm.
Nu uita să-ţi tunzi vârfurile periodic pentru ca părul să se poată regenera mai rapid şi ca să eviţi aspectul inestetic al firelor despicate.
Citeşte şi:
5 NUTRIENȚI PE CARE AR TREBUI SĂ-I CONSUMI PENTRU A PREVENI CĂDEREA PĂRULUI