Orice poate duce repede la un punct de criză – o defecțiune la mașină, lucrul la birou până târziu în noapte, cheltuieli foarte mari. O viață petrecută între agitația de la serviciu și casă îți poate da sentimentul că pur și simplu nu mai faci față.
Înseamnă că răspunzi la stres, iar reacția inconștientă și involuntară de a percepe o amenințare ori un pericol s-a declanșat. În viața noastră de zi cu zi, răspunsul la stres se poate declanșa atât de frecvent încât putem petrece foarte mult timp incapabili să gândim clar și să rămânem calmi.
Iată câteva ponturi de a rămâne fericite, încrezătoare și calme, având în vedere cele mai noi cercetări în domeniul neuroștiinței.
„Practicarea“ compasiunii
E bine să ne concentrăm pe compasiune, pentru că ne facem să ne simțim bine. Te face să te simți bine să arăți compasiune pentru ceilalți – dar este și mai important să-ți arăți ție compasiune. Atunci când arăți compasiune, organismul eliberează substanțe chimice, precum dopamina și oxitocina, care crește sentimentul de liniște, siguranță și încredere. Acestea diminuează sentimentele de anxietate pe care le putem avea. Așa că încetează să te cerți – compasiunea este foarte bună atât pentru tine, dar și pentru cei din jur.
Trebuie să te adaptezi
Oamenilor nu le plac schimbările, în general. Găsim confortul în ordine, stabilitate și monotonie. Să învățăm să ne adaptăm ne poate speria, pentru că suntem scoși din afara zonei de confort, așa că poți începe prin alu câteva decizii care să-ți schimbe un astfel de control – mergi pe un alt drum spre casă, învață o limbă străină, mergi la sală și fă un exercițiu nou. Vei observa curând schimbarea ca un lucru pozitiv și mai puțin ca o amenințare. Cu cât mai puține amenințări, cu atât mai puțin stres, așa că vei începe să te simți mai calmă în mod constant. Practicând un comportament de adaptare îți va scădea și riscul de a face demență, mai târziu, în timpul vieții, potrivit unor noi cercetări.
Stresul sănătos
Cu toții avem nevoie de stres în viață – gândește-te la emoțiile unei experiențe cu presiune pozitivă (stres sănătos), cum ar fi o prezentare importantă în fața unui public numeros. Totuși, este foarte important să ne dăm seama atunci când sentimentele de stres sunt nesănătoase. Concentrează-te și revino la emoțiile sănătoase. Profesorul Stephen Palmer spune că stresul apare când presiunea percepută depășește abilitatea percepută pentru a face față unei situații.
Sunt o perfecționistă! Asta e bine, nu?
Perfecțiunea este purtată ca o insignă de onoare a societății – dar ai grijă! Nu se ajunge la ea niciodată. Sfatul nostru este să-ți înlocuiești goana după perfecțiune cu cea după atingerea excelenței. Viețile se pot ruina din cauza unor treburi amânate de teamă că nu vor ieși perfecte. Alege excelența în schimb. Fii cât de bunăc poți – fii cea mai bună variantă a ta. Așa vei reuși să faci mai mult în mai puțin timp. Și te vei simți mai calmă cât faci toate treburile .
Concentrează-te!
Practica „mindfulness“ este o practică de meditație buddhistă foarte veche/ S-a dovedit de către oamenii de știință că este foarte eficientă în procesul de calmare – cu alte cuvinte, funcționează! Ne permite să fim prezenți în momentul actual și să experimentăm viața limpede și complet. Antrenează mintea să dea deoparte gândurile rele și intruzive astfel încât să găsim o soluție rațională la orice problemă. Genul acesta de concentrare ne permite să apreciem din plin ceea ce trăim în prezent. Și asta e foarte bine!
Citește și: