Gastrita, o afecțiune care se traduce prin inflamația mucoasei stomacului (mucoasa gastrică), este mult mai frecventă primăvara (gastrita de primăvară). De altfel, gastrita și ulcerul au ca perioade de acutizare două anotimpuri: primăvara și toamna!
Specialiștii susțin că frecvența mare a gastritelor și reactivarea ulcerelor, primăvara, se poate pune pe seama schimbării alimentației și creșterea consumului de crudități. De altfel, primăvara se asociază și cu o astenie, pe care mulți dintre noi o resimt, și cu o anumită scădere a imunității organismului, după anotimpul rece. În orice caz, trebuie să știm că organismul uman are tendinţa naturală, sezonieră, de creştere a acidităţii gastrice, primăvara şi toamna.
Netratată la timp, gastrita va evolua către ulcer. Debutul ulcerului se face atunci când mucoasa gastrică s-a erodat sub acțiunea sucului gastric
Gastrita de primăvară – simptomatologie
Simptomatologia de debut constă în dureri și arsuri în capul pieptului, cu iradiere retrosternal, eructații, balonare, senzație de prea plin, senzație de greață și chiar vărsături.
Durerile sunt accentuate de mesele copioase, sau de alimente excitante cum ar fi cafeaua, alcoolul, substanţele grase sau acre, mâncărurile grele, prăjelile.
Astfel, în mod special în pragul acestui anotimp, trebuie să fim mai atenți ca de obicei la ce mâncăm, cât și cum mâncăm, dar și la anumite aspecte emoționale din viața noastră – angoase, furie, stres, enervări, specialiștii din domeniul medical fiind de părere că tensiunea psihică joacă un rol covârșitor în declanșarea afecțiunilor gastrice.
Gastrita de primăvară – 7 Reguli pentru prevenirea gastritei
- Se mănâncă încet, se mestecă bine
- Se mănâncă cantități mai mici de alimente la o singură masa, deci se aplică principiul “mănâncă puțin și des”
- Se evită stresul
- Respectarea regimului alimentar, cu personalizare pentru fiecare tip de metabolism
- Mese regulate, la ore fixe
- Eliminarea focarelor de infecţie dentară, amigdaliene sau a sinusurilor
- Regim de viață ordonat, respectarea orelor de somn și odihnă, inclusiv odihna activă
Citește continuarea AICI