Cele mai dificile perioade din viața noastră – fie că e vorba de singurătate, un eșec în dragoste, confuzie, și lista poate continua – se pricep foarte bine să ne arunce în criză. Atunci devine cel mai ușor să stăm blocate în tristețea noastră. Simțim ca și cum nu avem cum să reparăm sau cum să se termine toată perioada asta prin care trecem.
A existat pentru mine o perioadă în facultate când m-am simțit extrem de singură în colțul meu de lume. Oricât de mult m-am străduit să-mi găsesc un loc în care să mă potrivesc, mi se părea imposibil. Am devenit o persoană pe care nu o mai recunoșteam, iar spiritul meu visător dispăruse.
Acea perioadă, prin care mi-a fost foarte greu să trec, mi-a dat o mare lecție despre cum să-mi cultiv un scop. Deși a trebuit să petrec o perioadă lungă singură, să fac asta m-a învățat că am nevoie de un scop în fiecare zi. Altfel, nimic nu s-ar fi schimbat.
Dacă treci printr-o perioadă întunecată în viață, este ușor să rămâi blocată în sentimentele tale și să-ți dorești ca într-un final lucrurile să se schimbe în bine. Dar când nu se schimbă în bine, ce faci?
În cele mai proaste perioade ale noastre, putem să ne descoperim niște scopuri, niște ținte grozave. Poate este o lecție pe care exact aceste perioade vor să ne-o predea, chiar dacă este nevoie de săpături adânci pentru a descoperi despre lecție este vorba. Sau poate perioada dificilă este menită să scoată la iveală visuri mai mari pentru noi. Așa că, în ce mod putem cultiva aceste scoprui în viețile noastre, mai ales atunci când trecem prin perioade dificile?
Scrie pe ceva care sunt visurile tale
Să visez a fost modalitatea mea de a trece peste sentimentele de singurătate pentru a descoperi un sens mai adânc al speranței. Am început să scriu pe o foaie care sunt visurile mele, indiferent dacă era ceva ce voiam să realizez până la sfârșitul săptămânii sau cele mai profunde dorințe ale mele pe care voiam să le îndeplinesc în viață. Văzându-ți dorințele scrise pe hârtie, chiar în fața ta, asta creează o motivație. Iar când te gândești la viitor și la tot ceea ce ai vrea să realizeze, vei avea un sentiment de bucurie pentru atunci când situația se schimbă. Poți privi dincolo de suferința ta, mai ales când aceste dorințe încep să capete formă. Scie-ți visurile pe o hârtie, apoi începe să miști lucrurile ca să se și întâmple.
Fă ce-ți place
Criza prin care trecem în perioadele dificile poate crea o fortăreață din care este greu să evadăm. Ieșirea din acea criză trebuie să fie dorită, așa că fii hotărâtă și acordă-ți timp să faci ce-ți place, indiferent despre ce este vorba. Poate fi vorba despre timpul petrecut cu prietenii sau familia, despre o carte citită sau o plimbare la munte. Indiferent despre ce este vorba, chiar și dacă trebuie să o faci singură, acordă-ți timp să faci asta. Vei începe să te bucuri din nou atunci când te implici în lucruri care-ți stârnesc interesul. Alegând să-ți faci timp pentru ceea ce îți alimentează spiritul, nu numai că-ți va umple momentele cu bucurie, dar vei avea mai puțin timp să petreci în acele gânduri și sentimente negative care încep să-ți devină familiare.
Caută frumusețea
Nu e nevoie să cumperi bilete de avion să mergi într-o țară străină pentru a descoperi frumusețea. Găsește-o în bucurii simple. Petrece mai mult timp fără tehnologia din jur, bucurându-te de natură, o carte bună sau de compania unora dintre cei mai dragi pieteni. Descoperirea frumuseții, chiar și în cele mai mici lucruri, ne poate ajuta să trecem peste dificultăți prin schimbarea „focusului“ de la ceea ce este rău la ceea ce este bun în jurul nostru. Ni se reamintește că problemelor noastre nu ar trebui să li se permită să ne învingă. Frumusețea ne amintește de scopurile mărețe ale vieții și ne conectează cu natura, care un mod sigur de a ne reda bucuria. Indiferent în ce găsești bucurie, acordă-ți timp în fiecare zi ca să te cufunzi în ea.
Încurajează-i pe ceilalți
Aceste perioade dificile conectează oamenii la un nivel mai înalt – învățăm empatia. Nu uita că nu ești singură. Oamenii la care probabil te aștepți cel mai puțin pot trece prin perioade la fel de dificile. Așa că nu ar fi rău să-i inviți la o cafea pe cei dragi și să-i întrebi cum le merge. Nu suntem nerăbdători întotdeauna să ne expunem cele mai răvășite laturi și uneori e nevoie ca alții să întrebe pentru a ne deschide.
Dacă știi vreun prieten care suferă, fii alături de el pentru a-l încuraja. Amintește-i cât este de puternic și de valoros. Împarte din înțelepciunea pe care ai căpătat-o în perioada ta grea. Deseori este vorba despre lucruri pe care nu le putem vedea de unii singuri pe moment. Nu uita că oricine poate avea o luptă grea de dus.
Știu că perioadele dificile sunt pur și simplu foarte grele. Am descoperit că, deși nu putem ieși dintr-o situație dificilă doar pocnind din degete, crearea în mod intenționat a unui scop într-o perioadă în care probabil te întrebi care este scopul, schimbă focusul de la ceea ce ne umbrește zilele la acceptarea situației ca fiind necesară pentru dezvoltarea noastră.
Un text de Andreea Tudorică
Citește și: