Mulți dintre noi cred că trebuie să alergăm după fericire. O asociem cu bunuri materiale, relații perfecte, bani, faimă, putere, succes, casa la care am visat, jobul la care am visat, o mașină bună și vacanțe de lux. O căutăm peste tot, în afara noastră, și ne ținem bine de ea. Iar când lucrurile merg prost, fericirea ni se rupe ca o ramură în mijlocul furtunii.
De ce? Pentru nu putem alerga după fericire. Căutarea fericirii în afara noastră se termină mai mereru cu o dezamăgire pentru că tot ce este din afară este fragil. Tot ce provine din afară nu este altceva decât un stimulator de sentimente plăcute, de moment. Și oricum, aceste sentimente nu definesc fericirea, pentru că ceea ce ne face fericiți azi, ne poate întrista mâine.
Așa că ce este fericirea? Dacă nu o putem păstra pentry totdeauna prin relații, joburi de vis, bani sau vacanțe, unde o găsim?
Ei bine, nu o găsim. Ci intrăm în ea.
Să așteptăm să se întâmple ceva
Ar putea fi vorba de o întâlnire, un job, o prietenie, o excursie, o reuniune sau un miracol. Așteptarea asta ca ceva fericit să se întâmple este nefericirea în sine. Lumea este un loc provocator. În același mod în care există binecuvântări, pace și veselie, există și durere, frustrare și incorectotudine. Sperând că vei obține numai o parte a mondeie este un mod automatic de a spune „nu“ vieții. Să fii fericit înseamnă să accepți că vor exista câteva (poate mai multe) obstacole în drumul tău și să le anticipezi, chiar și atunci când drumul este lin.
Să-ți faci prea multe griji
Ne îngrijorăm. Ne îngrijorăm mult și des. O face subconștientul nostru atunci când lucrurile devin dificile. Ca să fii cu adevărat fericit, trebuie să-ți antrenezi mintea să acționezi în loc să nu te mai îngrijorezi. Dacă putem schimba ceva, hai s-o facem. Dacă nu putem face nimic, trebuie să învățăm cum să ne relaxăm și să lăsăm lucrurile să-și urmeze cursul. Să acționezi nu înseamnă că încerci să preiei controlul situației. Să te predai în fața situației pe care nu o poți controla este o acțiune în sine.
Să dai vina pe alții pentru problemele tale
Cu toții avem probleme. Dar să dai vina pe alții, pe Dumnezeu, pe timp sau ciscumstanțe nu are cum să te facă fericit. Lumea este ceea ce este, iar oamenii sunt cei care sunt. Să dai vina pe alții sau pe factorii externi pentru nenorocirea ta este un mod indirect de a da la o parte responsabilitatea de pe umerii noștri. Adevărata fericire înseamnă să accepți că unele lucruri din viața ta au fost menite să se întâmple așa. Dacă este vina ta, fă ceva și încearcă să rezolvi situația, fără a te blama.
Să nu te dezlipești de trecut
Chiar dacă e vorba de trecutul îndepărtat, de multe ori nici acesta nu dispare din mintea noastră. Ceea ce avem nevoie să ne amintim este că, deși nu avem cum să împiedică, să ne mai aducem aminte de diverse lucruri, putem învăța cum să le facem față într-un mod sănătos. În loc să pendulăm între „de ce“-uri și „cum“, ar trebui să vedem trecutul ca pe un pod care ne duce spre un prezent mai bun. Trecutul ne face să fim ceea ce suntem azi și ne-a învățat lecții valoroase – de aceea ar trebui să-l privim cu recunoștință. Dacă ne uităm la el cu regret și păreri de de rău, nu facem decât să distrugem fericirea.
Un text de Sonia Teodorescu
Citește și: