Pe măsură ce ne străduim să creăm o comunitate adevărată, învățăm că menținerea responsabilității și a confruntării reciproce cu iubire sunt foarte importante pentru construirea unor relații de durată. În timp ce ne concentrăm asupra aspectelor relației de prietenie care ne bucură – timpul de calitate pe care îl petrecem împreună sau amintirile frumoase pe care le împărțim – trebuie să echilibrăm conversațiile nepretențioase și râsul cu discuții contradictorii și, uneori, confruntări dificile.
Le arătăm celorlalți că-i iubim prin modul în care ne purtăm cu ei, dar și prin a le fi alături în momente dificile pentru a servi drept oglindă – ca o reflexie a adevărului – și a le atrage atenția asupra unor comportamente, atitudini și acțiuni care îi afectează pe ei sau pe alții în mod negativ. Asta nu numai că ne ajută să rămânem cinstiți unii cu alții, dar ajută prietenia să devină și mai profundă, să treacă testul timpului.
Așadar, rămâne să vedem cum putem confrunta pe cineva drag, într-un mod plăcut? Cum inițiem conversații despre subiecte dificile și cum ne și asigurăm în același timp că nu-i rănim irevocabil pe cei pe care îi iubim?
Identificarea singurei probleme pe care vrei să o discuți
Deseori, când vrem să discutăm despre o situație dificilă cu cineva drag, tensiunile pot escalada și conversațiile pot deveni emoționale. În loc să ne concdentrăm pe subiectul în discuție, riscăm să atingem și alte subiecte și să aruncăm un fel de grenade conversaționale. O să spunem vorbe pe care poate chiar nu le credem, dar nu mai avem cum să le luăm înapoi. Pierdeme din vedere subiectul inițial, și în consecință, prietenia este amenințată (afectată poate în mod ireparabil).
Înainte de a deschide discuția cu cineva la care ții, identifică singura problemă pe care vrei să o disecați. Concentrarea discuției pe o singură problemă face situația mai simplă, evitând ca această conversație să scape de sub control și să degenereze. Pregătește un fel de listă cu punctele pe care vrei să le abordezi pentru a-ți susține punctul de vedere, dar lasă discuția să curgă de la sine. Evită comentariile pasiv-agresive și fii direct, concentrându-te pe un simplu mesaj pe care vrei să-l transmiți, în loc să te pierzi în mai multe subiecte.
Prin alcătuirea unui plan de abordare făcut înainte, când ești calm și rațional, te setezi pe linia de a avea o conversație de succes.
Abordează-i pe ceilalți având un stil de comunicare în minte
Înainte de a te așeza la o discuție cu cineva drag pentru a vorbi despre un subiect dificil, ia în considerare personalitatea și stilul de conversație al respectivului. Este un introvertit, un extrovertit sau ceva între? Îi este ușor să fie vulnerabil și deschis, sau îi ia mult până se simte confortabil și încrezător în ceilalți? Ii place să-și exprime sentimentele sau preferă să-și păstreze gândurile pentru sine?
În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, găsește o metodă potrivită de abordare a cuiva drag. Nu uita și de mediul înconjurător. În timp ce un extrovertiti s-ar putea să se simtă mai confortabil discutând într-un loc public, cum ar fi o cafenea, un introvertit s-ar putea să se simtă mai încrezător într-un spațiu mai sigur, cum ar fi casa sa.
Vorbește întotdeauna arătând iubirea
Indiferent de subiectul de discuție, amintește-i celui cu care vorbești cât de mult îl iubești pentru a păstra conversația la un nivel solid. Exprimarea dragostei va face asta, mai ales că se poate uita de acest sentiment în vârtejul conversației dificile. Așa că reamintește-i celui drag cât de mult îl iubești pe parcursul discuției prin scoaterea în evidență a comportamentelor frumoase, a lucrurilor bune pe care le-au făcut, în loc să te concentrezi numai pe atitudini negative și greșeli pe care le-au făcut.
Comunică cu blândețe și grație și nu te grăbi să tragi concluzii. Ascultă activ și înainte de a răspunde la ceva ce prietena ta a spus, asigură-te că înțelegi pe deplin ce încearcă să spună. Ascultând cu atenție și clarificând tot vei evita interpretările greșite și discuțiile care pot da într-o ceartă. Amintește-i prietenei tale că această conversație vine din dragoste, nu din judecare sau condamnare.
Deși sperăm că aceste ponturi te pot ajuta să confrunți pe cineva drag, într-un mod productiv, știm că unele conversații dificile nu pot fi purtate decât cu un terapeut – mai ales atunci când este vorba despre un abuz, adicție sau alte comportamkente distructive.
În ciuda eforturilor noastre, s-ar putea ca unii oameni să nu răspundă confruntării noastre în cel mai bun mod. Se pot simți răniți și în consecință se vor purta distant. Va dura mult, poate, până vor relua comunicarea și legătura cu noi. În timp ce nu putem controla acțiunile celorlalți, trebuie să știm ce trebuie să facem atunci când avem o conversație dificilă. Cât timp intențiile noastre sunt motivate, abordarea este blândă și ne manifestăm preocuparea față de persoana respectivă, putem fi siguri că am făcut tot ce puteam face mai bine pentru a-i confrunta binevoitori pe cei dragi.
Traducere din darlingmagazine.com
Citește și: