Tartrul reprezintă depozitul organo-mineral rezultat în urma depunerii între dinţi a resturilor de mâncare transformate în bacterii. Acesta poate fi localizat şi observat deasupra gingiilor sau poate fi subgingival – în această formă tartrul este mult mai periculos, neputând fi vizibil cu ochiul liber.
Tartrul și placa bacteriană sunt extrem de nocive pentru dinții, provocând apariția cariilor şi la distrugerea smalțului dinților. Mai mult decât atât, dacă nu este înlăturat, tartrul poate duce chiar la pierderea dinților.
Din păcate, spălatul pe dinți și folosirea aței dentare nu sunt de ajuns pentru a îndepărta tartrul dentar.
Problema se poate rezolva într-un cabinet stomatologic, însă detartrajul este costisitor, fiind recomandat de către specialişti o dată sau maximum de două ori pe an. Problema are însă şi alte rezolvări eficiente, prin metode naturale pe care le putem folosi mai des pentru a scăpa de tatru.
1. Pastă antitartru
Aveţi nevoie de 4 linguri de seminţe măcinate de floarea-soarelui, 4 linguri de făină din frunze de tei (frunzele uscate se macină şi se amestecă cu orice tip de făină) şi puţină apă. Amestecul se pune la foc mic 30 de minute, după care se depozitează într-un recipient din plastic. Compoziţia obţinută se foloseşte ca pastă de dinţi după fiecare masă.
2. Bicarbonat de sodiu
O dată pe săptămână, spalaţi-vă pe dinți cu un amestec din 3 linguri de bicarbonat de sodiu și o lingură de sare. O altă reţetă eficientă pe bază de bicarbonat de sodiu este aceasta: se amestecă zeama de la o jumătate de lămâie cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi cu pastă de dinţi şi se spală dinţii cu acest amestec, o dată pe săptămână.
3. Oţetul din cidru de mere
Oţetul din cidru de mere este un astringent natural, motiv pentru care este indicat ca remediu natural contra tarturului. Înmuiaţi periuţa în oţet, apoi periaţi dinţii 5 minute. La final, clătiţi bine gura pentru a preveni o posibilă deteriorare a smalţului dinţilor din cauza nivelului ridicat de aciditate al oţetului.
Citește continuarea AICI