Exfolierea este o metodă necesară de îngrijire pentru orice tip de piele. Curăță în profunzime, previne apariția coșurilor și conferă tenului un aspect suplu. Prin exfoliere, se asigură eliminarea celulelor moarte, care se găsesc de obicei la suprafața epidermei.
Exfolierea este o parte importantă a tratamentelor faciale, dar și corporale. Dacă se face corect, permite pielii să devină mai fină și facilitează absorbția produselor de îngrijire cum sunt cremele și loțiunile.
De ce este importantă exfolierea
În cadrul procesului de regenerare, pielea dă naștere, periodic, la celule noi în stratul inferior (dermă) pe care le trimite mai apoi către suprafață (epidermă). Odată cu înaintarea în vârstă totuși, producția de celule încetinește și astfel, încep să se adune neuniform, conferind pielii un aspect uscat, tern, lipsit de strălucire. Exfolierea este benefică, deci, deoarece elimină celulele bătrâne, lăsând locul celor tinere, proaspete, din profunzime.
Pielea se regenerează la fiecare 28 de zile. Celulele moarte pot fi îndepărtate și cu puțin ajutor din partea noastră. Există metoda exfolierii „pe uscat“, cu ajutorul unei perii sau a unei lufe, dar și pe produse grunjoase cum sunt scruburile sau amestecuri preparate în casă. Trebuie insistat mai mult pe zona coatelor, acestea fiind mai predispuse la uscare.
Când vine vorba de ten, exfolierea poate fi considerată remediul tinereții acestuia. Chiar dacă ai pielea uscată, nu trebuie să sari peste această etapă de îngrijire. Este importantă pentru că trebuie eliminate toate celulele moarte, iar derma va fi astfel mai hidratată în profunzime. În cazul tenului gras sau mixt, exfolierea previne apariția punctelor negre. Este indicat să ne exfoliem pielea o dată pe săptămână.
Ce conțin produsele din comerț
Acid salicilic – deoarece are efect non-comedogenic (combate apariția punctelor negre), dermatologii îl recomandă în tratamentul acneei. În plus, acidul salicilic are proprietăți antiinflamatoare.
Retinol – în ultimii ani, retinolul, derivat al vitaminei A, a fost inclus în milte produse de exfoliere, deoarece pielea poate converti acest compus în acid retinoic, un puternic agent de exfoliere, cu efect antiîmbătrânire.
Enzime – papaina și bromelaina sunt două enzime ce stimulează exfolierea prin descompunerea proteinelor în fragmente mai mici, având un efect emolient al pielii.
Cum să ne pregătim singure exfoliantul
Zahăr, pentru ten
Ai nevoie de o linguriță de zahăr tos, 2 picături de apă, 2 picături de ulei de portocale, lămâie sau lavandă. Amesteci toate ingredientele într-un castron mic. Cu vârfurile degetelor, îți aplici pe față pasta obținută și masezi ușor, cu mișcări circulare. Evită zona ochilor. Clătești cu apă rece și tamponezi fața cu un prosop curat. La sfârșit, aplici o cremă hidratantă.
Cafea, pentru corp
Ai nevoie de 1/3 linguriță ulei de măsline extravirgin (sau unt de Shea, ulei de nucă de cocos), o linguriță de miere, 1 1/2 linguriță cafea măcinată. Amestecă ingredientele și masează-ți ușor pielea corpului, insistând, cu mișcări circulare, timp de un minut. Clătește-te cu apă călâie și apoi dă-te cu o cremă de corp hronitoare.
Citește și: