Aici, la „Zaina“, noi ne considerăm animăluțele de acasă ca fiind membri ai familiilor noastre. Ne iubim câinii și pisicile, hamsterii și peștii, și indiferent de specie le acordăm aceeași atenție.
Să ai un animal de casă poate fi provocator, cu siguranță, dar suntem de acord cu toții că efortul de a avea grijă de ființă dragă merită cu prisosință. Uneori simțim că avem nevoie de animalele noastre mai mult decât au ele nevoie de noi. Animalele ne pot învăța atât de multe lecții despre viață. Astăzi ne-am hotărât să scriem un material despre animalele din viața noastră, dar mai ales despre lucrurile pe care ele ne-au învățat și care ne-au ajutat să ne formăm ca oamenii care am devenit
Animalele ne învață despre loialitate
Eu sunt una din persoanele care au și câine și pisică. Până nu demult, am fost numai „mamă“ de câini, iar înțelegerea mea față de comportamentul altor animale de casă era un pic limitată. Și pot spune în continuare că eu consider câinii cele mai loiale animale. Ne întâmpină când venim acasă (ceea ce se poate spune și despre pisici, dar nu despre toate:)), ne păzesc de poștaș (indiferent dacă le-am cerut-o sau nu) și ne arată o deosebită afecțiune.
Loialitatea pe care ne-o arată ne amintește despre modurile în care putem fi credincioși și iubitori cu oamenii importanți din viața noastră. Loialitatea nu este un subiect despre care discutăm mult deși este o componentă crucial de importantă în relațiile noastre. Deseori ne concentrăm asupra onestității, deschiderii și iubirii atunci când vorbim despre relații, dar deseori uităm să punem pe tapet problema loialității unul față de celălalt, prin susținerea deciziilor unuia sau altuia, prin sprijin atunci când celălalt are nevoie sau să protejăm anumite părți din viața celuilalt care trebuie păstrate secrete. Animalele ne amintesc ce înseamnă să te afli la celălalt capăt, acela care primește, care beneficiază de loialitatea cuiva, încurajându-ne să ne tratăm familia și prietenii în același mod.
Animalele ne învață despre mulțumire
Într-o lume plină de oportunități în care ne comparăm noi înșine cu alții, cred că această lecție este cea care rezonează cel mai mult cu mine. Adică, chiar și atunci când poți avea un partener sau o parteneră ideali, o familie incredibilă, o comunitate frumoasă de prieteni, sănătate, un job bun și un loc frumos în care să trăiești, tot găsești feluri în care să te compari cu alții. Este ridicol, pe bune, dar unii cad în această capcană. A timpului, poate.
Ori de câte ori simt nevoia de un contact cu realitatea, mă gândesc la modurile în care am învățat mulțumirea de la câinii pe care i-am avut de-a lungul anilor. Bine, câinii nu trebuie să-și facă griji despre facturi, plăți, rude bolnave, reparații în casă, dar ne amintesc nouă tuturor de ceea ce avem și de care trebuie să fim mulțumiți și să ne bucurăm, inlcusiv de lucruri de bază cum este mâncarea, apa, adăpostul și dragostea. Animalele ne învață că pot fi pur și simplu mulțumiți pentru că sunt alături de prietenul lor om, ceea ce ne amintește cât de important este timpul petrecut cu cei dragi, indiferent dacă suntem toți implicați în aceeași activitate sau nu.
Animalele ne învață despre recunoștință
Animalele ne reamintesc de cât de important este să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Această lecție de viață merge mână în mână cu conceptul de mulțumire: mai întâi, învățăm să fim mulțumiți de ceea ce avem, apoi învățăm să ne exprimăm recunoștința pentru acele lucruri. Animalele sunt recunoscătoare pentru cele mai simple lucruri în viață, și pot exprima asta în mai multe feluri, fie că vine sub forma unor pupături pe față, a unor lătrături sau culcușirea lâng noi la ceas de seară.
Mă gândesc de multe ori la modul în care câinele meu se bucură aducându-mi toate jucăriile atunci când își dă seama că ieșim afară la plimbare și mă face să mă întreb dacă m-am bucurat de lucrurile mărunte din viața mea cu atâta entuziasm și recunoștință. Comportamentul lui pune viața într-o anumită perspectivă pentru mine și îmi amintește că există ceva pentru care pot fi recunoscătoare în fiecare zi.
Animalele ne învață despre responsabilitate
Așa cum știe orice persoană care are acasă un animăluț îngrijirea prietenului patruped înseamnă ceva muncă, bani și mai ales timp. Merită, cu siguranță. Plimbările, tratamentele medicale, curățenia, periajul și spălatul sunt ocupații care ne iau timp, dar ne și ajută să devenim mai responsabili cu timpul nostru și cu resursele. Învățăm să ne pregătim mai bine pentru urgențe financiare, care inevitabil apar, și ne facem programul în așa fel încât să fim cei mai buni pentru prietenii noștri necuvântători.
Ce lecții de viață ai primit de la prietenul tău necuvântător?