„Millenials“ sau Generația Y merg la mai puține întâlniri, au parte de puțin sex și se căsătoresc târziu. Știu ceva despre dragoste, ceva ce noi restul habar n-avem?
Să o luăm încet poate fi secretul unei iubiri care durează? Adică, încet, încet de tot?
Generația Y încearcă, se pare, această teorie, optând pentru ceea ce antropologul Helen Fisher a numit „dragoste lentă“. Studiile arată că millenials merg rar la întâlniri, au parte de puțin sex și se căsătoresc mult mai tîrziu decât orice generație dinaintea lor, iar o generație mai tânără pare să le calce pe urme.
Aceste schimbări au provocat unii experți să spună că noul mod în care aleg să se conecteze, anxietatea, timpul petrecut în fața ecranelor de tot felul, social media și părinții cu elicoptere ne-au dat o generație incapabilă de intimitate și angajamente. Sunt unii care spun chiar că ne aflăm într-o „recesiune a sexului“.
Dar dr.Fisher are o privire de ansamblu și mai generoasă și sugerează că am putea cu toții să învățăm câteva lucruri de la Generația Y în legătură cu beneficiile iubirii lente. Generația Y nu distruge mariajul, spune ea. Poate chiar îl prețuiesc mai mult.
„Se pare că mai toată lumea are o înțelegere mioapă, ca să zic așa, a sexului, dragostei și romantismului“, spune dr. Fisher, cercetător la Kensey Institute. „Mi-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă că în timp ce Generația Y încă nu alege să se căsătorească și nici nu beneficiază de atât de mult sex precum generația mea, motivele pentru asta sunt foarte bune“.
Millenials sunt numiți, așa la grămadă, ca fiind aceia care s-au născut între anii 80 și primii ani 2000 – deși există niște controverse legate de aceste limite. Millenials, în mare parte datorită abilităților lor în domeniul digital, sunt creditați deja cu schimbări semnificative în modul de viață, de lucru și de interacționare.
Dar ceea ce uimește este cât de repede a reușit această mulțime să rescrie regulile de curtare, sex și căsătorie. În 2018, vârsta medie pentru prima căsătorie era undeva aproape de 30 (29,8 la bărbați și 27, 8 la femei). Este un decalaj mai mare de 5 ani. comparativ cu anul 1980, când vârsta medie era de 24,7 la bărbați și 22 la femei.
Un studiu din 2017 din Archives of Sexual Behavior a scos la iveală că mulți tineri millenials, la vârsta de 20 de ani nu fac sex, și sunt predispuși de doiuă ori mai mult de a fi sexual inactivi decât generația anterioară. Un alt studiu a descoperit că cuplurile americane cu vârste între 25 și 34 de ani petrec în medie 6 ani și jumătate împreună înainte de a se căsători, comparativ cu o medie de 5 ani pentru celelalte grupe de vârstă.
Criticii spun că saturarea digitală i-a făcut pe millenials să fie izolați din punct de vedere social, neobosiți și îndreptățiți să ceară orice, ceea ce ar putea explica de ce fac mai puțin sex decât celelalte generații. Iar când millenials fac sex, acest fapt este privit ca fiind lipsit de importanță pentru că se angajează în „legături“ sau relații sexuale descise ca fiind „prieteni cu beneficii“.
Dr.Fisher, autoare a „Anatomy of Love: A Natural History of Mating, Marriage and Why We Stray“ și-a dedicat întreaga carieră studierii iubirii și relațiilor de cuplu. recent, ea a cules datele de la mai mult de 30.000 de persoane implicate în respectivul moment în procesul de curtare sau care intenționau să se căsătorească. Dr. Fisher crede că, în loc să criticăm și să-i judecăm pe cei din Generația Y, poate că ar fi mai bine să le acordăm mai multă atenție. Este posibil, spune ea, ca oamenii singuri din ziua de azi râvnesc mai mult la o cale plină de succes către iubirea care durează decât generațiile anterioare.
„Cu toții putem învăța de la oameni care nu vor să piardă mult timp făcând lucruri care nu duc nicăieri“, spune dr. Fisher, coautor al capitolului depre „dragoste lentă“ din antologia din 2018 „The New Psychology of Love“, publicată de Cambridge University Press.
Ea observă că oamenii care ies la întâlniri de trei sau mai multe ori înainte de căsătorie sunt cu 39% mai puțin predispuși la divorț decât oamenii care se grăbesc să se căsătorească. „Este o perioadă extinsă a etapei pre-angajament“, spune dr. Fisher. „Cu o dragoste lentă, poate că până oamenii se hotorăsc să facă pasul cel mare știu ce au și cred că pot păstra ce au“.
Întrebați-i pe cei din generația Y și vă vor spune că nu e nimic întâmplător referitor la abordarea lor a sexului, întâlnirilor amoroase și romantismului.
„O legătură cu cineva nu înseamnă că millenials nu mai apreciază căsătoria“, spune Anne Kat Alexander, care la 23 de ani este în al doilea val al generației Y. „Ba chiar o apreciază mai mult pentru că se gândesc și mai mult înainte să ia o astfel de decizie“.
Dr. Fisher spune că studiul ei sugerează că oamenii singuri din ziua de azi caută să afle cât mai mult posibil despre un potențial partenere înainte să piardă timp, energie și bani pe perioada de pre-angajament, cea de curtare. În consecință, calea către dragoste s-a modificat drastic. Mai demult „prima întâlnire“ reprezenta faza „să te cunosc mai bine“, acum prima întâlnire apare mai târziu în relație.
Iar pentru unele persoane singure, sexul a devenit faza „să te cunosc mai bine“. Într-un studiu condus de Match.com, dr. Fisher a descoperit că pe un eșantion reprezentativ, 34% din persoanele singure au făcut sex cu cineva înainte de merge cu aceasta la prima întâlnire. El numește asta „interviul de sex“.
„Când eram eu tânără, mergeai la prima întâlnire cu cineva pe care nu cunoșteai prea bine, și mergeai la cină sau la mini golf“, spune ea. „Prima întâlnire s-a schimbat – e nevoie de timp și e și costisitoare. Acum au un interviu de sex cu cineva ca să vadă dacă vor să investească într-o primă întâlnire.“
Domnișoara Alexander, care trăiește în Princeton și este bisexuală, spune că ea și partenera ei vor să termine cursurile, să-și înceapă cariera și să aibă o bază solidă din punct de vedere financiar înainte de căsătorie. „Ca să ai succes într-o căsnicie trebuie să fii compatibil cu celălalt din mai multe puncte de vedere“, spune ea. „Sexul este unul dintre acei vectori de compatibilitate unde simt că millenials vor să fie siguri că sunt compatibili“.
Pentru Generația Y, problemele financiare atârnă greu în luarea deciziilor în relații. Vorbesc despre povara datoriilor studenților și despre dorința lor de a găsi o muncă care să însemne ceva pe o piață de locuri de muncă din ce în ce mai impersonală. Mulți spun că viețile lor au fost foarte afectate de criza financiară din 2008, văzând cum părinții lor și-au pierdut afacerile, s-au luptat cu datoriile sau poate chiar au divorțat.
„Când l-am întâlnit prima dată pe logodnicul meu, l-am întrebat :„Ai împrumuturi?“ spune Lucy Murray, de 24 de ani. „Pe termen lung, dacă ne referim la căsătorie, la achiziționarea unei case, la conturi comune în bancă și punerea unei mașini pe numele amândurora, acestea sunt decizii financiare mari care ne vor lega. Din acest motiv întreb“.
Problemele financiare continuă să influențeze relația acestui cuplu. Recent s-au mutat în Syracuse din New York City pentru că prețul caselor este mai mic. Au anulat planurile de nuntă, poate chiar se vor căsători în secret. „Nunțile sunt scumpe“, spune ea.
Trendurile stabilite de millenials par să fie preluate mai departe și de generația următoare, denumită deseori Generația Z. „Este prima generație care-ți petrece întreaga adolescență în epoca spartphone-ului“, spune Jean Twenge, profesor de psihologie de la Univresitatea de Stat din San Diego și autoare a cărții „iGen“, care descrie tinerii de azi ca fiind mai pușin rebeli, dar totuși fericiți și nepregătiți pentru maturitate. „Petrec mai puțin timp unii cu alții, față în față, ceea ce ar putea să aibă legătură cu faptul că fac mai puțin sex“.
Dar dr. Fisher crede că oamenii singuri din ziua de azi stabilesc un bun exemplu pentru generațiile viitoare având o viziune mai aprofundată asupra mariajului și angajării într-o relație. „Dragostea este schimbătoare“, spune dr. Fisher. „Cu cât mai multă stabilitate poți aduce, cu atât este mai posibil să găsești ceva care chiar funcționează și o face chiar pe termen lung“.
Articol tradus și adaptat din New York Times de Andreea Tudorică