Pare că toată lumea pe care o cunosc își cumpără case, se căsătorește, pleacă în vacanță și face copii. Sunt destul de fericită cu viața mea, dar este o perioadă cu nimic pentru mine, și astfel, prin comparație, poate fi destul de dificil să mă bucur de lucruri mărunte care chiar mă umplu de bucurie.
M-am cam săturat de discuțiile alea cu colegii despre planurile de weekend, pentru că în timp ce alții pleacă în vacanță, au fost într-o excursie sau se pregătesc de luna de miere, eu nu am nimic pregătit.
Și să nu mă înțelegeți greșit – iubitul meu muzician poate că nu are planuri să mă ducă în Toscana, dar asta nu înseamnă că nu este fantastic. Mi-a făcut două tarte de lămâie și o farfurie cu fursecuri de ciocolată săptămâna trecută, doar așa. Și când nu trec prin faza aia prin care am senzația că toată lumea este în locuri mult mai interesante decât mine, este ușor să te bucuri de mici lucruri ca acestea. Și chiar dacă nu avem un calendar social încărcat, încă suntem capabili să ne facem amintiri.
Realitatea asta se extinde și la viața mea în afara relației mele. De exemplu, în această dimineață, am stat în parc pe o bancă și m-am bucurat de o cafea și un croissant cu ciocolată. Alteori, pagina mea de Facebook este asaltată de poze de la nunți, și stau acolo cu cafeaua în față și nu mă simt prea bine. Din fericire, am reușit să învăț câteva ponturi pentru a aprecia ceea ce am și să mă bucur de micile lucruri, datorită psihologului Karina Mihăileanu.
Acordă-ți timp pentru lăsa motoarele mai încet ca să respiri
Reglarea respirației este cel mai ușor mod de a te ancora în momentul prezent și de a elibera stresul. Am încercat să mă concentrez pe respirații mai lungi și mai lente ori de câte ori sunt într-o întâlnire importantă, altfel m-aș hiperventila și aș putea muri. Așa că doamna Mihăileanu recomandă să încep de aici. „Darul respiratului este unul dintre cele mai trecute cu vederea – deși esențial – aspecte ale vieții noastre“, spune ea. „Pur și simplu inspirând și expirând timp de un minut sau două ne putem calma sistemul nervos și putem aprecia viața în sine“.
Încearcă să oprești „mintea comparativă“
„Când începem să ne comparăm cu alții, ori viețile noastre cu ale altora sau imaginea prezentului altora, putem pierde foarte repede aprecierea pentru ceea ce avem“, spune Mihăileanu. „Iluzia sau actualitatea a ceea ce alții ar putea avea te poate băga în depresie sau ne poate descuraja dacă ne concentrăm pe asta în loc să privim spre adevărata frumusețe pe care o avem în viețile noastre.“
Doar auzind despre excursiile colegilor mei mă face să mă simt plictisită și la pământ din cauza lipsei mele de planuri. La fel se întâmplă și când o prietenă de-a mea, care are ten de bebeluș se plânge de o bubiță apărută pe față, iar eu, Regina Acneei, cad într-un râu de tristețe nucleară. „Dacă „vocea comparației toxice“ începe să-și arate capul, roag-o frumos să plece și înlocuiește vocea toxică cu câteva cuvinte de auto-apreciere“, spune Mihăileanu.
Fă un borcan al recunoștinței
Conceptul de borcan al recunoștinței este distractiv, dar și clasic. „Pune un borcan curat sau o cană pe masă chiar în fața ta“, spune psihologul. „Ori de câte ori apare un gând negativ, gândește-te la ceva pozitiv – fie că vine sub forma unei poezii, cuvânt, frază sau imagine. Apoi scrie pe ceva un gând pozitiv și așază biletul în borcan“.
„Poți face asta ori de câte ori ai un gând pozitiv sau îți trece o idee prin minte sau îți iese în cale (cum ar fi dacă ai găsi un citat într-o revistă sau altceva). Când te simți căzută sau nerecunoscătoare, știi că ai pregătită o sursă de observații de recunoștință care te așteaptă în borcan. Tot ce trebuie să faci este să alegi una sau două și să le citești – iar starea de spirit ți se va îmbunătăți de fiecare dată“.
Fă-ți timp pentru a fi recunoscătoare pentru micile lucruri din viața ta de zi cu zi
Asta înseamnă conștientizarea activă a marelui efort de a face un lucru mic. De exemplu, uneori, la micul dejun, nu am timp decât să iau un măr și să-l mănânc pe drum. Când se întâmplă asta, psihologul recomandă să-l mănânc încet și să apreciez toată munca depusă pentru obținerea acelui măr, de la plantare, la creștere și recoltare. „Abordarea lentă“ ne permite să fim recunoscători pentru lucrurile pe care le luăm de-a gata. Și este ușor să iei lucrurile de-a gata, mai ales pe cele de bază cum este mâncarea pe care o mâncăm, sau aerul pe care-l respirăm.
„A fost în zona mea un incendiu cumplit, în care au ars două case și au murit trei oameni. După evenimentul acela am început să apreciez mai mult fiecare zi din viață și fiecare respirație. Perspectiva schimbă totul“, spune psihologul.
Ritualurile de recunoștință
Indiferent dacă ești sau nu o persoană religioasă sau spirituală, psihologul recomandă crearea unui ritual de recunoștință sau o mantra pentru a obșine o stare psihică bună care are la bază pozitivitate și disponibilitatea de a ne bucura de lucruri mărunte. Există o mantra care îi place foarte mult: „Fie să fiu plină de recunoștință. Fie să fiu plină de iubire. Fie să nu primesc niciodată de-a gata un zâmbet sau o îmbrățișare. Fie să lupt să dăruiesc mai mult decât primesc. Fie să-mi amintesc să mă concentrez asupra a tot ce am decât asupra a ceea ce nu se află în fața mea. Fie să-mi petrec zilele îmbăiată în iubire recunoscătoare“.
Și fie să apreciez plăcintele mele cu lămâie, fursecurile și croissantul și cafeaua.
Citește și: