A câștigat Cupa Mondială, a fost jucătoarea turneului și a înscris cele mai multe goluri, apoi a atras atenția cu speechul ei – dar Megan Rapinoe este de asemenea o figură polarizantă care inspiră furie dar și adorație în același timp. De ce?, se întreabă jurnaliștii de la BBC.
Până acum, vara i-a aparținut co-căpitanului de 33 de ani a echipei de fotbal a Statelor Unite care a înscris șase goluri la campionatul pe care l-a câștigat împreună cu echipa sa. A fost la talk-showuri și pe copertele revistelor, iar copii din toată americani – băieți și fete deopotrivă – încearcă să o copieze în sportul lor preferate, visând să devină următoarea Megan Rapinoe.
Dar la o zi după acel triumf în Franța, în timp ce Rapinoe și colegele ei de echipă încă petreceau, postere din SUA cu noua stea erau vandalizate. A fost opera unor homofobi, având în vedere că Rapinoe este lesbiană declarată și asumată. iar poliția investighează cazul ca fiind unul de instigare la ură.
În mediul online, sărbătorirea victoriei a provocat filmulețe haioase, unde veți găsi însă tot felul de comentarii denigratoare, la adresa atitudinii și activismului său, unele punând la îndoială chiar și patriotismului ei. Un comentator conservator insistă chiar că ea este un model rău pentru tinerele fete. „Se uită la ea și văd o stea din lumea sportului care nu este disciplinată, nu este respectuoasă, ci total nerecunoscătoiare pentru oportunitățile pe care le-a avut“, scrie Brad Polumbo.
În timp ce cei mai mulți critici spun că antipatia lor față de ea nu are nicio legătură cu sexualitatea jucătoarei, tipul de erou american pe care Rapinoe îl reprezintă – o femeie puternică, gay – atrage evident și astfel de atitudini.
„Nimeni nu știe ce să facă cu Megan“
Într-un filmuleț viral făcut de una dintre colege, Rapinoe este văzută țipând „merit asta“ în fața unei camere înainte de a lua o gură de șampanie la bordul unui autocar care se deplasează prin Manhattan. Manifestarea unei astfel de încrederi nu este obișnuită la femei, spune profesorul de istorie Bonnie Morris de la Universitatea Berkeley din California. Se așteaptă de la femei, în mod tradițional, „să lase privirea în pământ și să fie modeste“. „Femeile au foarte mare grijă să nu pară încrezute sau informate pentru că atunci ar putea căpăta curaj care le-ar putea face să nu aibă nevoie de bărbați“, explică ea.
Oricum, atleta declarată gay nu pare să fie deranjată de părerile bărbaților despre ea.
Când Rapinoe a stat cu spatele drept, încrezătoare după unul dintre golurile înscrise la Cupa Mondială, imaginea a făcut înconjurul Internetului, cei mai mulți oameni apreciindu-i încrederea.
Alții au numit-o egoistă.
„Nimeni nu știe ce să facă cu Megan pentru că este atrăgătoare, deșteaptă și o atletă fantastică“ spune Morris. „Și-a câștigat dreptul de a se prezenta ca fiind capabilă, dar oamenii încă nu vor să o lase să-și arate mândria.“
Este un dublu standard, spune ea.
Atleții bărbați se pot făli și-și pot arăta pipeturile fără a fi criticați, adaugă Morris, dar pentru că Rapinoe este o lesbiană vopsită roz în cap care se ia de președintele Trump, înfioară oamenii care nu au mai întâlnit pe cineva ca ea până acum.
Atletă și activist
Făcută să marcheze goluri cu ușurință, Rapinoe nu a fost numai starul echipei americane, este și o voce foarte puternică în afara terenului de joc. A cerut salarii egale cu ale bărbaților pentru jucătoarele de fotbal – dar s-a folosit de orice medii pentru a vorbi despre problemele din justiție, chiar și despre unele puncte aprig disputate în mediul cultural, unde americanii au păreri foarte diferite.
A fost unul dintre primii atleți americani care a îngenuncheat în timpul intonării imnului național pentru a protesta față de brutalitatea poliției.
În Franța, a stat dreaptă în timpul intonării imnului înaintea meciurilor, dar a refuzat să ducă mâna la inimă.
În timpul Cupei Mondiale, un video vechi de șase luni o arată pe Rapinoe spunând: „Nu merg la Casa Albă“.
Echipele de sport câștigătoare sunt deseori invitate la Casa Albă, o onoare pe care Rapinoe a acceptat-o după ce echipa americană a câștigat Cupa Mondială Feminină FIFA în 2015 când președinte era Barack Obama.
Actualul președinte american nu a primit bine comentariile lui Rapinoe. Donald Trump i-a adresat un mesaj pe Twitter în timpul turneului, spunându-i că ar trebui mai întâi să câștige înainte să facă o astfel de afirmație.
Și a câștigat. Două zile mai târziu, Rapinoe a înscris două goluri împotriva Franței într-o victorie cu 2-1 în sferturi, și a mai înscris unul în finală. Dar nu a fost suficient pentru unii critici.
„De fapt, este o persoană îngrozitoare“ a scris Brad Polumbo în Washington Examiner. „Rapinoe are calități de jucătoare de fotbal cu siguranță, dar atitudinea ei nepatriotică, frivolă este de neacceptat“.
Marc Thiessen, scriind în New York Post, spune că ea nu ar trebui să protesteze împotriva stelelor și dungilor atunci când le poartă. „Megan Rapinoe este o atletă nemaipomenită, dar o dezbinatoare egoistă“, a conchis el. Și chiar la momentul triumfului unii conservatori s-au concentrat pe Twitter pe ceea ce ei au perceput a fi lipsa de respect față de steag, prin modul în care-l ținea la sărbătorirea de după meci.
„Iubiți mai mult, urâți mai puțin“
„Cred că sunt profund americană, într-un mod particular și unic“, a spus Rapinoe atunci când a fost întrebată cum a fost să joace pentru echipa națională. „Dacă vrem să vorbim despre idealurile pe care le susținem, imnul și stema, și despre ceea ce ne definește, cred că sunt extrem de americană“.
A admis că nu a fost „perfectă“, dar a sugerat că nici țara ei. „Da, suntem o țară nemaipomenită și sunt multe lucruri care sunt uluitoare și mă simt foarte norocoasă să trăiesc în această țară. N-aș putea face asta în multe alte locuri. Dar: asta nu înseamnă că nu putem deveni mai buni. Nu înseamnă că nu trebuie să ne străduim să fim mai buni.“
Rapinoe a repetat aceste cuvinte în speech-ul de pe scările Primăriei din New York. Vorbea nu departe de stația de metrou unde 8 postere ale jucătoarei fuseseră vandalizate, prin ceea ce poliția a catalogate ca fiind comentarii homofobe.
Poliția, care tocmai sărbătorise în cadrul celei mai mari parade LGBTQ din lume, investighează cazul pe care-l cataloghează ca fiind o infracțiune la adresa comunității LGBTQ.
„Mulți ar prefera să marcheze goluri și să nu spună nimic pentru că nu vor să aibă de-a face cu o eroină americană care este mândră, hotărâtă și încrezătoare“, spune Morris, profesor de istorie. Ea spune că lumea a parcusr un drum lung în ultimele decenii ca să accepte atleții LGBTQ, dar încă mai mult drum de parcurs. În ciuda sentimentului anti-LGBT pe care faima lui Rapinoe l-a scos la iveală, mulți privesc celebritatea ei ca pe „un moment de mare promisiune“ pentru atlete și membre ale comunității LGBTQ. Morris spune că victoria americană a unei lesbiene încrezătoare și deștepte pe scena lumii îi dă mari speranțe. „Oamenii realizează că homofobia este o pierdere de talent și de realizări“.
Citește și: