Vedeta deserturilor verii este fără doar şi poate îngheţata. Este răcoritoare şi cu tot felul de arome. Dar, din cauza zahărului în cantităţi mari şi a E-urilor, îţi propunem 3 deserturi sănătoase cu care să o înlocuieşti.
Pentru a ajunge la gustul care te seduce de fiecare dată, producătorii de îngheţată folosesc felurite ingrediente cum sunt stabilizatorii, gelatina şi coloranţii. Aşa că e bine să nu abuzezi de acest desert. Ba mai mult, ar fi bine să ţii cont că îngheţata are un conţinut bogat de zahăr şi grăsimi saturate. Astfel, dacă ai probleme cu greutatea ori vrei să slăbeşti, dacă suferi de boli cardiovasculare ori diabet, consumă îngheţată cu moderaţie.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc deseori să ne ferim de îngheţatele foarte puternic colorate şi să ne orientăm spre cele care au în compoziţie lapte, integral sau degresat, iaurt ori smântână. În cazul acesta, atu-ul îngheţatei este faptul că asigură o parte din doza necesară zilnic de calciu. Însă, cu cât îngheţata este mai colorată, cu atât conţine mai mulţi coloranţi.
Sortimentele cu fructe conţin urme de conservanţi, iar E124 este una dintre cele mai nocive substanţe din îngheţate care poate amplifica simptomele astmului.
3 idei de deserturi răcoritoare şi sănătoase
Dacă te-am convins că îngheţata este delicioasă, dar nu prea sănătoasă, poţi încerca una dintre cele 3 variante dulci pe care ţi le propunem pentru a o înlocui.
1. Iaurt îngheţat cu fructe
Poţi folosi fructele preferate în iaurt, pe care apoi îl congelezi cel puţin 2 ore. Desertul obţinut va fi şi mai sănătos, şi cu un conţinut mai redus de calorii decât îngheţata.
2. Sorbet de mentă
Ai nevoie de 400 ml de apă, 10-12 frunze de mentă proaspătă, 100 g de zahăr, 4-5 felii subţiri de lămâie verde. Fierbi zahărul cu jumătate de cană de apă până obţii un sirop gros, pe care îl laşi la rece. Dai în clocot 400 ml de apă, iei vasul de pe foc, adaugi frunzele de mentă şi laşi să infuzeze 2 ore, la loc răcoros. Strecori infuzia de mentă, adaugi siropul de zahăr şi 2-3 frunze de mentă tocate mărunt şi amesteci bine. Pui compoziţia la congelator pentru 3 ore.
3. Parfe cu căpşuni şi coacăze
Ai nevoie de 50 g de zahăr, 3 gălbenuşuri, 150 ml de lapte, 1 pliculeţ de zahăr vanilat, 1 pahar de căpşuni, 1 pahar de coacăze, 500 g de frişcă. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, adaugi treptat laptele şi fierbi la în bain-marie, bătând cu telul fără întrerupere până se îngroaşă. Laşi la răcit. Încorporezi treptat frişca şi fructele zdrobite, torni în forme şi laşi la congelator 3 ore, până îngheaţă.
Citește și: