În al cincilea sezon al serialului The Office, Pam merge cu Michael într-un turneu pe la toate filialele, inclusiv la cea condusă de Karen (fosta iubită a lui Jim). Cei care se uită la serial știu despre ce vorbesc. Pam a fost motivul din cauza căruia Jim s-a despărțit de Karen și Pam știe, așa că este un pic cam nervoasă înainte de această întâlnire. Există o întâlnire drăguță când Pam spune: „Nu-mi place deloc ideea că undeva acolo este cineva care mă urăște“.
Replica asta mi s-a întipărit în minte pentru că însumează felurile în care m-am simțit în legătură cu multe relații – colegi, prieteni ai prietenilor, cunoștințe – când alte persoane nu-și prea fac o impresie corectă despre tine. Nu mă refer la membrii familiei sau prieteni apropiați, oameni care (sper) te cunosc destul de bine încât să nu-și facă impresii greșite și problematice. Mă refer la oamenii care te cunosc superficial sau cu care ai interacționat doar de câteva ori și care se întâmplă să te vadă într-o lumină proastă.
Deseori aflăm, printr-o cunoștință comună, prin intermediul social media sau alte surse, că cineva pe care am cunoscut la un moment dat ne vede într-o lumină negativă.
Cum scapi de această preocupare?
Cum să las să treacă comentariile pe care le aud de la alții a fost o lecție uriașă pe care am învățat-o în ultima vreme. Uneori nu putem să încheiem cum trebuie unele relații personale sau profesionale, ceea ce lasă loc de interpretări într-un sens negativ care s-ar putea să nu fie real.
Poate că punctul de vedere al unei cunoștințe provine dintr-o interacțiune cu tine, și când poate aveai o zi proastă, când nu ai fost chiar într-o formă bună. Și, pentru că nu este o persoană pe care o știi bine sau pe careo vezi des, nu prea ai cum să clarifici modul în care te-ai perceput.
Cum gestionezi percepțiile negative ale celorlalți despre tine când relația voastră nu este suficient de apropiată încât să vorbiți deschis și să clarificați problemele dintre voi?
Nu este genul acela de situație în care cineva are sau nu dreptate
Primul lucru de care trebuie să-ți dai seama este că există o capcană să gândești că poți repara percepția celuilalt despre tine. Nu trebuie să ai o discuție cu cineva despre faptul că are sau nu o percepție corectă despre tine. Trebuie să ai încredere în tine însuți și în ceea ce ești. Până la urmă, nu toată lumea place pe toată lumea. Doar pentru că cineva nu te place la un nivel personal nu înseamnă că ești o persoană rea. Înseamnă doar că acea persoană are anumite preferințe personale în care ei cred că nu te încadrezi. Nu poți controla sau schimba preferințele cuiva.
Al doilea lucru de care trebuie să ții cont este că există o șansă bună ca această persoană să nu te cunoască destul de bine încât să-și dea seama dacă te place sau nu. Este o persoană cu care abia ai interacționat. Nu-ți cunoaște povestea. Au văzut doar colțul unei pagini.
Doar pentru că cineva are o părere proastă despre tine asta nu înseamnă că punctul lor vedere negativ este greșit – cel puțin din perspectiva lor, oricum. De asta nu poți trata problema cu „cine are dreptate și cine nu“. Asta nu va duce decât la doi oameni care sunt siguri că fiecare are dreptate, tipând unul la altul, iar asta nu ajută pe nimeni. Nu răspunde negativității cu negativitate. Acordă-i celuilalt posibilitatea îndoielii, încearcă să crezi că nu îți vânează greșelile și că doar te-a văzut într-o situație urâtă și ai încredere în persoana care știi că ești.
Dacă ai ocazia să lămurești situația cu cineva care a interpretat greșit ceea ce ai spus, atunci ar trebui să o faci. Fă-o calm, dar nu printr-o atitudine defensivă. Este important să-ți dai seama de momentul când ești capabil să vă reconciliați și să vă înțelegeți unul pe altul, să profitați de acele momente pentru că nu ai deseori ocazia și timpul să vezi lucrurile cu claritate atunci când vine vorba despre cunoștințe.
Învață că numai anumite păreri contează
Dacă te preocupă să-i înțelegi pe cei din jur și să devii p persoană mai bună, mai confidentă și mai atentă, ai grijă să nu ții cont de feedback de la oricine. Este dificil să ai o o perspectivă completă despre tine din punctul tău de vedere, așa că feedbackul altora devine important. Gândește-te ce păreri contează: ale partenerului, ale celui mai bun prieten, ale părinților, ale șefilor, angajaților și colegilor, mentorilșor, preotului sau antrenorilor. Oricine ar fi, determină care sunt oamenii care pot vorbi cel mai bine despre tine și care te pot ajuta să-ți dea o direcție. Aceștia sunt oamenii care chiar te cunosc și care te pot ajuta să recunoști diferența dintre o cădere de moment și un tipar negativ. Astea sunt părerile care contează.
Când auzi comentarii critice la adresa ta de la oameni care nu sunt pe această listă, să știi că primesc atâta putere cât le permiți tu să aibă. Uneori, oamenii noi ne ajută să identificăm lucruri la care trebuie să mai lucrăm, care ne sunt familiare, dar este important să avem o încredere în noi sănătoasă pentru a ști când o astfel de persoană are o părere corectă despre tine sau nu. Dacă cineva care nu te cunoaște bine (sau nu te mai cunoaște bine) îți spune ceva despre tine iar tu știi că nu este adevărat, nu-i da atenție.
Putem da cuvintelor foarte multă putere când stăm și medităm asupra lor. Însă, când cineva spune ceva despre tine și tu nu ești de acord, lasă cuvintele lui să alunece la vale. Ducă-se! Ai încredere că tu ai o privire de ansamblu bună asupra ta, astfel încât atunci când alții spun despre tine lucruri care nu coincid cu ceea ce tu știi că ești, poți alege să lași falsele cuvinte să treacă pe lângă tine.
Citește și: