Când ești în căutarea unui partener sau chiar a unor noi prieteni, ar fi înțelept să cunoști unele aspecte care ar putea indica faptul că o persoană este înclinată spre drame. În timpul anumitor etape din viață, poate fi important să te înconjori de oameni cu care este ușor să fii într-o relație sau într-o prietenie, scriu cei de la psychologytoday.com.
Ia în considerare aceste scenarii:
- tocmai ai ieșit dintr-o relație toxică cu cineva care era mereu intens și avea nevoie să se agațe de cineva. Încerci să-ți revii și cauți o companie care să nu fie atât de stresantă.
- Poate că și tu ești intensă și te mai agăți de cineva câteodată. Dar știi că ai nevoie în viața ta de oameni stabili, cu limite și nu vor intra în jocurile emoționale la care tu ești predispusă.
- Ești în centrul unei etape a vieții în care ceva îți solicită foarte mult timp. Rezervele tale emoționale sunt aproape mereu de final. Totuși, te simți cumva singură și ai nevoie de o relație apropiată.
Oamenii care suferă de instabilitate emoțională pot avea o serie de mari calități, dar pot fi de asemenea niște pietre greu de urnit, iar dacă tu ești pregătit să te înhami la așa ceva depinde și de circumstanțe și de echilibrul situației. Așa că ar trebui să ai în vedere anumite lucruri atunci când trebuie să iei decizia de a lăsa o astfel de persoană să intre în viața ta.
1. Face declarații și are cerințe furioase
Probabil că toți am avut pe lângă noi cel puțin o persoană care să crreadă că este îndreptățit pentru ceva, iar noi să credem „Uau, crede că i se cuvine totul“. De exemplu, respectivul face o greșeală și crede că ceilalți ar trebui să o repare, fără ca el să suporte vreo consecință. În același fel, fii atentă la oamenii care se enervează din aproape orice sau se supără deși nu s-a întâmplat mai nimic, doar pentru că lucrurile nu sunt așa cum s-au așteptat. Sau dacă reacționează la chestiuni neînsemnate. De exemplu, cineva propune o idee echipei de lucrur și i se cer mai multe lămuriri astfel încât echipa să poată lua o decizie. El reacționează spunând: „Cum îndrăzniți să mă luați la întrebări?“
2. Se luptă mereu să demonstreze ceva
Un semn bun de instabilitate emoțională este atunci când cineva se ține de angajamente întotdeauna, fie că este vorba de respectarea tuturor termenelor-limită, fie de apariția la un eveniment la care au zis că merg fie de sporturi jucate în echipă.
3. Are o familie plină de drame
Fără doar și poate nu poți judeca o persoană după familia sa, dar dacă cineva nu a avut parte de afecțiune, de iubire, de prieteni, există șanse mari să nu fi dezvoltat aceste atribute ei înșiși. De asemenea, există un element genetic legat de temperament, astfel încât cineva cu părinți instabili emoțional este mai predispus să fie așa. În plus, există și alte trăsături într-o familie. De exemplu, unul din frați este dependent de droguri și infractor, iar celălalt este dependent de adrenalină și își asumă riscul în diverse ipostaze, de la afaceri până la sporturi extreme. Dacă ție nu-ți place să-ți asumi riscul, nici al doilea s-ar putea să nu fie potrivit pentru tine. Dar dacă îți place, atunci s-ar putea să vă potriviți. Ia în considerare stabilitatea familiei cuiva îmreună cu celelalte indicii pe care le-am menționat.
4. Nu arată empatie
Există situație când vrei să beneficiezi de empatie și nu primești așa ceva. De exemplu, împărtășești ceva care te mulțumește și te aștepți la „Bravo!“. Sau povestești ceva care te tulbură și te aștepți ca persoana care te ascultă să zică măcar „E situație foarte neplăcută“ ca răspuns.
Observă dacă atunci când faci unele afirmații și te aștepți la un răspuns de susținere ori la empatie, persoana care de lângă tine schimbă subiectul și vorbește despre ea însăși.
5. Încearcă să fie mai mult decât tine
Acest punct derivă din cel de mai sus. De exemplu, când spui ceva cealaltă persoană însearcă să fie peste tine.De exemplu, tu spui că ești stresată, iar persoana de lângă tine spune că are ceva pe cap care este și mai stresant. Cineva ar spune că este un răspuns tipic: „Ai o durere de cap? Ei bine , eu am o tumoră pe creier“. Oamenii cu capacități emoționale limitate cred că purtarea lor este empatică și nu-și dau seama că de fapt nu este. Un alt tip de manifestare a acestui tipar este atunci când încerci să vorbești despre o realizare de-a ta, iar celălalt începe să-ți spună despre realizarea lor care este mai importantă.
6. Încearcă să-i păcălească pe ceilalți
Să zicem că un antrenor a plătit pentru toate uniformele echipei și fiecare membru al acesteia ar trebui să-i înapoieze banii pe care i-a dat pe uniformă. O persoană instabilă, care consideră că este îndreptățită, pur și simplu „va uita“ de asta. O atitudine convenabilă. Dacă ei consideră că pot scăpa fără să plătească, o vor face, chiar dacă știu că sunt datori.
7. NU recunoaște că a greșit
În loc să accepte greșeala, va minți, va găsi scuze, va încerca să minimalizeze situația sau va da vina pe alte persoane sau circumstanțe.
8. Se teme de orice fel de critică sau de respingeri minore
Oamenii care nu au capacitatea de a trece peste anumite situații și care sunt înclinați spre reflectare ori schimbări de atitudine tind să se teamă de experiențe emoționale negative, cum ar fi critica sau respingerea, deși acestea fac parte din viață.
9. Fuge de probleme în loc să se ocupe de ele
Partenerul tău își schimbă brusc numărul de telefon, și afli că a făcut-o pentru a evita apelurile de la bancă unde nu și-a plătit datoriile. Sau de la prietenii cărora nu le -a returnat împrumutul. În loc să se ocupe de această problemă, încearcă să se eschiveze.
Sau aproape toate fostele sale relații s-au terminat urât, după certuri, scandaluri, amenințări și urăriri. Ceva nu este în regulă. E clar că a trecut printr-o traumă pe care nu a știut cum să o gestioneze,punându-se în noi și haotice situații. E diferit de cineva care a trecut printr-o traumă dar care a gestionat-o. Cineva care a avut relații pline de dramă va avea cictraici emoționale, și poate chiar răni deschise din aceste experiențe.
Relațiile stabile pot ajuta acest tip de persoane să se vindece de instabilitatea trecută, dar să fii într-o relație cu cineva care are acest istoric cere un efort emoțional ridicat. În funcșie de ce se întâmplă în viața ta și de cât de stabilă emoțional ești și tu, vei vrea sau nu să te înhami la așa ceva.
11. Nu se ocupă de problemele medicale
Dacă trebuie să ia zilnic medicamente pentru o problemă, și asta pe timp îndelungat, și nu se țin de tratament acesta este un posibil semn că nu prea poate fi de încredere.
La fel, dacă o persoană ar trebui să ia unele măsuri pentru a gestiona o problemă de sănătate (să facă sport sau să evite sarea), și nu o face, aces comportament indica dificultatea pe care o are față de consistență și continuitate.
Pe de altă parte, dacă întâlnești pe cineva care se ocupă de o problemă medicală, este un semn bun că este o persoană care are capacități de a se îngriji singur. Chiar dacă persoana a avut unele elemente dramatice în trecut, se poate ridica deasupra acestora, cel puțin în situația asta.
12. Nu observă punctele de vedere ale celorlalți
Să poți observa punctele de vedere ale celorlalți te ajută să rămâi într-un echilibru emoțional reciproc. De exemplu, dacă poți înțelege de ce ceva este foarte important pentru cineva, chiar dacă nu și pentru tine, poți reacționa cu înțelegere în loc de exasperare. Oamenii care nu observă punctele de vedere ale celorlalți tind să fie explozivi din punct de vedere emoțional și nu pot înțelege de ce este important ca toată lumea are dreptul la propriul mod de a vedea lucrurile.
13. Pare prea intens
Asta se poate manifesta în mai multe feluri. De exemplu, cineva care se deschide prea repede ori tinde să se implice în ceva foarte rapid se entuziasmează exagerat. Deseori, oamenii care-i ridică în slăvi pe alții sunt înclinați să se prăbușească mai tîrziu când ceva sparge acea bulă de glorie.
Citește și: