Cu un an în urmă, nimeni nu avea habar cine este Greta Thunberg. Cuvintele „schimbări climatice“ erau, totuși, destul de familiare. Descriau imaginile unor aisberguri, a unor urși polari numai piele și os și te trimiteau cu gândul la Al Gore. Poate că toate astea nu te făceau să te simți prea confortabil. Te făceau să-ți dorești să le arunci pe fundul oceanelor pline cu plastic pentru că ignoranța este fericire, nu? Nu și pentru Thunberg.
Acum, când te gândești la schimbări climatice – sau la criza climatică – te gândești la Thunberg și la dedicarea ei necondiționată de a salva planeta și la determinarea ei de a trezi la realitate întreaga lume pentru a o ajuta. Poate că e doar o adolescentă, dar tânăra din Suedia a avut un impact colosal în întreaga Europă, și chiar în lume.
Cine este Greta Thunberg?
Thunberg este o fată din Suedia în vâzrstă de 16 ani. Anul trecut în vară, ea a început să demonstreze în fața Parlamentului suedez; ea solicita mai multă implicare în problema schimbărilor climatice. În săptămânile care au precedat alegerile generale din Suedia, Thunberg a stat în fața clădirii Parlamentului din Suedia. Ea ținea o pancartă pe care scria “Skolstrejk För Klimatet” („Grevă școlară pentru climă“).
Ea spunea la vremea aceea că „fac asta pentru nimeni altcineva nu face ceva. Este responsabilitatea mea morală să fac ceea ce pot. Vreau ca politicienii să acorde prioritate chestiunii climatice, să se concentreze pe climă și să o trateze ca pe o criză“.
Mulți au spus că Thunberg ar trebuie să fie la școală. Ea le-a răspuns: „Am cărțile cu mine. Dar mă și gîndesc: ce-mi scapă? Ce o să învăța la școală? Faptele nu mai contează. Politicienii nu-i mai ascultă pe oamenii de știință, așa că eu de ce ar trebui să învăț?“
Dând pe repede-înainte până în prezent, observăm că adolescenta, în continuare nu pune prea mare preț pe școală. Acum este celebră în întreaga lume pentru conștientizarea în legătură cu criza climatică. Anul trecut, Thunberg a vorbit în fața mai multor politicieni din lume, a vorbit la Națiunile Unite și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.
Socialistul norvegian Freddy Andre Ovstegard a niminalizat-o pe Thunberg. El a spus: „am proprus-o pe Greta Thunberg pentru că dacă nu facem nimic în privința schimbărilor climatice, asta va deveni cauză de războaie, de conflicte și refugieri“. El a adăugat„Thunberg a lansat o mișcare de masă pe care o văd ca o mare contribuție pentru pace“.
În prezent, se află în America – după ce a traversat Atlanticul pe un yaht eco-friendly – în încercarea de a-șiu răspândi mesajul în SUA, Canada, America Centrală și America de Sud. A refuzat să vorbească cu președintele Donald Trump în timpul aceste excursii, spunînd că asta va fi pur și simplu o pierdere de vreme. Dar s-a întâlnit, totuși, cu fostul președinte Barack Obama.
După întâlnirea cu adolescenta din Suedia, Obama a postat următorul tweet: „la numai 16 ani, Greta este deja unul dintre cei mai buni avocați ai planetei. Recunoscând că generația ei va suporta schimbările climatice, nu se teme să se implice în nicio acțiune“.
În timpul întâlnirii, Obama i-a spus: „noi suntem o echipă“. Apoi, a întrebat-o despre protestele față de schimbările climatice, din New York și Washington. Și ea i-a răspuns: „toată lumea este atât de drăguță și toți acești tineri par atât de entuziasmați ceea ce este un lucru foarte bun“.
Protestele elevilor
„Adulții spun: Le datorăm copiilor noștri să le dăm o speranță. Dar eu nu am nevoie de speranța voastră. Nu vreau să fiți plini de speranțe. Vreau să intrați în panică. Vreau să simțiți teama pe care o simt eu în fiecare zi, apoi vreau să luați măsuri. “, a declarat ea la Forumul Economic de la Davos. „Am protestat pentru că este un lucuru important. Și nimeni nu face nimic, nu se întâmplă nimic, așa că eu trebuie să fac ce pot. Toată lumea spune că Suedia este un model de urmat, dar nu suntem așa. Ceea ce sper să realizez cu acest protest este să atrag atenția presei astfel încât să scrie despre problemele legate de criza climatică, iar oamenii să deschidă ochii și să vadă situația gravă în care suntem și să facă ceva.“, a spus Greta Thunberg într-o conferință TedEx.
Mișcarea de masă a lui Thunberg implică milioane de elevi și studenți. Greva Școlară pentru Climă a implicat elevi din toată lumea care și-au părăsit băncile din școli pentru un protest pașnic.
Thunberg și-a început protestul în luna august anul trecut. În septemrbie, a început să atragă atenția mass-media, iar în noiembrie 2018, 17.000 de elevi din 24 de țări diferite au participat la proteste în școli în fiecare zi de vineri. A fost la puțin timp după ce mesajele lui Thunberg au început să fie cunoscute.
Până în martie 2019, aproape două milioane de studenți din 135 de țări au protestat față de schimbările climatice. În august, numărul celor care ieșeau în stradă pentru planetă era de 3,6 milioane.
Studenții și elevii din New York au lipsit de la școală pentru a participa la Global Climate Strike. Între 20 și 27 septembrie, milioane de oameni din întreaga lume se vor alătura studenților pentru a cere mai multă implicare în criza climatică.