Scriitoarea canadiană Margaret Atwood şi autoarea anglo-nigeriană Bernardine Evaristo au fost recompensate luni cu Booker Prize 2019, o prestigioasă distincţie literară care răsplăteşte opere de ficţiune scrise în limba engleză şi publicate în Regatul Unit sau Republica Irlanda, potrivit anunţului făcut de preşedintele juriului, Peter Florence, potrivit Agerpres.
Margaret Atwood a fost nominalizată pentru romanul ”The Testaments”, iar Bernardine Evaristo, cu ”Girl, Woman, Other”. Atwood, care a mai fost recompensată cu Booker Prize în anul 2000 pentru ”The Blind Assassin”, a devenit, la 79 de ani, cea mai vârstnică laureată a Booker Prize, potrivit Press Association. Autoarea canadiană este a patra persoană şi a doua femeie laureată de două ori cu Booker, după Hilary Mantel, J.M. Coetzee şi Peter Cary.
Potrivit juriului, ”The Testaments”, mult aşteptata continuare a ”The Handmaid’s Tale”, care se desfăşoară la 15 ani după scena finală din opera precedentă, este ”minunată în profunzimea sa. Pare acum mai actuală politic ca niciodată. Trebuie să privim acum la felul în care complicitatea şi capacitatea de adaptare şi rezistenţa ar putea arăta.” Bernardine Evaristo a fost premiată pentru creaţia sa polifonică ”Girl, Woman, Other”, care explorează condiţia femeii în societatea britanică modernă. Potrivit preşedintelui juriului, romanul oferă ”diversitatea minunată a femeilor britanice de culoare din zilele noastre. Cartea aceasta este revoluţionară”.
Cele două scriitoare vor împărţi recompensa financiară de 50.000 de lire sterline (aproximativ 57.200 de euro) cu care este dotat premiul, potrivit Press Association. Deliberările finale ale juriului au durat cinci ore şi, deşi regulamentul interzice fracţionarea premiului, membrii juriului au decis să facă ”un gest revoluţionar”.
Numele celor două câştigătoare au fost anunţate în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Guildhall, în Londra, de Peter Florence, preşedintele juriului şi fondatorul festivalului Hay Festival. „Cu cât discutam mai mult despre ele, cu atât le-am preţuit mai mult şi am dorit ca amândouă să fie câştigătoare. Legile sunt nepreţuite. Regulile sunt adaptate circumstanţelor”, a argumentat Peter Florence decizia juriului.
„Singurul rezultat cu care am fost mulţumiţi a fost să decernăm premiul de anul acesta ambelor scriitoare. Sunt lucruri pe care le au în comun. Ambele sunt romane pe deplin angajate. Vorbesc despre lumea zilelor noastre.”
Booker Prize a mai fost acordat ex aequo de două ori, în 1974, împărţit de Nadine Gordimer şi Stanley Middleton, şi în 1992, atribuit scriitorilor Michael Ondaatje şi Barry Unsworth. Juriul ediţiei din acest an, condus de Peter Florence, a fost alcătuit din editoarea Liz Calder, romanciera şi cineasta Xiaolu Guo, autoarea Afua Hirsch şi compozitoarea Joanna MacGregor.
Pentru ediţia de anul acesta, cea de-a 50-a, pe lista scurtă s-au aflat, pe lângă cele două câştigătoare, alţi patru nominalizaţi: scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, cu ”Quichotte”, scriitorul nigerian Chigozie Obioma, cu ”An Orchestra Of Minorities”, autoarea americană Lucy Ellmann, selectată cu ”Ducks, Newburyport” şi Elif Shafak, scriitoare din Turcia, cu ”10 Minutes 38 Seconds In This Strange World”.
În 2018, premiul a fost câştigat de scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns pentru „Milkman”, considerat de juriu un roman „complet unic”, o explorare a violenţei omniprezente din timpul Tulburărilor din Irlanda de Nord.