Tenul frumos și curat trebuie păstrat cu minimum efort, chiar și atunci când vine vorba de demachiere. Este vorba despre o rutină de îngrijire de la care nu trebuie să te abați. Iar demachierea este foarte importantă fie că ai folosit sau nu machiaj peste zi.
Este eronat să crezi că demachierea este necesară numai atunci când ai folosit fard sau fond de ten. Fața are nevoie de curățare în profunzime în orice situație. Porii se încarcă cu praf, impurități sau uleiurile secretate în mod natural peste noapte. Acestea cauzează tenului și îi dau un aspect tern, obosit, predispus la formarea ridurilor.
O demachiere completă include 3 pași simpli, dar importanți:
- Demachierea propriu-zisă
- Aplicarea unei loțiuni tonice
- Hidratarea
Important este să nu uiți că se începe cu demachierea ochilor și a buzelor, urmată de restul feței. Există și produse special destinate strict acestor zone, cu o fiormulă mai blândă sau care îndepărtează cu ușurință machiajul rezistent la apă.
Cum alegi produsele de curățare potrivite
Demachiantul care ți se potrivește se alege în funcție de tipul tenului. O formulă prea blîndă, de exemplu, nu va curăța prea bine sau în profunzime un ten gras. În schimb, produsele puternice, pot fi prea agresive pentru o piele sensibilă.
Laptele demachiant
După cum știți, acesta are o consistență mai lichidă decât o cremă obișnuită. Este potrivit tenurilor uscate sau normale. Îndepărtează bine impuritățile, însă nu și machiajul rezistent la apă sau foarte pigmentat.
Gelurile de curățare
Curăță pielea în profunzime, însă pot fi destul de agresive pentru tenul uscat sau sensibil. Este recomandat mai degrabă femeilor care au ten gras sau mixt, însă existe și formule mai delicate. După folosirea unui astfel de produs este important să hidratezi tenul.
Șervețelele demachiante
Din păcate, acestea nu sunt recomandate zi de zi, dar este o soluție la îndemână pentru momentele în care nu ai timp la dispoziție. Șervețelele demachiante curăță tenul la suprafață, însă lasă porii încărcați, ducând în timp la apariția coșurilor și la un ten lipsit de strălucire. De aceea, recomandarea noastră este să le folosești rar, doar atunci când ești în criză de timp sau nu ai la îndemână alte produse de demachiere.
Apa micelară
Apa micelară este un produs care a devenit foarte căutat în ultima vreme. Ea este formată din molecule care atrag impuritățile și sebumul și le reșin, oferind o curățare completă. Se potrivește tuturor tipurilor de ten, în special pentru pielea sensibilă. Atenție, însă, că nu toate apele micelare au aceeași formulă.Citește bine specificațiile de pe etichetă pentru a vedea dacă produsul se potrivește nevoilor tenului tău.
Uleiurile
Acestea se potrivesc tuturor tipurilor de ten. Ele curăță machiajul și impuritățile fără a afecta bariera naturală a pielii. Pot fi folosite și de persoanele cu ten mixt sau gras, cu probleme. Uleiurile trebuie însă îndepărtate cu puțină apă călduță după folosire pentru a nu încărca porii.
Rolul loțiunii tonice
Loțiunea tonică este folosită pentru a îndepărta resturile de machiaj, după ce ai folosit demachiantul potrivit. În cazul tenului gras, laptele demachiant și gelul de curățare pot lăsa o peliculă fină la suprafața pielii, pe care loțiunea o va îndepărta. Loțiunea tonică reîmprospătează pielea, fiind necesară în special tenului gras, deoarece reduce și închide porii dilatați, tenului încărcat, dar și când folosești multe produse de machiaj. Evită însă zona ochilor, unde pielea este mai subțire, pentru a nu o usca în exces.
Exfolierea
Aceasta îndepărtează celulele moarte, fiind esențială pentru o piele curată și sănătoasă. Femeilor cu ten gras le este recomandată exfoilierea blândă de două ori pe săptămână, oar celor cu ten uscat doar o dată pe săptămână. Aplică exfoliantul mișcări blânde, masând ușor pielea, lasă-l să acționeze un minut, apoi clătește cu apă călduță.