Criza coronavirusului aruncă în aer toate planurile femeilor gravide și aduce îngrijorări și nesiguranță. Unele femei însărcinate, al căror termen de naștere este foarte aproape, se gândesc chiar să nască acasă.
O imagine descoperită pe o rețea de socializare acum 10 zile, a impresionat milioane de oameni. Faolán, în galeză „lupișorul”, s-a născut în Drogheda, Irlanda, la 14 martie, iar câteva zile mai târziu a venit bunicul său să-l vadă… prin fereastră. A stat 10 minute, privindu-și primul nepot.
Three generations of social distancing as my dad meets his grandson for the first time 😭😭😭 pic.twitter.com/uyHHgBBXxb
— Emma (@emmabethgall) March 21, 2020
„A fost greu să ai familia aproape și totuși să te despartă un geam de ea, atunci când își doreau mai mult să-l țină în brațe pe Faolán”, spunepentru BBC mama acestuia, Emma Dillon Gallagher, care a intrat în travaliu înainte ca Irlanda să intre în carantină și a ieșit din spital într-o altă lume.
Precum alți părinți de noi-născuți din Marea Britanie, Emma și soțul ei, Micheal, s-au autoizolat pentru 14 zile, timp în care membrii familiei fac cu schimbul la fereastră. Un mesaj la poza de mai sus spune „trei generații ale distanțării sociale”.
Dar aceasta este numai o schimbare pe care pandemia de coronavirus a adus-o. Pentru unele gravide, a deschis posibilitatea de a naște singure sau de a nu putea beneficia de o cezariană la care sperau. Pentru altele este o posibilitate de a nu mai putea naște într-un centru cu moașe, ci într-un spital – sau chiar acasă, spun cei de la BBC.
Multe aleg să nască acasă, având în vedere că și în Marea Britanie sunt mulți medici infectați cu coronavirus, iar într-un spital virusul pare să fie mai ușor de luat având în vedere că se poate intra în contact cu multe persoane. Medicii nu recomandă însă o astfel de decizie pentru că nu este sigură și sănătoasă.
Cu sau fără cezariană?
Nikki Dennett-Thorpe l-a născut pe Stanley la numai câteva zile după Emma Dillon Gallagher, la 19 martie – ziua în care toate școlile și grădinițile din Marea Britanie s-au închis pe perioadă nedeterminată. Avea nevoie de o operație de cezariană, așa că atunci când a început să tușească , spitalul din Eastbourne unde se afla, a trebuit să ia măsuri speciale.
A așteptat într-o cameră de izolare, pregătită în hainele de spital în timp ce personalul medical încerca să găsească un loc în care să poată fi operată și de care nu era nevoie imediat după aceea – pentru a permite timp de contaminare înainte de a intra alt pacient.
Nikki s-a temut că primul lucru pe care fiul său îl va vedea în această lume îl va tulbura. „Am crezut că atunci când Stanley va veni pe lume îi va vedea pe mami și tati cu măști chirurgicale pe fețe”, spune ea pentru BBC. Dar, în final, medicii au decis că este OK să amâne cezariana pentru 24 de ore, cât timp Nikki a fost testată pentru coronavirus – iar din fericire, rezultatul a ieșit negativ.
Nikki și soțul ei au intrat apoi în izolare pentru 14 zile, împreună cu Stanley și fratele acestuia, mai mare cu câțiva ani. La fel ca Faolan, în timpul izolării, și Stanley a trebuit să fie prezentat familiei lărgite.
Femeilor care au ales operațiile de cezariană când nu era o necesitate medicală – din motive de anxietate legate de nașterea naturală, de exemplu – li s-a spus în unele cazuri că acestea ar putea fi ușor întârziate, sau chiar anulate.
Cum e mai bine
Medicii încearcă acum să aleagă prioritățile Una dintre ele este să limiteze transmiterea virusului prin menținerea oamenilor cât mai departe de spital, a doua este să fie suficient personal pentru a ajuta la tratarea pacienților cu Covid-19, iar a treia este de a elibera spațiile pentru ca acești bolnavi să fie tratați.
Din acest motiv, în Marea Britanie, foarte multe centre de nașteri cu moașe s-au închis, fiind tranformate în centre de izolare. În unele zone, femeile vor naște în schimb într-un spital, sau chiar acasă, când este posibil din punct de vedere medical.
În același timp, în alte părți ale țării, femeilor li s-a spus că nașterile acasă așa cum erau ele planificate nu mai sunt posibile din cauza numărului mic de moașe – este nevoie de asistența a două moașe la fiecare naștere – sau de ambulanțe disponibile. O ambulanță trebuie să fie întotdeauna disponibilă în caz că apare o urgență, iar gravida trebuie dusă la spital.
Viitoarea mamă, Hanna Cesek-Shaw și-a propus să-și nască primul copil acasă, și până acum i s-a spus că se poate. „Niciodată nu m-am simțit mai puțin dornică să ajung la un spital. Îmi place ideea ca copilul meu să se nască într-o piscină în sufrageria noastră, într-un mediu cald și liniștit, unul în care pot deține controlul, mă pot urca apoi în patul meu și să-mi mănânc propria mâncare”, spune ea.
Trăiește aproape de Wycombe Hospital în Buckinghamshire, unde Centrul de Nașteri a fost închis, iar femeilor li s-a propus să nască acasă, ca fiind o posibilă alternativă. Nu este o opțiune cu care sunt toți de acord. În schimb, pentru Hanna, cea mai mare teamă este că se poate întâmpla ceva pe ultima sută de metri, astfel încât planurile ei de a naște acasă să fie date peste cap.
Ține legătura online cu alte femei cărora li s-a spus că nu sunt suficiente moașe sau ambulanțe. Ea spune că nu este „împotriva spitalului” și a observat un val mare de pozitivitate pe conturile ei de social media despre nașterile în spital în ultimele zile. „Au distribuit mulți lucruri pozitive despre zonele de naștere, ceva de genul „zonă de națtere, nu este chiar ce ai plănuit, dar uite ce bine poate fi”. Și asta mi-a dat încredere și mi-a prins bine să le văd.”
Dacă Hanna va naște la spital, nu va putea fi însoțită de moașă, iar soțului ei, Rhodri, i se va cere să plece la două ore de la nașterea copilului.
Unele gravide se pregătesc să nască fără cei dragi în apropiere. Cine va avea grijă de ceilalți copii de acasă când va apărea pe lume nou-născutul? Cu mulți bunici aflați în autoizolare, aceștia ies din ecuație, pentru că există astfel posibilitatea de a aduce coronavirusul în casa noului-născut.
Când nimeni nu poate fi lângă tine
O gravidă a povestit pentru BBC că atunci când va intra în travaliu, soțul ei nu va avea încotro și va trebui să o lase la spital în parcare și să revină acasă la celălalt copil. Părinții ei sunt din altă țară și nu au cum să vină cu avionul pentru a ajuta. „Încerc să fiu curajoasă și să mă gândesc că voi trece cu bine peste tot fără soțul meu care să fie acolo strângându-mă de mână sau să mă mângâie pe spate, dar uneori chestiile astea mă copleșesc. Încerc să mă concentrez pe faptul că la final o să-mi văd copilașul”, spune ea.
Rebecca Campbell, o asistentă medicală din Cheshire, a născut singură din cauză că soțul ei, Richard, are o boală care nu-i permite să fie în siguranță într-un spital pe timp de epidemie. A fost acolo când s-au născut cei doi gemeni, în urmă cu patru ani, și au crezut că va fi prezent și la nașterea fiicei lor – până când a apărut coronavirusul. Spune că este „devastat” pentru că a lipsit la acest moment.
Rebecca a plănuit să intre pe FaceTime cu Richard atunci când își va ține fiica în brațe. Spitalul pregătise deja echipamentul de protecție pentru ea și camera în care să se refacă, dar dar era conștientă că asta s-ar putea să nu fie posibil și se pregătise pentru cazul în care ar trebui să petreacă două săptămâni în autoizolare cu fiica sa, într-o casă goală. Ideea de a fi departe de soțul ei și copii a fost răvășitoare, dar s-a îmbărbătat, pentru că revenirea în familie ca purtătoare de coronavirus era un foarte mare risc pe care să și-l asume.
Niciuna dintre aceste femei nu se gândea cu nouă luni în urmă că o să nască în vreme de pandemie, dar, așa cum zice Rebecca: „Ești mai puternică și curajoasă decât crezi”.
sursa: BBC