Face parte din noul val de actriţe, dar îşi ghidează viaţa după valorile altor vremuri, în care eleganţa şi naturaleţea erau principalele atuuri ale unei femei.
Deşi e conectată la tot ce e nou, actrița Aida Economu mărturiseşte la Oamenii Dimineții la Digi 24că se împacă greu cu vremurile pe care le trăim, pentru că reperele ei sunt în literatura şi cinematografia de altădată.
O voce care ne reamintește cum ar trebui de fapt să privim lucrurile, ne trezește la realitate și ne prezintă una dintre problemele cu care doamnele și domnișoarele de astăzi se confruntă. Aida Economu, un exemplu care vine să ne demonstreze că frumusețea stă în ochii celui care privește, iar standardele impuse de societate nu fac decât să altereze ceea ce fiecare dintre noi are mai de preț, unicitatea.
Trăim într-o societate în care idealul frumuseții a fost și va fi în continuare umbrit de o serie de criterii. Astăzi, femeile aleargă după perfecțiunea impusă de vocile inflente ale revistelor de modă, ale influencerilor sau ale celor care cred că frumusețea se dobândește, se construiește din silicon, acid hialuronic sau ore întregi în saloanele de înfrumusețare.
Are 34 de ani, are fire albe, riduri și își arată vârsta natural, fără ascunzișuri, fără secrete. Nu crede în egalitatea dintre sexe, însă consideră că femeile au alte arme de putere decât bărbații, iar cea mai importantă dintre acestea este feminitatea.
Cum se împacă cu vremurile?
„Greu. Cumva nu mă simt la locul meu și nu dintr-o chestie de superioritate, sau pentru că m-aș simți mai specială. Reperele mele s-au instalat în altă părți. Am copilărit pe litoral. La vremea aceea, ospătarii erau numai bărbați, îmbrăcați la cămașă cu papion. Femeile, seara, erau toate în rochii. Bărbații erau extrem de eleganți. Existau diseuse la fiecare terasă. Cumva, lucrurile astea și-au pus amprenta asupra mea.
(…) Știi cum e cu nostalgia asta? Eu am nostalgia unor lucruri pe care nici măcar nu le-am trăit neapărat. Am și o nostalgie a lucrurilor pe care le-am trăit, firește, dar majoritatea sunt lucruri pe care eu doar le-am lecturat, pe care doar le-am văzut în filme, dar în care mă regăsesc foarte tare.
Camera 409 cu vedere la mare
Așa și-a petrecut Aida întreaga copilările. De dimineața până seara pe plajă sau ajutându-și părinții care aveau o cârciumă pe litoral, undeva în Eforie.
„Părinții mei sunt cârciumari, și pe lângă cârciuma pe care o au, când eu eram mică administrau un bar, pe cel de la hotel Ancora din Eforie, care acum nu mai există. Și verile le locuiam acolo, până pe la 14 ani, la camera 409, la etajul 4, cu vedere spre mare. Eram de dimineața până seara pe plajă și îi mai ajutam pe ai mei la cârciumă: mai împachetam niște șervețele, mai spălam vase, mai debarasam. Cred că cine sunt astăzi are legătură cu ce am văzut atunci, cu ce s-a întâmplat atunci și cu reperele din acea vreme. ”
Crede foarte mult în iubire
Tot aici a descoperit și dragostea. Veșnic amorezată și dornică să împartă iubirea oamenilor din jurul ei, Aida povestește râzând cât de importantă este iubirea și cât de sănătos este să vrei să o dăruiești celor dragi.
„Am fost o persoană care s-a îndrăgostit foarte des de-a lungul vieții (râde) și cred că e sănătos, cred în iubire foarte tare. Prima dată m-am îndrăgostit când aveam vreo 5-6 ani de un prieten de-a lui taică-miu, conflicte oedipiene cât cuprinde (râde). Da, acela era mediul în care am crescut”, a mai spus aceasta.
Tot mediul a ajutat-o să-și descopere și să devolte latura artistică. Trăind într-un univers al spectacolului, Aida a încercat pentru început baletul, apoi a dat la teatru.
Debut neașteptat
La început de drum, Aida a avut norocul de a juca un rol figurativ în pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier”, un film regizat de Florin Șerban, care a fost apreciat la nivel internațional. Cu toate acestea, în ciuda celor cinci secunde de apariție în film, Aida a devenit rapid cunoscută pentru interpretarea sa, reușind să devină din ce în ce mai vizibilă.
„Debutul meu în cinematografie, în anul I de facultate – Doamne, m-au luat și cu mașina de acasă! – (râde), a fost poezie. Am apărut cinci secunde în film, un film premiat la Berlin, „Eu când vreau să fluier, fluier”. Am făcut figurație specială acolo și este amuzant cum unii jurnaliști care scriu astăzi despre mine, pentru simplul fapt că apar într-un serial la TV, <<O știți, a făcut un rol magistral în „Eu când vreau să fluier, fluier”>> și am zis <<Stop! Nici despre Ada Condeescu nu s-a scris așa!>>”, a mai spus Aida.
Munca, sacrificiul, determinarea și dragostea pentru ceea ce face acestea sunt fundamentul carierei Adei Economu. Crede cu tărie că atunci când iubești ceea ce faci poți excela și poți deveni exemplu pentru cei din jurul tău. Cu toate acestea nu își dorește popularitatea, menționând că între titulatura de actriță și vedetă este o linie destul de fină, pe care nu ar vrea să o depășească, tocmai din cauza standardelor societății.
„Sunt extrem de îndrăgostită de ceea ce înseamnă cinematografie și acesta este motivul pentru care fac această meserie în continuare și nu m-am redirecționat către altceva, pentru că nu este o meserie ușoară, este o meserie destul de ingrată. Mă bucur că încă sunt percepută ca actrița din… și nu ca vedetă, și sper să rămână așa, pentru că vedeta implică un tip de comportament de societate, pe care eu nu sunt dispusă să-l am”, a mențonat actrița.