Să începi o nouă carieră la 30 de ani este o hotărâre foarte importantă. Dacă ai luat-o deja, nu uita că trebuie să începi de la zero. Nu va trebui doar să-ți găsești jobul potrivit, să-ți „lustruiești“ CV-ul, ci și să cauți acele agenții de recrutare care te pot ajuta în căutarea ta.
Există câteva criterii de care trebuie să ții cont și care sunt esențiale atunci când vrei să faci o schimbare în viața profesională.
Cântărește riscurile
Să optezi pentru o nouă carieră la 30 de ani este riscant, și asta pentru că, la vârsta asta e foarte posibil să-ți fi crescut și responsabilitățile. Poate că ai chirie sau rate de plătit. Poate ai copii mici. Așa că, evaluează riscurile și fii realistă, pentru că o schimbare de carieră poate implica dificultăți financiare la început. Adică ai putea avea un salariu mai mic, pentru început.
Evaluează îndemânarea
La 30 de ani, îndemânarea și experiența sunt sigur de partea ta. Așa că pune în valoare toate astea pentru un job nou. Când faci CV-ul nu uita să enumeri toate abilitățile, toate calificările și diplomele și, evident, toată experiența. Asta va cântări foarte mult în defavoarea celor fără experiență.
Concentrează-te pe acele tipuri de îndemânare de care poți profita
Adică există foarte mari șanse să poți profita de îndemânarea, abilitatea sau calificarea pe care le-ai avut înainte la noul job. Cum ar fi comunicarea, lucrul în echipă sau chiar chestiuni vocaționale.
Asigură-ți un venit suficient
Este o nebunie să-ți schimbi cariera, jobul fără a-ți asigura venitul de care ai nevoie. S-ar putea ca până îți găsești un job nou și până la primul salariu să trăiești din economii. De altfel, e bine să cauți un job nou cât ești la cel actual, deși nu este întotdeauna posibil. S-ar putea săfie nevoie să demisionezi pentru a căuta acel job care ți se potrivește. Așa că pune deoparte niște bani pentru această eventualitate.
Fii înțeleaptă în alegerea noii cariere
E foarte posibil să vrei să-ți transformi hobbyul în carieră. Dar asta s-ar putea să nu-ți aducă suficienși bani ca să te întreții sau ca să ai o viață confortabilă. Așa că, în loc să-ți urmărești pasiune în mod orbește, găsește o slujbă care să se potriviească cu abilitățile tale și pentru care ai potențial.
Nu renunța la „întrebat în stânga și-n dreapta“
În vremuri ca acestea, să întrebi prietenii și foști colegi despre un job disponibil s-ar putea să te salveze. Dacă cunoști oamenii potriviți este mult mai simplu, nu numai pentru a găsi un job care să ți se potrivească, dar chiar și să te angajezi. Vei afla de locuri de muncă disponibile pe care nu le găsești pe net, care nu sunt promovate online și ai putea ajunge pe acele posturi.
Lucrează la o strategie
Deși s-ar putea să-ți uimești angajatorului cu pasiunea și entuziasmul tău, ai nevoie de o strategie puternică.
Folosește background-ul în avantajul tău
Nu ascunde angajatorului trecutul tău profesional. Trebuie să fii mândră de el și îți poate da o perspectivă proaspătă asupra noului tău rol, iar șeful tău va fi bucuros să-l poată folosi. S-ar putea chiar să te ajute să te diferențiezi de ceilalți.
Alege un job de care să te bucuri
Deși alegerea unui job care are legătură cu pasiunile tale s-ar putea să fie riscantă, asta nu înseamnă că trebuie să ignori total dorința inimii tale. La 30 de ani ești suficient de matură și înțeleaptă ca să știi ce ar trebui să funcționeze pentru tine. În această etapă a vieții tale, cu siguranță nu vrei să te blochezi într-un job care te face nefericită. Mai bine optezi pentru cea care-ți umple inima de bucurie.
Citește și: