Ai adormit și ai lăsat o sticlă de Pinot Noir desfăcută în bucătărie? Sau poate ai descoperit o sticlă desfăcută de Prosecco în frigider, din care nu ai băut decât jumătate, de la prânzul din weekend? Oare mai poți bea acese vinuri?
Ai deschis o sticlă de vin după o zi incredibil de grea la birou, ți-ai turnta un pahar sau două, și ai dat-o deoparte până dimineața. Între tim, sticla preferată de Pinot Noir stă desfăcută și expusă. Când te trezești, o vezi și te întrebi dacă mai poți salva ceva din ea. Adevărul e că depinde, și iată de ce.
Cât de mult ține o sticlă de vin după ce ai desfăcut-o depinde în mare de doi factori: tipul de vin din sticlă și cum este depozitat. În general, vinurile de masă țin între 3 și 5 zile după ce au fost desfăcute. Vinurile desert pot ține mai mult. Unii vorbesc de luni sau chiar ani.
Vinuri spumante
Vinurile spumante precum șampania sau Prsecco își pierd carbonatarea destul de repede de la momentul desfacerii. Carbonatarea protejează vinul de oxidare. În câteva zile, vinul nu va mai avea „bule“. Dar, nu-l arunca. Îl poți folosi atunci la gătit: pentru un sos la paste sau la risotto pentru o aromă dulce ușoară și delicată.
Vinurile ușoare albe, inclusiv cele dulci și rose
În timp ce aroma se poate schimba puțin în prima zi de la deschidere, vinurile ușoare pot rezista până la o săptămână dacă este închis cu un dop de plută și păstrat în frigider. În timp ce s-ar putea să-și piardă din nota personală (unele vinuri beneficiază de aromele unor fructe, pere sau mere care s-ar putea să devină mai puțin pronunțate), totuși aceste vinuri pot rămâne o alegere.
Vinurile albe
Vinurile albe cum este Chardonnay pot rezista între trei și cinci zile de desfacere. Unele dintre ele sunt păstrate în butoaie de stejar. Pentru că acestea nu sunt atât de etanșe precum butoaiele metalice, expunerea prematră la oxgen previne oxidarea rapidă, așa că pot rezista ceva mai mult decât un vin spumos.
Vinurile roșii
Dacă pui un dop de plută și îl ții într-un loc rece și întunecat, poț bea vinul roșu în trei până la cinci zile de când l-ai deschis. Vinurile roșii conțin mai multe taninuri și aciditate naturală, ceea ce ajută la prevenirea oxidării. Cu cât mai multe taninuri conșin un vin, cu atât mai rezistent este. Vinurile Pinot Noir sau Beaujolais, care conșin puține taninuri, nu vor rezista a fel de mult precum celelalte. Dacă nu găsești un loc rece și întunecat pentru a păstra ceste sticle deschise, ar fibe să le ții în frigider. O temperatură ridicată îl alterează mai repede.
Vinurile fortificate (licoroase, de desert)
Vinurile fortificate sau de desert sunt fortificate de obicei cu rachiu de struguri ori cu brandy. Acesta împiedică vinul să se strice repede. Și ele sunt ținute în butoaie de stejar, ceea ce permite pătrunderea aerului.
Unele vinuri fortificate, cum sunt Madeira sau Marsala, sunt oxidate înainte de a fi făcute, astfel încâviața lor peraft este semnificativ mai lungă. Oxigenul le poate afecta foarte puțin după ce sunt desfăcute.
După ce ai desfăcut o sticlă de vin fortificat, pune-i un dop de plută și las-o într-o loc rece și întunecat sau la frigider.
Cum știu că un vin nu mai este bun?
Când vrei să vezi dacă restul de vin care ți-a rămas într-o sticlă mai este bun de băut, nu uita de acest sfat: privește, miroase și apoi gustă. Dacă torni în pahar, iar nuanța rubinie a deveit roșiatică spremaro, înseamnă că vnul este oxidat. S-ar putea să nu mai poți să-l bei.Dar miroase-l. Simți miros ascuțit de oțet? Înseamnă că s-a stricat. Gustă-l. Îți vei da seama imediat dacă-l mai poție bea sau este o cauză pierdută. Trebuie reținut că vinul se strică sau nu mai este bun, dar nu în sensul că devine periculos sau toxic. Ci doar și-a piedut proprietățile care-l fac o licoare de savurat.