Ne bucurăm când avem relații de prietenie adevărate, oneste cu oameni pe care putem avea încredere și de la care avem ce învăța. Nu numai că ne înconjurăm (intenționat sau nu) de oameni cu aceleași ambiții, joburi, hobbiuri sau tipuri de statusuri relaționale, dar și de persoane care excelează în diverse domenii.
În relațiile de prietenie, este firesc să ne dorim ce e mai bun unii altora, dar să vezi lucrurile minunate care se întâmplă în viața prietenei tale poate fi uneori foarte greu. Gânduri în care faci comparație se pot furișa de multe ori, iar când facem jocul comparațiilor toată lumea are de pierdut.
Așteptările tăcute pe care nu le îndeplinim deseori pot crea mediul perfect pentru gelozie, amărăciune și resentiment. Atunci când aceste gânduri mascate se înrădăcinează, acestea pot împiedica în mod grav dezvoltarea unei relații pline și înfloritoare.
Gelozia într-o relație poate fi diferită pentru fiecare individ în parte. Poate o prietenă a fost promovată la serviciu, poate are un program de lucru mai flexibil, a ieșit în oraș cu un bărbat de care s-a îndrăgostit, și-a cumpărat o mașină care arată exact așa cum ți-ai dorit și tu una dar nu ți-ai permis-o, s-a căsătorit înaintea ta, are copii înaintea ta sau s-a mutat în orașul în care visai să trăiești tu, și așa mai departe.
Dar dacă există o modalitate prin care poți canaliza sentimentele de invidie sau gelozie spre ceva pozitiv și mai productiv?
Relațiile sănătoase de prietenie ne pot inspira să devenim versiuni mai bune ale noi înșine. Iată câteva lucruri pe care le putem învăța din aceste sentimente de gelozie, sărbătorind succesul preietenului nostru și menținându-ne încrederea în noi înșine.
Caută-ți propria identitate
Cu cât ești mai aproape de a descoperi și realiza care este sensul tău în viață, cu atât vei avea mai puțin loc pentru gelozie în relația ta de prietenie. Libertatea care vine odată cu eliberarea geloziei, aruncându-te în propria călătorie pentru a-ți îndeplini visurile, poate fi contagioasă.
Când înflorești, ai capacitatea de a-i ajuta să înflorească și pe alții din jurul tău. Cu cât înaintăm în direcția în care vrem să mergem și care ne este dată, cu atât vom avea din ce ân ce mai puțină energie și spațiu pentru ucigașii prieteniei care sunt gelozia, mândria, aroganța și comparația.
Sărbătorește-le călătoria
Când permitem geloziei și negativității să-și facă loc în relația noastră de prietenie, totul va ajunge să capete o dinamică toxică. Recunoscând că drumul unui prieten este al lui, în mod unic, și nu al nostru, ne amintește că are nevoie de sprijinul și încurajările noastre, așa cum și noi avem nevoie de ale lui.
Succesul unui prieten nu trebuie să ne servească drept o sonerie care ne amintește de neajunsurile și nerealizările noastre. În schimb, putem permite unor astfel de realizări să ne inspire și să ne încurajeze pentru a ne strădui să mergem spre realizările noastre. Sărbătorind succesul prietenului nostru și bucurându-ne alături de el este genul acela de răspuns pozitiv de care avem nevoie pentru a preveni potențiala toxicitate care poate otrăvi relația noastră de prietenie, și poate chiar viețile noastre.
Amintește-ți ce este important
Aminetește-ți ce ai văzut la acea persoană atunci când v-ați împrietenit. Deseori gravităm către oameni acre au anumite calități care ne lipsesc nouă sau au noi și diferite perspective de oferit. În același fel, pot fi multe lucruri pe care tu le poți pune pe masă, iar ei nu au cum să o facă. Așa arată un adevărat parteneriat.
De exemplu, dacă prietena ta primește recunoașterea pentru punctele forte sau pasiunile sale la locul de muncă sau poate într-o altă relație, recunoaște că acestea pot fi lucrurile pe care le apreciezi și le prețuiești la ea. Poate e forța ei sau pasiunea cele care te-au ajutat pe acest drum, așa cum abilitățile și darurile tale au făcut la fel pentru ea.
Pune-ți niște întrebări dificile
Este important să fii prezentă și să rămâi sinceră cu tine însăți atunci când vine vorba de ce vrem și avem nevoie, asigurîndu-ne că sunt o reflexie adevărată și reală a ceea ce suntem și a ceea ce vrem să devenim. De fiecare dată când observo că se strecoară gânduri subtile de gelozie și invidie, întreabă-te: „De ce vreau ce are prietena mea?“, „Ce este această așteptare despre care nu vorbesc și pe care am adoptat-o conștient sau inconștient?“, „Aleg să accept sau să resping această așteptare?“, „Cum s-ar schimba viața mea dacă aș avea și eu ce are ea?“, „De ce nu găsesc călătoria mea suficient de interesantă pentru a o experimentam, fără a-mi dori să fie altfel?“.
Știu, sunt multe întrebări. Iar răspunsurile la ele s-ar putea să nu fie simple.
Fii deschisă și vorbește despre asta
Poate fi greu, dar uneori nu este nevoie decât de un moment de vulnerabilitate pentru a sparge acele bariere ale geloziei și mândriei. Când creăm un spațiu sigur pentru deschidere și sinceritate, putem începe să vedem pe cineva nu prin ceea ce a realizat, ci ca prieten care ne poate fi. Fii atent , ascultă și oferă un feedback constructiv atunci când ți se cere, întreabă și ascultă răspunsurile pentru a putea oferi sfaturi care să o ajute.
Povestea ta, harurile tale, esența ta – sunt suficiente. Ești mai mult decât suficientă! Nu ai de ce să fii invidioasă pe altcineva pentru că tu ești în mijlocul propriei tale călătorii.
Citește și: