Dacă ai fost vreodată la vreun curs de yoga, cu siguranță îți este familiar simbolul „om“. Fie că era purtat la gât de cineva de la recepție, fie era pictat pe vreun perete sau poate era tatuat în zona lombară de fata așezată în fața ta la curs. Poate că l-ai mai întâlnit și în alte situații, și deși ai dat cu ochii de el destul de des, nu ți-ai pus întrebarea ce semnifică acest simbol.
Vidya Shetty, consilier Ayurveda și instructor de yoga în New York, explică pentru site-ul wellandgood.com ce este om. „Om este sunetul primordial din care s-a creat întregul Univers. Există diverse păreri legate de faptul că modelele de sunete ale valurilor în jurul Soarelui sunt asemănătoare modelelor de sunete ale valurile lui Om“. Descoperit inițial în Veda, o colecție de texte hinduse scrise în India între anii 1500 și 1000 î.Hr., Om se referă și la „Shabdha Brahman“ – „Dumnezeu ca sunet“ sau „Dumnezeu ca vibrație“ – și „Anahat“ sau „sunetul nelovit“.
Incantarea „Om“ de la începutul și sfârșitul unei lecții de yoga ne ajută să ne integrăm în acea energie universală. „Om ne conectează practicilor noastre într-un mod profund, creaând consțientizarea spirituală“, spune Shetty. Ea a adăugat că vibrația și ritmul incantației „om“ ne ajută la relaxarea corpului, creierului și sistemului nervos, în timp ce meditația ne transportă la nivelurile superioare de cionștientizare.
Dar ia să vedem ce înseamnă până la urmă Om. Shetty ne explică în continuare.
Simbolul Om este o oglindă a călătoriei minții
„Curbele lui Om simbolizează diferite stări ale minții“, explică Shetty. Curba de la bază reprezintă „Jagratha“ sau starea de veghe. Cea din mijloc este asociată cu „Swapna“, starea de vis. Iar „Sushupti“, sau somnul adânc, este curba de deasupra. Shetty adaugă faptul că semicercul de deasupra reprezintă „Maya“, care esre o iluzie sau un obstacol care ne împiedică să ajungem la „Turiya“ sau transcendența.
Simbolul Om reprezintă cele trei „gunas“, sau calități, descoperite în natură
Ele includ Sattva (armonia), Rajas (mișcarea) și Tamas (inerția). Principiul este că fiecare om, fiecare plantă, animal sau obiect conține toate aceste trei calități în diferite grade, fiind astfel echilibrate diferit în orice ființă vie sau obiect.
Simbolul Om reflectă imaginea Lordului Ganesha
Privește de aproape și vei observa asemănarea cu Ganesha, zeul hindus al începuturilor, ceul cu cap de elefant. „Se spune despre forma fizică a lui Ganesha că este cea a lui om“, spune Shetty. „Curba de deasupra se identifică cu fața și capul lui Ganesha. Cea de jos cu burta, iar curba răsucită din partea dreaptă a lui Om este trunchiul.“ Poate că este o asemănare subtilă. Ganesha este invocat deseori atunci când este vorba de un nou început și este patronul intelectualilor, bancherilor și scriitorilor.
Citește și: