Vedem tot mai des produse de îngrijire în magazine pe care se menționează „fără parabeni”. Din ce în ce mai căutate, produsele fără parabeni sunt recomandate ca fiind mai bune pentru sănătate decât cele care îi conțin.
Parabenii sunt substanțe cu rol de conservare, mărind astfel perioada de „viață” a produselor care îi conțin. Îi putem întâlni sub mai multe forme, dar cei mai răspândiți sunt etil-, metil-, butil-, propil-parabenii. Specialiștii s-au împărțit în două tabere: unii susțin că folosirea pe timp îndelungat a produselor de cosmetică cu parabeni poate afecta pielea și chiar sănătatea în general pentru că prin epidermă ajung în organism; alții spun că fără aceste substanțe de conservare, produsele cosmetice s-ar deteriora mai repede în timp și ar putea deveni în unele cazuri adevărate incubatoare pentru bacterii.
Părerea specialistului
Mihaela Stănescu, biochimist cu specializare în cosmetică, spune că există mai multe tipuri de parabeni, pe care îi putem întâlni atât în industria cosmetică, cât și în alimente, fructe și legume, chiar. „Putem întâlni într-un bol cu afine o cantitate de egală de parabeni cu cea din cosmeticele pe care o femeie le folosește într-un an. Parabenii sunt cei mai siguri și mai testați conservanți din industria cosmetică și sunt folosiți inclusiv în industria cosmetică cu produse de cea mai înaltă calitate. Rolul lor este de a asigura protecție împotriva bacteriilor”.
Extractele naturale din plante sunt, evident, de preferat substanțelor chimice. Standardele de producție nu sunt întotdeauna ridicate, pentru că nu orice producător își permite să foloseaască ingrediente naturale de bună calitate. Parabenii sunt ieftini, îi poate folosi orice producător. Iar în combinație cu alte substanțe chimice, cum este fenoxietanolul, termenul de garanție al unui produs crește.
Posibile riscuri
Parabenii și-au câștigat o reputație proastă în urma unor studii recente care spuneau că ar putea avea un potențial cancerigen. În țesutul unor femei care aveau cancer la sân s-au descoperit parabeni. Astfel, s-a tras concluzia că între folosirea deodorantelor care conțin astfel de substanțe și cancerul mamar există o legătură. Specialiștii de la Agenția Americană pentru Siguranța Alimentelor și a Medicamentelor au efectuat mai multe teste toxicologice și au ajuns la concluzia că parabenii nu sunt periculoși pentru sănătate. Membrii Comitetului Științifici pentru Siguranța Consumatorilor au efectuat și ei mai multe teste și au ajuns la aceeași concluzie: nu există confirmări în privința unui potențial cancerigen.
Pot exista rareori alergii din cauza parabenilor, ori deteriorări ale pielii.
De preferat produsele naturale
Unii specialiști ne recomandă, în măsura posibilităților, având în vedere că sunt pușin mai scumpe, să folosim produse cosmetice cu ingrediente naturale, fără parabeni, mai ales în zonele în care pot exista leziuni provocate de lama de ras: subraț, față etc.
Citește și:
3 uleiuri naturale pentru o piele strălucitoare, lipsită de riduri și cearcăne
Cele mai bune creme pentru mâini. Recomandările specialistului
Cele mai bune 10 produse pentru pielea iritată. Recomandările dermatologilor