Pielea iritată este o mare problemă pentru multe femei. Și asta mai ales pentru că există foarte multe motive din cauza cărora pielea se poate înroși și irita creând astfel probleme.
„Înroșirea tenului poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv inflamația, iritarea, dilatarea vaselor de sânge, o barieră de protecție ineficientă sau prezența unor capilare sparte la nivelul pielii“, a declarat pentru Prevention Annie Chiu, dermatolog la The Derm Institute din California.
Asta înseamnă că pielea poate fi iritată din cauza unor ingrediente din produsele de îngrijire, din cauza mediului înconjurător sau chiar din cauza unei sensibilități la mâncare. Inflamația (și deci și roșeața) este un prim simptom al unor boli precum eczeme sau rozaceea.
Primul pas pe care trebuie să-l faci? Află care este rădăcina problemei cu ajutorul unui dermatolog: „Când ai de-a face cu roșeața, trebuie să știi de ce pielea reacționează așa înainte de a o trata“, spune Chiu. Apoi, trebuie găsite acele produse care vor calma și ameliora iritația.
Cum să alegi produse eficiente împotriva iritației
Citește eticheta: Este greu să te descurci prin multitudinea de ingrediente de pe produsele de frumusețe (numele substanțelor chimice pot fi atât de lungi), dar, în general, o listă scurtă de ingrediente este de preferat uneia lungi. Pentru că asta înseamnă că sunt mai puțini factori potențial iritanți în acel amestec. „Ar putea fi un semn că este mai ușor de tolerat de către piele“, spune dr.Lawrence Green, medic dermatolog și profesor asociat de dermatologie la Universitatea George Washington – Școala de Medicină.
Evită substanțele iritante obișnuite: Pielea este deseori sensibilă la următoarele ingrediente, spune dr. Chiu: alcool. parfumuri sintetice și uleiuri esențiale precum cele din citrice, eucalipt sau mentă.
Atenție la substanțele calmante pentru piele: După o curățare ușoară, dr. Chiu recomandă folosirea unor produse care vor reconstrui bariera de protecție a pielii și ameliorează inflamația. Urmărește pe etichete ceramidele, acidul hialuronic, vitamina B12, niacinamida (vitamina B3), sulful, extract de lemn dulce și vitamina E.
De la produse de curățare la seruri și creme, iată care sunt principalele produse dermatologice recomandate de specialiști pentru ameliorarea iritației tenului. Unele dintre ele pot fi cumpărate din România, altele pot fi comandate pe internet din alte țări sau cumpărate din statele în care ajungeți în călătoriile voastre.
Săpun Dove pentru piele sensibilă – 4 lei
Un săpun foarte blând de curățare, fără parfum care va îndepărta murdăria și grăsimea de pe piele fără a priva pielea de hidratarea de care are nevoie, spune dr. Chiu.
Cremă de curățare a tenului de la Kamedis
Este recomandat mai ales în caz de acnee. „Pentru oamenii predispuși la a face acnee și roșeață, cred că plantele din acest gel-cremă fac din acest produs unul foarte blând pentru piele“, spune dr. Green. Formula nu conșine potențiali iritanți, cum ar fi parfumuri, parabeni sau coloranți.
Ser pentru calmarea pielii sensibile de la Murad – 100 lei
Acest ser hidratează și calmează pielea sensibilă pentru a minimiza efectele produse de roșeață, spune dr. Chiu. Acidul hialuronic ajută procesul de hidratare, în timp ce mușețelul (o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare) și gălbenelele (o plantă care reduce umflăturile când este aplicată pe piele) colaborează pentru calmarea pielii.
Demachiant-spumă Kate Sommerville pentru curățare zilnică
Acest demachiant este de ajutor dacă roșeața are în primul rând legătură cu enervantele coșuri. Sulful este ingredientul magic în acest caz, de vreme ce ajută în lupta cu acneea în timp ce calmează pielea, spune dr.Angela J.Lamb, medic dermatolog la Școala de medicină Ichan de la Mount Sinai, New York.
Fito-mască de corecție de la SkinCeuticals
Cunoscută ca fiind recomandată ș ca mască de față pentru piele uscată, această mască răcoritoare poate ameliora imediat roșeața. Elementele naturale precum castravetele, cimbrul și extractele de măsline calmează tenul, în timp ce acidul hialuronic și dipeptidele hidratează și calmează iritația, spune dr. Chiu.
Cremă pentru calmarea roșeții de la SkinMedica
„Această cremă se adresează tenului cu vase de sânge subțiri, ceea ce poate contribui la roșeață“, spune dr. Chiu. Conține niacinamide antiiinflamatoare, o vitamină B care împiedică afectarea pielii, spune ea. Uleiul de jojoba completează formula, suplimentând hidratarea în zonele afectate.
Cremă hidratantă pentru piele de la Vanicream
Conservanții pot fi iritanți pentru piele, așa că alege o cremă de față care nu-i conține, spune dr. Lamb. Această cremă are o textură bogată, care hidratează și înmoaie pielea fără a înfunda porii. Nu conține parfum, coloranți și parabeni.
Acest produs conține polifenoli din ceai verde, un anioxident care se dreasează cu succes celor care suferă de roșeață, spune Sheryl D. Clark, profesor la Școala de Medicină Weill Cornell. Serul furnizează și cafeină pentru a se ocupa de vasele de sânge. Se potivește pentru orice tip de piele sensibilă – chiar dacă ai rozacee.
Expunerea la soare amplifică roșeața și face vasele de sânge mai vizibile. Această cremă de protecție protejează împotriva razelor solare, maschează roșeața dând pielii o anumită tentă. De asemenea, conține acid hialuronic care ajută la hidratare.
Citește și: