Persoanele care consumă des alimente prăjite, în special pui şi peşte, dezvoltă un risc crescut de deces prematur, sugerează un studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Press Association.
Una sau mai multe porţii de alimente prăjite consumate zilnic cresc cu 8% riscul de deces prematur în comparaţie cu o dietă care nu include astfel de produse.
Potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), una sau mai multe porţii zilnice de pui prăjit intens au fost asociate cu o creştere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză şi cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.
“Consumul frecvent de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte/crustacee prăjite, a fost asociat cu un risc ridicat (de ddeces) din toate cauzele şi cu mortalitatea cardiovasculară la femei în Statele Unite”, a concluzionat echipa de la Universitatea din Iowa.
Totodată, una sau mai multe porţii zilnice de peşte sau crustacee prăjite conduc la o creştere cu 7% riscul de deces din orice cauză şi sporesc cu 13% riscul de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.
“Am identificat un risc de mortalitate cardiovasculară, care este uşor de modificat prin stilul de viaţă şi alegerile alimentare. Reducerea consumului de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte sau crustacee prăjite, ar putea avea un efect semnificativ asupra întregului spectru al sănătăţii publice”, au notat oamenii de ştiinţă.
Citește continuarea AICI