Un organism sănătos se menţine cu o alimentaţie echilibrată. Asigurati-vă că mesele zilnice au un conţinut echilibrat de nutrienţi: proteine, glucide, vitamine minerale şi apă.
Este bine de ştiut că aportul alimentar zilnic trebuie să provină din trei mese principale şi două gustări.
Micul dejun – are o importanţă deosebită, deoarece trebuie să asigure energia şi nutrienţii necesari desfăşurării activităţilor din prima parte a zilei, care sunt şi cele mai solicitante. Este bine ca acesta să ofere 20-30% din necesarul caloric zilnic.
Masa de prânz – trebuie să includă cel puţin un fel de mâncare cald, cum ar fi supa sau ciorba, care să conţină o varietate de nutrienţi proveniţi din carne, legume, verdeaţă, ce vor contribui şi la hidratarea organismului.
Masa de seară – trebuie să nu fie foarte consistentă deoarece urmează o perioadă de repaus de aproximativ 8-9 ore, în care organismul nu are nevoie de multă energie.
Gustările dintre mese – au rolul de a împiedica apariţia senzaţiei de foame prin menţinerea constantă a glicemiei. Fructele şi legumele sunt cele mai recomandate gustări.
Citește și: