De obicei ne preocupă îngrijirea părului atunci când e cald afară. Când ne lăsăm părul să strălucească în soare și ne mândrim cu podoaba noastră capilară.
Iarna îl ascundem deseori sub căciuli sau în glugă. Îl strângem în coadă sau coc, astfel încât să nu ne încurce când ne punem fularul.Dar părul are nevoie de îngrijire și în anotimpul rece.
Gladele sudoripare (producătoare de transpirație) din pielea capului sunt active în continuare, iar cele care produc acea grăsime care acoperă firul de păr de asemenea.
Dacă ne ascundem părul sub căciulă, el se ”murdărește” mai repede, tocmai pentru că aceste glande își fac treaba.
De aceea avem sentimentul că părul ni se îngrașă mai mult. Și tot de aceea trebuie să-l curățăm cu produse cât mai blânde, dar eficiente.
Cum ne îngrijim părul în anotimpul rece – O rețetă pentru curățat părul în serile lungi de iarnă este următoarea:
Puneți într-un pahar un gălbenuș de ou și apoi completați cu o lingură de oțet de mere. Amestecați bine și întindeți cu o pensulă (ca aceea pentru vopsea de păr) sau chiar cu degetele pe toată lungimea părului, masând bine la rădăcină. Puneți peste păr o cască de baie și apoi înveliți capul cu un prosop.
Este momentul perfect pentru ceaiul călduț de mere (făcut din cojiuscate de mere) cu scorțișoară. Pe acesta îl beți în liniște, cu înghițituri mici. O cană mare de ceai neîndulcit. Aportul de lichide este foarte important și pentru păr în această perioadă. Trebuie să evităm deshidratarea părului.
După 15 minute și una-două căni de ceai, spălăm părul cu apă caldă din abundență. Nu mai aveți nevoie de șampon, dar puteți da pe vârfuri cu un trop de ulei de jojoba pe post de balsam.
Măști pentru păr sănătos se pot face și cu ulei de măsline, cu maioneză, cu miere. Pentru scalp (pielea capului) se recomanda uleiul de rozmarin.
Citește continuarea AICI
Citește și: