Nu sunt întotdeauna mulțumită de cremele pe care le cumpăr din magazine. Așa că prefer de multe ori, când timpul îmi permite, să-mi prepar singură câteva remedii din ingrediente naturale pentru a avea un ten frumos și sănătos. Cu ajutorul uleiurilor și al esențelor din fructe și plante, dar și al argilei, integrate în măști și loțiuni tonice, pot restabili tonusul și elasticitatea pielii.
1. Uleiul de lămâie
Secretul acestuia este că ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii. Dar poate fide ajutor și în caz de herpes, pistrui sau cuperoză. El fluidizează sângele și stimulează microcirculația venoasă.
Folosește 4-6 picături de ulei esențial de lămâie în puțin ulei de macadamia sau de măceșe. Aplică uleiul pe piele, prin masaj ușor. Poți adăuga picăturile deulei în cremele pe care le folosești ziua sau noaptea.
!Acest ulei are și contraindicații: nu-l folosi dacă ești gravidă în primele 3 luni de sarcină, dacă alăptezi. Nu-l aplica înainte de expunerea la soare, deoarece îți poate pigmenta pielea.
2. Uleiul de rodie
Semințele de rodie au acțiune antioxidantă, stimulând regenerarea celulară și favorizând hidratarea. Asigură fermitatea pielii și luminează tenul.
Poți cumpăra acest ulei de rodie pe care îl poți aplica direct pe piele. Masează ușor. Îndepărtează excesul de ulei cu un șervețel. Vei observa foarte curândcă ai obținut un ten strălucitor. Este potrivit pentru toate tipurile de ten și nu are contraindicații.
3. Uleiul esențial de lemn de trandafir
Delicat și parfumat, acest ulei este eicient în prevenirea apariției ridurilor. Calmează tensiunea nervoasă și induce o stare de relaxare.
Amestecă 4-6 picături de ulei esențial de lemn de trandafir cu 2 lingurițe de ulei vegetal (de preferat de măsline) și aplică-l pe față. Masează și lasă să acționeze 10 minute. Apoi, îndepărtează excesul de ulei cu un șervețel.
4. Ulei esențial de mușcate
Cu acest ulei este simplu: este foarte eficient în lupta cu ridurile supărătoare pentru orice femeie.
Îl poți aplica direct pe piele sau poți dilua câteva picături în puțină cremă de îngrijire, dacă este una naturală. Dar, îți poți face prorpiul remediu: toarnă 10 picături de ulei esențial de mușcate în 20 ml de ulei de măceșe. Ungi și masezi fața în fiecare noapte, înainte de culcare.
5. Gelul de aloe vera
Efectele aloei vera sunt foarte cunoscute, de la energizant la vindecarea rănilor. Are și efect antioxidant, conține vitaminele A, C și E și poate preveni apariția prematură a ridurilor. Pentru piele, are acțiune calmantă, regenrantă și hidratantă.
Aplică gelul direct pe piele, ca atare sau adăugat în produsele naturale de îngrijire.
Sau poți prepara singură gelul așa cum fac și eu. Ai nevoie de 3 frunze de aloe vera, 1 lingură de zeamă de lămâie și 1 lingură de ulei de germeni de grâu. Îndepărtează spinii de pe marginile frunzelor și ține-le într-un bol cu apătimp de 24 de ore. Schimbă apa la fiecare 3-4 ore pentru ca frunzele să poată elimina substanța numită aloină, care este toxică. Scoate apoi frunzele din apă, extrage pulpa. Taie fiecare frunză pe lateral cu un cuțit, apoi extrage gelul cu o lingură sau cu o spatulă și pune într-un bol. Adaugă zeama de lămâie și uleiul de germeni de grâu. Amestecă și bate toate ingredientele până obții o cremă albă, densă. La final, toarnă produsul într-un recipient de sticlă închis ermetic și pune-l la frigider, pentru a-l putea folosi cât mai mult timp.
6. Extractul de nuci de macadamia
Marele avantaj al acestui extract foarte hidratant este faptul că pătrunde foarte ușor în piele. Este bogat în calciu și fosfor și vitaminele A, B1, B2. Este potrivit pentru toatetipurile de ten și nu are contraindicații.
Aplică uleiul și masează în zonele unde există riduri sau care sunt predispuse la a le face. Lasă-l să acționeze 10 minute, după care poți îndepărtasurplusul cu un prosop umed cald, apoi cu unul rece.
7. Argila
Am ajuns și la argilă, cel mai popular remediu pentru ten. Este folosită pentru măști de față. Stimulează microcirculația, reactivează sinteza de colagen și absoarbe impuritățile. După ce folosești un remediu cu argilă, e bine să aplici o cremă de față.
Punecâteva lingurițe de pulbere de argilă în apă, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Amestecăbine până obții o pastă fermă, apoi aplic-o pe față, evitând zona ochilor și buzele. După 10 minute, îndepărtează masca, cu apă călduță. Este suficientă o aplicare pe săptămână. Nu are contraindicații.
Zaina