Atunci când fac cunoștință cu cineva, indiferent de sex, prima dată mă uit la mâinile sale, în special la unghii. Astfel, cred eu, îmi dau seama de cât de îngrijită este persoana respectivă, cât de multă atenție acordă aspectului fizic, igienei și îngrijirii personale. Consider că mâinile, și în general unghiile, spun multe despre o persoană.
Din dorința de a avea unghii care să atragă toate privirile, noi, femeile, suntem tentate deseori să încercăm culori diferite de ojă. Dar nu este suficient. Există multe alte aspecte de care trebuie să ținem cont dacă vrem unghii ireproșabile.
Cuticulele: ce facem cu ele?
Recunosc cinstit că eu fac parte dintre acele femei care nu și-au tăiat niciodată cuticulele. Astfel, elenu mi-au crescut și nu am simțit nevoia să le tai vreodată. Nu știu dacă e bine cum am procedat eu, dar pentru că nu știu ce sfat să vă dau, am întrebat și eu un specialist. „Indiferent dacă onișnuimsă ne facem manichiura la salon sau acasă, obișnuim să ne tăiem cuticulele. Dar este indicat să lăsăm cuticula să crească liber, fără bruscări sau tăieri. Și asta pentru că această pieliță este o barieră naturală împotriva ciupercilor sau bacterilor. În cazul unei infecții ne putem confrunta cu roșeață, umflături și usturimi. În cazuri mai grave, putem chiar pierde definitiv unghia.Și obiceiul de a împinge pielița poate dăuna în timp“, explică dr. Sonia Rămoștean, medic dermatolog.
Cum ne întărim unghiile
Specialiștii ne recomandă să evităm produsele din comerț. „Cu excepția cazului în care unghia suferă anumite afecțiuni și există o recomandare medicală, utilizarea unor astfel deproduse nu e indicată. Putem încerca, în schimb, să apelăm la uleiuri esențiale și să evităm, în rest, orice lucru care le poate face mai fragile și mai predispuse ruperii“, spune Rămoștean. S-a dovedit că biotina, care face parte din complexul de vitamine B, poate întări unghia, prevenind și ruperea acesteia.
Nu trebuie neglijată hidratarea
Prin hidratare se poate hrăni mai bine cuticula și astfel se previne ruperea unghiilor. Specialiștii recomandă hidratarea aproape zilnică, cu creme sau uleiuri esențiale.Poți folosi inclusiv cremă de gălbenele, glicerină, ulei de cocos sau de măsline.
Nu folosi ojă în exces
Lacurile de unghii, pe cât de arătoase, pe atât de dăunătoare pot fi pentru unghii. Și asta din cauza conținutului de chimicale menite să faciliteze aplicarea, uscarea și rezistența lor în timp. Ele pot afecta structura unghiei, favorizând sensibilizarea ei, adică predispoziția către exfoliere și rupere. Îngălbenirea unghiilor este, de obicei, primul semnal că un produs a fost ținut pe unghii prea mult timp sau că nu ai lăsat unghia să „respire“ suficient. Fă pauz de 1-2 săptămâni între aplicările cu ojă, mai ales în sezonul rece,pentru a reduce îngălbenirea unghiei. Poți aplica apoi nuanțe mai deschise de lac de unghii, care să nu afecteze și mai mult integritatea acesteia. Poți pune, înainte de aplicarea ojei, un lac protector.
Recomandările Zaina
Cremă pentru mâini și unghii cu argan – Farmec 100 ml – 10 lei
Tratament expert – Ulei pentru Farmec -10 lei
Tratament Expert – Loţiune cu Vitamina B5 – Farmec – 10 lei