Pregătiri pentru masa de Sărbători? Dacă ai meniul deja stabilit, nu uita să alegi vinul potrivit! Un vin cu adevărat bun, alături de un preparat delicios, pregătit cu multă dragoste, va fi mereu o încântare plină de savoare.
Pe lângă preparatele servite, vinul trebuie să fie ales pe măsura lor şi combinat cu grijă pentru a nu-i acoperi savoarea. Este bine de reţinut că întotdeauna vinul trebuie potrivit cu mâncarea servită, astfel încât să se pună unul pe celălalt în valoare şi sa nu-şi anuleze reciproc aromele. Servirea vinurilor este ca o artă care se învaţă. Pentru a avea o experienţă culinară desăvârşită, orice preparat trebuie asociat cu vinul potrivit. Înainte de masă sau la aperitiv, încearcă un vin alb.
Vinul alb, are de obicei un volum de alcool mai scăzut şi se serveşte după ce a fost ţinut la rece. Merge servit alături de aperitive (Sauvignon Blanc), peşte(Chardonay,Riesling, Sauvignon Blanc), salate, preparate din carne de pui sau vegetariene.
Vinurile roşii tari, se servesc la temperatura camerei, dar după ce sticla a fost desfăcută cu o jumătate de oră înainte, pentru a-şi pune în valoare aroma. Vor fi servite în general, la felurile de bază precum preparatele din carne de porc, miel(Cabernet, Merlot, Pinot Noir) sau vânat, dar şi la pastele gătite cu un sos mai greu.
Vinurile rose, se servesc reci şi merg cam la orice fel de mâncare. în special la fructe de mare, salate şi unele preparate din carne de porc.
Brânzeturile pot fi servite alături de un vin alb sec sau dulce, iar cele mai tari şi bine maturate merg bine cu un vin roşu (Merlot, Pinot Noir, Cabernet).
Vinurile albe şi rose dulci sau demidulci se servesc reci (Chardonnay, Busuioacă de Bohotin, Muscat), la desert, prăjituri şi tort.
Şampania se serveşte întotdeauna rece, fie la aperitiv, fie la torturi şi la produse de patiserie.